19 Април 2019петък04:22 ч.

Знание

МОН намалява бюджета на студентите за медицина

Икономистите остават с 693 лв. издръжка

/ брой: 5

автор:Велиана Христова

visibility 613

В четирите медицински университета годишната издръжка на един студент в професионалните направления Медицина, Стоматология и Фармация през тази година се намалява от 6514,2 лв. на 5890,5 лв. Това става ясно от проект за промяна на постановлението за диференцираните нормативи за издръжка на обучението (ПМС 162 от 2001 г.), който е публикуван на сайта на МОН за обсъждане до 22 януари т.г. Според проекта коефициентът, с който се умножава базовият норматив за издръжка в споменатите три направления, се намалява от 9,4 досега на 8,5.
Базовият норматив за издръжката се определя всяка година с постановлението за изпълнение на бюджета. За бюджет 2018 въпросното постановление бе прието на 22 декември 2017 г., според него базовият норматив за студентската издръжка остава 693 лв. - колкото бе в последните 9 години. Преди Бойко Борисов да направи Симеон Дянков министър на финансите, базовият норматив като сума бе значително по-висок - 963 лв. С идването си на поста обаче Дянков намали рязко норматива с близо 300 лв. - без аргументи и без обосновка. Оттогава всички висши училища се жалват, че са недофинансирани и че хазната не покрива разходите им, необходими за нормалното обучение на студентите.
В мотивите към проекта за свиване на парите за Медицина Стоматология и Фармация обаче се посочва, че в държавното финансиране на професионалните направления има съществен дисбаланс - в някои висши училища като медицинските например в края на всяка година остават огромни излишъци, докато в направления като Педагогика, Хуманитарни и Технически науки и Изкуствата дефицитите са съществени. В медицинските вузове издръжката, отпускана от държавата, надвишава себестойността на образователните дейности и това означава, че парите се изразходват нецелесъобразно и неефективно, отбелязват от МОН. Освен това в тези вузове от студентите, особено от приетите срещу заплащане, се събират и високи такси. Ако в края на 2016 г. общо във всичките 33 държавни висши училища (които са към МОН) преходните остатъци (излишъци) са били 266,3 млн. лв., от тях почти половината са били в четирите медицински вуза - 130,3 млн. лв. А до септември 2017 г. тази сума се е увеличила на 151,45 млв. лв., показват отчетите на университетите за касовото изпълнение на бюджета. Намаляването на коефициента за трите медицински направления няма да се отрази на нито една от техните дейности, твърдят от МОН.
Друг аргумент за подготвения проект е, че в ЕС разликата между най-добре и най-слабо финансираните висши училища е 5:1. Докато у нас на ниво базов норматив (с коефициент 1,0) са Икономика, Администрация и управление и Туризъм, а медицините досега са с коефициент 9,4. От МОН не са отбелязали, че най-високият коефициент (10.57) е за направлението "Военно дело", т.е. най-скъпо излиза обучението в това професионално направление.
Освен промяната за медицините, в подготвения от МОН проект е предвидено и увеличение на студентската издръжка - за направленията Общо инженерство и Материали и материалознание (коефициентът тук расте от 2,4 на 2,8). Ръст се предвижда и за направленията Теория на изкуствата и Изобразително изкуство - от 5,0 на 5,3. Не е обяснено защо се налага това. Коефициентите на останалите направления не се променят. За специалностите, обявени за защитени, се полагат по 15 000 лв. допълнително за всяка специалност. 
Промените във финансирането са в рамките на общия бюджет на държавните висши училища за 2018 г. Според Закона за публичните финанси образователният министър има право да променя субсидиите на висшите училища, на които е първостепенен разпоредител. Очевидно, предстои да бъдат направени изменения и размествания в бюджетите на съответните вузове, които вече са гласувани при приемането на Бюджет 2018.

Коефициенти за 2018 г., с които се умножава базовият норматив 693 лв.

Икономика, Администрация и управление, Туризъм - 1,0
Педагогика, Педагогика на обучението по..., Теория и управление на образованието - 1,05
Социология, антропология и науки за културата, Филология, История и археология, Философия, Религия и теология, Психология, Социални дейности, Право, Обществени комуникации и информационни науки, политически науки - 1,6
Математика, информатика и компютърни науки, Биологически науки, Химически науки, Физически науки, Науки за Земята, Електротехника, електроника и автоматика, Машинно инженерство, Комуникационна и компютърна техника, Енергетика, Транспорт, корабоплаване и авиация, Архитектура, строителство и геодезия, Полезни изкопаеми, Металургия, Химични технологии, Биотехнологии, Хранителни технологии, Горско стопанство, Обществено здраве - 2,4
Общо инженерство, Материали и материалознание - 2,8
Растениевъдство, Растителна защита, Животновъдство - 4,3
Здравни грижи, Музикално и танцово изкуство, театрално и филмово изкуство - 5,0
Теория на изкуствата, Изобразително изкуство - 5,3     
Спорт - 6,2
Ветеринарна медицина - 6,5
Национална сигурност - 7,81
Медицина, Стоматология, Фармация - 8,5
Военно дело - 10,57

      
           

 

Токът поскъпва най-малко с 3,5% от юли

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 76

Росен Желязков: На всички е ясно, че корупция в ДАИ има

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 76

Над 600 млн. евро срив на чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 76

Въвеждането на тол системата се отлага

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 76

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 184

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ