14 Декември 2018петък10:57 ч.

От редактора

Живият Ботев

/ брой: 3

автор:Боян Бойчев

visibility 691

Ботев навършва 170 години. Именно навършва. Поетът. Публицистът. Революционерът. Геният. Безсмъртният. Изпреварилият времето си. Този, когото все цитираме, а не можем или не искаме да разберем. Този, от когото се страхуваха преди Освобождението, но от когото се страхуват още повече днес. Ботев, който с 200 души луди глави тръгна да събаря империя. И сигурно и днес би тръгнал. Защото при него няма средно положение. Той силно люби и мрази. Люби свободата и Отечеството, но и близките, защото "...който не обича родителите си, жена си и децата си, той не обича своето отечество!" А какво стана с Отечеството? Къде са здравите семейства? Мрази всякаква форма на потисничество, мрази еднакво и турския бей, и българския чорбаджия. И как, мислите, би се отнасял с днешните чорбаджии, дето разпродадоха и предадоха отечеството ни, заграбиха националните богатства и дерибействат на наш гръб?
Пред него затваряха врати и кепенци. Една вода нямаше кой да подаде на опалените от слънцето и барута четници, тръгнали да се бият за свободата на родината. Страхливи очи надничаха иззад оградите. А днес? Днес затварят учебниците пред учениците, изхвърлят неудобната Ботева публицистика, орязват изучаваните стихотворения. А те, стихотворенията, са само 20-ина, но в тях всичко е казано.
Затова днес страхливо се гледа към творчеството му. И дори се появяват становища, обслужващи определени интереси, че Ботев това не бил написал, онова не искал да каже, друго имал предвид... 
"Изповядвам единний светъл комунизъм, поправител недъзите на обществото. Чакам събужданието на народите и бъдащий комунистически строй на целия свят." Тези думи хвърлят в смут днешна България - част от днешния брутален капиталистически свят.
"Комунистите са мъченици, защото не са важни средствата в борбата им за свобода, а идеята на тази борба". Това пак е Ботев.
А ние продължаваме да слугуваме на чорбаджиите. Български, европейски, американски... И привидно се кълнем в Ботев, особено по празници. Времето било друго. Не, господа! Вие искате да го изкарате такова. Защото ви е страх от живия Ботев. "...Ботев/ в очите ни свети,/ та Ботев е тук, при народа", написа Вапцаров - друг гениален поет и революционер. Той не може да бъде другаде. В очите и сърцата на тези, които се опитват да го разберат и са готови да се запишат и днес сред 200-та или повече луди глави, за да преплуват реката на времето. И да заявят: "Единственото спасение на нашия народ е в революцията".
 

Анкетна комисия ще търси корупция в ДАБЧ

автор:Дума

visibility 0

Сняг в половин България

автор:Дума

visibility 33

Лекарите в ужас от хаоса с детските клиники

автор:Велиана Христова

visibility 170

/ брой: 243

Богатите българи получават осем пъти повече от бедните

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 243

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 243

ЕЦБ спира да изкупува дългове

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 243

Евролидерите отрязаха Мей за нови преговори

автор:Дума

visibility 15

Полицията застреля терориста от Страсбург

автор:Дума

visibility 173

Мей остава начело засега

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 243

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 266

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 179

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 243

Как могат да се убиват деца в една европейска държава?

visibility 242

/ брой: 243