17 Декември 2018понеделник10:39 ч.

С дъх на корупция

/ брой: 7

автор:Ина Михайлова

visibility 2391

Усещането за корупция намалява, изследователски отбеляза вицепремиерът Екатерина Захариева вчера. Филмът "Усещане за жена" донесе преди време "Оскар" на Ал Пачино и няколко награди "Златен глобус" на авторите на творбата. За проницанието си Захариева би могла да отнесе единствено похвала от Началника, макар че и това е спорно.
Следновогодишно и предпредседателско усещанията на нежната линия във властта са като мехлем за управляващите. И с дъх на канела. "Корупцията е усещане", изчурулика Лиляна Павлова тези дни. "Европа работи за справяне с корупцията, както и България", оптимистично по пекински рапортува Цвета Караянчева.
Какви жени, какви усещания!
Да, корупията не се измерва. Тя е усещане. И ако Захариева, Караянчева и Павлова бяха учени изследователи, щяхме да им ръкопляскаме и да ги обсипваме с гербери. Да, ама и трите са от онази категория, която 99 на сто от българите омерзително окачествяват като политическа класа. За политиците, каквито претендират, че са Захариева, Караянчева и Павлова, корупцията не е усещане. Корупцията изисква конкретни мерки и действия. И закони, които не са написани на инат.
Малки и жалки душички... Как си личат само! В правната комисия в парламента очаквано отхвърлиха ветото на президента на антикорупционния закон. Ще го направят и в пленарна зала. Защото имат усещане.
Как да не е усещане за Лиляна Павлова? С чанта на "Шанел" или "Прада", с костюмче "Диор" - определено е усещане!
А за средностатистическия?
Над 70 на сто от хората у нас смятат политическия елит за корумпиран. Според друго проучване половината български граждани изобщо не вярват, че в България борбата с корупцията по високите етажи на властта е желана и възможна.
Корупцията вече десет години боде от докладите на Брюксел, а в навечерието на европредседателството и авторитетните медии на Стария континент ни шамаросаха с "най-бедната" и "най-корумпираната".
Дъх на корупция лъха от скандалите, които тресат управляващата корупция, от дирижираните протести, от показните убийства и разстрели в центъра на София.
Корупция е най-досадната дума за българина. Вече не е реформа, не е и промяна.
Корупцията е тази, която е на път да ни постави в графата на "лошите" в Европейския съюз. Попаднем ли там, всякакви санкции, Шенгени и пр. ще имат солидна морална обосновка. Нали това е най-важното за вас?
Ако социолозите, проучванията и усещанията на хората не са достатъчни, да погледнем фактите. Прокуратурата няма нито едно разследване за подкуп срещу депутат, министър, зам.-министър, областен управител или какъвто и да е член на изпълнителната или законодателната власт. Ще кажете, че корупцията е на местно ниво, нали? "Кумгейт" и "суджукгейт".
Усещане, а? Дъх. И то такъв! Оставя белег за цял живот.

30 см натрупа във Видин, глобиха 30 ТИР-а на магистралата

автор:Дума

visibility 0

Купуваме електронни винетки от днес

автор:Дума

visibility 6

Асфалт върху сняг полагат в Тетевенско

автор:Дума

visibility 20

Президентът даде Бюджет-2019 на КС

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 244

Тръгва поръчката за нов газопровод за 2.8 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 244

3.5 млрд. лв. е печалбата от контрабанда на цигари

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 244

Над 61% достигнаха загубите на вода

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 244

Нови столевки с по-добра защита пуска БНБ

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 244

Европа кипи от протести

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 244

Набор от правила прие форумът за климата в Катовице

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 244

В Страсбург почетоха жертвите на атентата

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 244

Украйна създаде новата църква

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 244

Фейлетонни щрихи на труда

visibility 101

/ брой: 244

Дълговите роби

visibility 154

/ брой: 244

Датата

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 244