16 Декември 2018неделя23:03 ч.

В Добрич протестираха срещу поскъпването на водата

Подготвя се национална акция на недоволство срещу увеличаването на цената

/ брой: 9

автор:Дана Русева

visibility 193

Над 200 добричлии се събраха вчера пред областната управа, за да протестират срещу увеличението на цената на водата в Добрич. На фона на възрожденски песни те издигнаха лозунги "И една стотинка е много","Не на общите водомери", "С цената на водата ни вадите душите", "Стига аварии, искаме вода". Увеличението е с 4 стотинки на куб.м и е по предложение на Вик в Добрич. То трябва да бъде обсъдено на заседание на КЕВР днес. В момента цената на водата е 2,96 лв. за куб. м и е една от най-високите в страната.
Увеличението е социално непоносимо, тъй като заплатите в региона са от най-ниските в страна, категорични са протестиращите. Вчерашният протест беше аргументиран с постоянното спиране на водата в Добрич и региона, с лошото й качество, пониженото налягане, загубите от 85 процента и неплащането от много абонати - най-вече в ромски квартали. Да подкрепят протеста дойдоха и кметът на Добрич Йордан Йорданов, и зам.-кметът Боян Коларов.
Участващите в протеста попитаха къде е областният управител на Добрич, за да изрази позиция по проблема. Областната управа обаче остана затворeна. Простиращите направиха шествие през центъра на града с възгласи и лозунги "Водата спира - ние не", "Оставка" и др. Има нагласа да се подготви национален протест срещу увеличението на цената на водата, заяви Мая Сапожникова, организатор на проявата.
Започна подписка в подкрепа на отвореното писмо, което бе прочетено пред събралите се граждани и адресирано до Министерството на регионалното развитие и благоустройството, омбудсмана, КЕВР, областния управител на Добрич и до общината. В него се заявява твърда позиция против предложеното увеличение на цената на водата. Иска се и оставката на сегашния директор Тодор Гикински, който е бил освободен от Вик в Сандански, и назначен в Добрич от регионалното министерство, както и на Съвета на директорите на дружеството.


С позиция срещу увеличението на цената на водата в София излезе за пореден път Дискусионният клуб за социална местна политика. В нея се настояват Административният съд в София незабавно да насрочи заседание по делата за оспореното от ВАП приемане на бизнес плана и увеличение на цената на водата от 1 април 2017 г. Друго искане е Инспекторатът на ВСС незабавно да провери и отстрани причините, довели до ненасрочване на делото осем месеца.

Президентът даде Бюджет-2019 на КС

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 244

Стотици почетоха паметта на 18-те ястребинци

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 244

Сняг блокира страната

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 244

АФИС: За 11 години доверието в ЕС се е сринало с 20%

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 244

Тръгва поръчката за нов газопровод за 2.8 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 244

3.5 млрд. лв. е печалбата от контрабанда на цигари

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 244

Над 61% достигнаха загубите на вода

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 244

Нови столевки с по-добра защита пуска БНБ

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 244

Европа кипи от протести

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 244

Набор от правила прие форумът за климата в Катовице

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 244

В Страсбург почетоха жертвите на атентата

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 244

Украйна създаде новата църква

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 244

Фейлетонни щрихи на труда

visibility 30

/ брой: 244

Дълговите роби

visibility 49

/ брой: 244

Датата

автор:Дума

visibility 28

/ брой: 244