16 Ноември 2018петък21:11 ч.

60% от внесените лекарства се връщат обратно в ЕС

Две трети от експортните фирми безнаказано не декларират в ИАЛ износа на медикаменти

/ брой: 2

автор:Дума

visibility 429

Около 60% от внесените у нас лекарства на стойност около 2 млрд. лв. се връщат обратно като реекспорт в ЕС, а две трети от фирмите износителки не уведомяват за това Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). За това алармираха вчера от пациентската асоциация "Хипофиза". Те се позовават на данни, изискани по Закона за достъп до информация от ИАЛ, КЗК, Агенция "Митници", НАП и НСИ. От справката на НЗОК става ясно, че по отношение на събирането на данни за плащаните лекарства и изписаните по протокол цари пълна какофония. Обобщената информация е за периода януари-септември 2017 г. Контролните институции, които трябва да противодействат на паралелния износ, разполагат с противоречива информация, събирането на която отнема месец и това ги прави безпомощни пред реекспорта, заради който стотици лекарства липсват от аптеките, заяви Ваня Добрева от "Хипофиза".
По данни на НСИ и митниците вносът на лекарства от ЕС за 2016 г. възлиза на 1,9 млрд. лв., а износът за ЕС е 1,1 млрд. лв. Общо износът на лекарства и за други държави пък възлиза на близо 1,5 млрд. лв.
Добрева обясни, че и в момента получават множество оплаквания от пациенти, които не могат да открият лекарствата си в аптеките. Някои от липсващите медикаменти за диабет, ревматологични, онкологични заболявания, лекарства за трансплантирани пациенти, се оказват сред 15-те най-изнасяни, по данни на ИАЛ. Организацията е поискала от здравната каса информация за плащанията за тези 15 лекарства и е установила случаи, в които броят на опаковките според заверените протоколи от аптеките е повече от броя на платените от НЗОК, както и обратното - касата е платила опаковки, за които насреща няма протоколи. По принцип, когато броят отпуснати с протоколи медикаменти надвишава платените от здравната каса, се смята, че става въпрос за паралелен износ. В получената по ЗДОИ справка от НЗОК обаче се наблюдават разлики от десетки пъти между изписаното по протоколи и платеното от касата, каза Добрева и допълни, че е възможно да има и допусната грешка.
Най-фрапиращите разлики в данните на НЗОК са при препарата за трансплантирани пациенти CellCept, където са отчетени 857 423 броя опаковки според протоколите от аптеките, а здравната каса е платила 6772 опаковки. При дефицитното лекарство за диабет Trajenta отпуснатите по протокол опаковки са 10 188, докато платените от НЗОК - 9327. Отпуснатите опаковки по протоколи от лекарствата за ревматоиден артрит RoActemra и Humira също надвишават значително от платените от здравната каса. В данните на касата се наблюдава и обратната тенденция - плащала е за лекарства, за които няма заверени протоколи от аптеките, какъвто е случаят с лекарството за диабет Humalog.
От данните става ясно и че две трети от фирмите износители на медикаменти не спазват изискването предварително да декларират експорта в Изпълнителната агенция по лекарствата. В момента в ИАЛ са декларирали 33 фирми, докато пред НАП са 91. Сред нарушителите е и скандалната фирма "Чирита", нашумяла покрай декемврийската акция на ДАНС и прокуратурата срещу организирана престъпна група за паралелен износ на животоспасяващи онкомедикаменти. Тогава правителството обеща да въведе спешни мерки, за да не се повтаря това, а при необходимост да забрани и експорта на някои лекарства.
По-скоро се имитира борба с явлението реекспорт на лекарства, без обаче да се засяга същността, коментира Стойчо Кацаров от УС на Центъра за защита правата в здравеопазването.

Валери Симеонов подаде оставка

автор:Дума

visibility 29

Нинова: Коалиция с ГЕРБ е изключена

автор:Дума

visibility 70

Съдът пусна Иванчева и Петрова под домашен арест

автор:Дума

visibility 102

Борисов прие поканата на Радев, даде му домашно

автор:Дума

visibility 557

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 223

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 88

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 223

Медиите на Острова скептични за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 223

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 461

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 928

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 194

/ брой: 223

Датата

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 223