19 Април 2019петък06:17 ч.

В тази eврозона е така

/ брой: 11

автор:Ева Костова

visibility 433

Юристи вчера припомниха становище на Конституционния съд от 2010 г., че "правото на труд е безсмислено, ако срещу него не стои насрещно задължение за заплащане на възнаграждение". Осем години по-късно обаче съдът се завъртя на 180 градуса и "благослови" порочното разсейване на работодателите да бавят заплати, като дават само 60 на сто от тях на наетите. Щото били в затруднително положение.
Така битката на омбудсмана Мая Манолова завърши неуспешно. Дали защото беше твърде тежка за нея, дали защото не получи подкрепа от депутатите, дали защото законът така казва, пък и юристите в повечето случаи стъпват на него, когато им отърва или не им пука. За разум на работодателите въобще не си струва да говорим. Кодексът на труда в това отношение само им прави услуга, а те много си падат по такива услуги и държат кодекса винаги под ръка. Иначе може и да не го бръснат за слива.
Остатъкът от заплатите над тези 60% работещите ще получат... някога, но не сега. През това време да бъдат така добри да разсрочат и живота си. Нищо, че има и още едно "мъничко" продължение в Кодекса на труда: но не по-малко от минималната работна заплата за страната. Нищо, че и по конституция работниците и служителите имат право на възнаграждение, съответстващо на извършената работа. Нищо, че и икономическата логика стъпва на принципа "достоен труд - достойно заплащане".
Само че у нас сега властва принципът "Работи, а за пари не питай!" А ако попиташ, ще получиш хиляда и едно оправдания как точно сега фирмата има затруднения и по-добре да почакаш за парите си, вместо да останеш без работа, тъй като тя може да фалира. И човек често се примирява на принципа "Ела зло, че иде по-зло". Поне в тази еврозона е така.

 

Токът поскъпва най-малко с 3,5% от юли

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 76

Росен Желязков: На всички е ясно, че корупция в ДАИ има

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 76

Над 600 млн. евро срив на чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 76

Въвеждането на тол системата се отлага

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 76

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 184

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ