24 Март 2019неделя18:37 ч.

Панорама

Фест

Поредна "Зимна приказка" в Камчия

Игор Гончар е новият носител на Гран при на фестивала

/ брой: 8

автор:Боян Бойчев

visibility 624

По добра традиция санаторно-оздравителният комплекс "Камчия" посрещна Новата година под знака на творчеството, изкуството, красотата и приятелството, които обединиха гости от различни държави, националности и възрасти - участници в ХІ творческа среща "Заедно в 21 век" "Зимна приказка в "Камчия". Организаторите на престижното събитие  фондация "Устойчиво развитие за България" и СОК "Камчия" подкрепят идеята, че именно творците са посланиците на мира и доброто в света.
По време на тържественото откриване на събитието специален поздрав към участниците отправи хор "Рапсодия" от Кишинев, както и българската певица и актриса Грета Ганчева.
Всяка от творческите вечери бе посветена на страните участнички: култура, история, традиции, духовност, фолклор.
В рамките на фестивала се състоя и международният певчески конкурс "Заедно в 21 век", в който участваха хорови колективи и изпълнители. На 30 декември бе последното издание за 2017 година на международния фестивал "Звездите на Камчия", който се провежда под знака на ЮНЕСКО. 
На 31 декември хоровите колективи, към които се присъединиха хорът на ветераните от Купчин и певците от представителния мъжки хор към молдовския манастир Курки, изнесоха концерт в Катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна. В същия ден участниците във фестивала представиха националните си традиции и обичаи, приготвиха български сурвачки и посрещнаха 2018 година три пъти - според часовата зона на страната, от която идват. Гостите отправиха специално пожелание за мир към света, страните, семействата и душите си. Първият ден на новата година бе посветен на най-актуалната тема на съвремието ни - мира. Специално за малките участници в творческата среща имаше презентация на детското движение "Белите гълъби на мирното детство". Малчуганите изработиха заедно платно на приятелството.
Изложба с фотографии на птици и животни от журналиста Игор Ленкин - кореспондент за България на руската агенция "ИТАР-ТАСС", можеше да бъде разгледана в рамките на фестивала. Руският журналист показа уникални кадри на диви птици и хищници, които е заснел край село Маджарово, в живописните местности по поречието на р. Арда, в Западните Родопи и по Черноморието ни.
Експозиция от свои картини представи и 10-годишната Дария Белова - лауреат в множество конкурси не само по изобразително изкуство, но и за вокално майсторство.
С презентацията "Храмове на свободата" и концерт бе отбелязано началото на честването на великата за България 140-годишнина от Руско-турската война - 1877-1878 г. и Освобождението на България от турско робство. 
Майсторски класове с участниците проведе световноизвестният грузински маестро Кахабер Онашвили - художествен ръководител и диригент на прочутия мъжки хор "Мдзлевари". Той запозна учениците си с уникалната традиция на грузинското хорово пеене - една от най-древните в света. Мастър класове води и друг прочут диригент - Наталия Барабанщикова - ръководител на хор "Рапсодия". Съвместната работата на двамата, които са и творчески директори на фестивала, по традиция даде общ музикален продукт - ново изпълнение на участниците в творческата среща, което прозвуча на заключителните концерти. По традиция бяха връчени и наградите на най-добрите участници. Гран при тази година бе присъдена на академичния вокал Игор Гончар от Молдова, солист на хор "Рапсодия".

 

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1474

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 434

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 470

/ брой: 56