23 Март 2019събота21:48 ч.

Алармират за недостиг на кадри в ядрената енергетиката

Половин година ще бъде необходима на АЯР за издаване на лиценз за изграждане на АЕЦ "Белене", ако се вземе политическо решение

/ брой: 11

автор:Ася Гардели

visibility 1040

В очакване на политическо решение за това какво ще се прави с оборудването за АЕЦ "Белене", дали проектът ще бъде осъществен и в какъв вариант, стана ясно, че в държавата има сериозен недостиг на кадри за ядрената енергетиката. Един от най-големите проблеми в ядрения сектор е липсата на кадри и трябва да бъде разработена национална програма, алармира вчера на пресконференция председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Лъчезар Костов. Според него дори да има повишение на заплатите в сферата, които в момента са ниски, след няколко години няма да има кой да работи, заради дефицита на кадри.
Не повече от половин година ще бъде необходима на АЯР за издаване на лиценз за изграждане на АЕЦ "Белене", ако се вземе политическо решение за осъществяване на проекта. Въпреки че оценката за техническия проект на АЕЦ "Белене" е завършена, трябва да бъде направен анализ на съответствието с новите изисквания за ядрена безопасност, съобщи Лъчезар Костов.
Поради големия обществен интерес относно съхранението на доставеното оборудване от Русия за АЕЦ "Белене", е направена проверка в Националната електрическа компания (НЕК), продължила две седмици. Експертите на АЯР са проверявали организацията, извършването на необходимите дейности, процедурите за управлението по съхранението на доставеното оборудване. За нас беше важно да разберем, че съхранението се извършва според препоръките на завода производител както по отношение на мястото на съхранение, така и за начина на съхранение, обясни Костов. Установено е, че НЕК разполага със съответните човешки ресурси и финансов потенциал. Въпреки това обаче са констатирани някои пропуски и са отправени препоръки към НЕК, но те касаят основно организационната структура и процедурите, които компанията прилага по изпълняването на процеса по съхранение, заяви още Лъчезар Костов. Той поясни, че едно от нарушенията е свързано с указанията по съхранението на оборудването, които са на руски език, и не са били утвърдени от директора на НЕК. По време на проверката, през ноември миналата година, обаче не било пристигнало цялото оборудване, а само част от него. Агенцията получава периодично информация чрез Министерството на икономиката, уточни Борислав Станимиров, зам.-председател на регулиращия орган.
АЯР е завършила експертната си оценка по лицензирането за одобряване на нова мощност в АЕЦ "Козлодуй". Резултатите от експертизата, която обвързва всички фактори за безопасна експлоатация, както и изборът на разполагането на площадката на новото ядрено съоръжение са положителни, съобщи Лъчезар Костов. Това е станало, след като в края на 2016 г. дружеството "АЕЦ "Козлодуй" - Нови мощности" са представили в АЯР редакция на предварителния отчет, в която са били отстранени констатираните по-рано от агенцията пропуски. Процедурата ще продължи, когато министърът на околната среда и водите одобри Оценката за въздействието върху околната среда (ОВОС) на новата ядрена площадка. На базата на тази оценка ще бъде издадено решението за одобрението й, каза още Лъчезар Костов.
В момента продължават започналите в края на миналата година проверки на изпитанията за повишаване на топлинните мощности и използването на новото руско ядрено гориво на блок 6 на АЕЦ "Козлодуй". Увеличението на мощностите трябва да стане поетапно от 100% на 102 и 104%. През тази година ще започне и процедурата по удължаване на срока на експлоатация на 6 блок. Лицензът на съоръжението изтича през октомври 2019 г. и се очаква до октомври докладът от АЕЦ-а, с което да започне и процедурата по издаването на нов лиценз за работата на блока.
През миналата година АЯР е одобрила и площадката за разполагане на радиоактивни отпадъци в АЕЦ "Козлодуй". Площадката се изгражда, като завършването й ще бъде през 2021 г., прогнозира Костов. Подновено е и разрешението за строителството на друго ядрено съоръжение - инсталация за изгаряне на твърди радиоактивни отпадъци, което улеснява последващото погребване на отпадъците.
Миналата година у нас са регистрирани 7 случая с радиоактивни материали с повишена радиация в метален скраб. В нито един от случаите обаче не става въпрос за надвишаване на допустимата норма на радиация, а за локализирането на радиоактивни материали на неподходящи места. Данните за последните 20 г. показват, че 80 на сто от подобни случаи са в резултат на открит метален скраб с повишена радиоактивност. Останалите 20% са свързани с откриване на безстопанствени източници, кражба на радиоактивни вещества, нелегален трафик и др.
От тази година влиза в сила европейската директива, която следи за облъчването на екипажите на самолетите от гражданската авиация. Самолетните компании ще трябва да предоставят информация на АЯР от изследвания за наличие на космическо лъчение на екипажите, което не трябва да надвишава 6 милисиверта годишно. Допустимото професионално облъчване е 20 милисиверта годишно, уточни Костов. На такъв риск са подложени също работещите в атомните централи, в заводите за фосфорни торове.АЯР е констатирала пропуски и направила препоръки към НЕК за съхранението на съоръжението за АЕЦ "Белене",
стана ясно от думите на Лъчезар Костов (вдясно)
Снимка Авторът

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1246

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 372

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 418

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 217

/ брой: 56