18 Ноември 2018неделя00:32 ч.

Панорама

Фест

Поредна "Зимна приказка" в Камчия

Игор Гончар е новият носител на Гран при на фестивала

/ брой: 8

автор:Боян Бойчев

visibility 292

По добра традиция санаторно-оздравителният комплекс "Камчия" посрещна Новата година под знака на творчеството, изкуството, красотата и приятелството, които обединиха гости от различни държави, националности и възрасти - участници в ХІ творческа среща "Заедно в 21 век" "Зимна приказка в "Камчия". Организаторите на престижното събитие  фондация "Устойчиво развитие за България" и СОК "Камчия" подкрепят идеята, че именно творците са посланиците на мира и доброто в света.
По време на тържественото откриване на събитието специален поздрав към участниците отправи хор "Рапсодия" от Кишинев, както и българската певица и актриса Грета Ганчева.
Всяка от творческите вечери бе посветена на страните участнички: култура, история, традиции, духовност, фолклор.
В рамките на фестивала се състоя и международният певчески конкурс "Заедно в 21 век", в който участваха хорови колективи и изпълнители. На 30 декември бе последното издание за 2017 година на международния фестивал "Звездите на Камчия", който се провежда под знака на ЮНЕСКО. 
На 31 декември хоровите колективи, към които се присъединиха хорът на ветераните от Купчин и певците от представителния мъжки хор към молдовския манастир Курки, изнесоха концерт в Катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна. В същия ден участниците във фестивала представиха националните си традиции и обичаи, приготвиха български сурвачки и посрещнаха 2018 година три пъти - според часовата зона на страната, от която идват. Гостите отправиха специално пожелание за мир към света, страните, семействата и душите си. Първият ден на новата година бе посветен на най-актуалната тема на съвремието ни - мира. Специално за малките участници в творческата среща имаше презентация на детското движение "Белите гълъби на мирното детство". Малчуганите изработиха заедно платно на приятелството.
Изложба с фотографии на птици и животни от журналиста Игор Ленкин - кореспондент за България на руската агенция "ИТАР-ТАСС", можеше да бъде разгледана в рамките на фестивала. Руският журналист показа уникални кадри на диви птици и хищници, които е заснел край село Маджарово, в живописните местности по поречието на р. Арда, в Западните Родопи и по Черноморието ни.
Експозиция от свои картини представи и 10-годишната Дария Белова - лауреат в множество конкурси не само по изобразително изкуство, но и за вокално майсторство.
С презентацията "Храмове на свободата" и концерт бе отбелязано началото на честването на великата за България 140-годишнина от Руско-турската война - 1877-1878 г. и Освобождението на България от турско робство. 
Майсторски класове с участниците проведе световноизвестният грузински маестро Кахабер Онашвили - художествен ръководител и диригент на прочутия мъжки хор "Мдзлевари". Той запозна учениците си с уникалната традиция на грузинското хорово пеене - една от най-древните в света. Мастър класове води и друг прочут диригент - Наталия Барабанщикова - ръководител на хор "Рапсодия". Съвместната работата на двамата, които са и творчески директори на фестивала, по традиция даде общ музикален продукт - ново изпълнение на участниците в творческата среща, което прозвуча на заключителните концерти. По традиция бяха връчени и наградите на най-добрите участници. Гран при тази година бе присъдена на академичния вокал Игор Гончар от Молдова, солист на хор "Рапсодия".

 

Зимата нахлува от утре

автор:Дума

visibility 0

ДПС: Закъснялата оставка не решава проблемите

автор:Дума

visibility 21

Майките сложиха сиви шалове, свалиха черните знамена

автор:Дума

visibility 26

Сидеров пак в атака: Иска оставката и на Каракачанов

автор:Дума

visibility 44

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 448

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 223

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 206

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 223

Медиите на Острова скептични за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 223

Лепило за конструкцията

автор:Ралица Николова

visibility 235

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 631

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1304

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 257

/ брой: 223