19 Април 2019петък04:22 ч.

127 години от началото...

/ брой: 1

автор:Лозан Такев

visibility 404

Националният съвет на Движението на ветераните социалисти приключи поредната календарна година, отчете дейността си, прие информация и план за работата си през 2018 г. и оптимистично отвори нова страница в своята (общо взето, изглеждаща оптимистична) обстановка. Стана по примера на Партията на европейските социалисти, по който преди десет години се създаде и тази хоризонтална структура в БСП. А  ако сме справедливи и искрени, ветераните в БСП са една съществена част от числеността и състава на социалистите у нас.
И веднага прави впечатление записаното в плана желание през 2018 г. организацията да участва масово в проявите, свързани със 127-та годишнина на организираното социалистическо движение у нас. Да, толкова години се навършват от научния труд на Димитър Благоев-Дядото "Що е социализъм и има ли той почва у нас". 127 години се навършват от сбирката под старопланинския връх Бузлуджа и учредяването на Българската работническа социалдемократическа партия на Благоев. Но какво ще кажем още? Можем ли да честваме организирано социалистическо движение през всичките тези век и повече от четвърт години? Можем ли да присвоим социалистическите алтернативи и мечти, надежди и пориви и да ги заключим между 1891 и 2018-та като свои и единствени за обществото ни?
Как да стане това, като в този дълъг период е имало всичко! 127 години българското общество живее в нещо като странен "коктейл Молотов". Някои продължават да натякват, че е имало и комунизъм. Други отричат, че е имало фашизъм. А всъщност, повечето години са обречени на фашизъм, на реваншизъм, на антикомунизъм, на социализъм от ранен до реален с усилията да стане развит. После едни доморасли политици приеха дори закон в парламента, че 45-те социалистически години са били престъпно време!
Антисоциализъм, тоталитаризъм, какво ли още не може да изпишем в новите страници от историята. Припомнете си книгата на Жельо Желев "Фашизмът", излязла с помощта на дъщерята на Тодор Живков, който пък нарече социализма  "недоносче". Та, значи в тези 127 години се вписва и недоносчето според Тато, управлявал социалистическите процеси десетилетия. Неговият телохранител се оказа отличен Живков ученик и вече десетина години възражда и тоталитаризма, и  авторитарното управление на страната.
Е, каква излиза тогава картинката и годишнината? Ако правим нещо в тази посока с усилията за масово участие в мероприятия от подобен род, трябва внимателно да редактираме проявите в плановете си и намеренията си. Честваме само началото от това организирано социалистическо движение в България. И се налага да отговорим на най-актуалния въпрос: "Що е социализъм и защо той вече няма почва у нас?"
 И защо носталгия често идва в домовете на българите, защо с умиление връщаме лентите от миналото и все по-често сравняваме нещата с онова, което беше вчера и онзи ден, и все по-малко вярваме, че утре животът ще бъде по-хубав от песен?
Само ще подскажа на онези, които ще рекат, че всичко стана така, защото Него, социализЪма, го продадохме, предадохме, сдадохме, раздадохме... Раздадохме го на безценица, без бой и без срам. И това стана с общи усилия във вид на промени, реформи, приватизации, концесии, мутризации, демократизации и пладнешки обири пред очите ни за две-три десетилетия несвършващ преход...
 А сега ще разнасяме папки и протоколи и ще си вадим компромати и досиета, ще упрекваме всекиго, който не е съгласен с нас. Просто ще продължаваме да питаме :"Наше ли е времето?" И ако е, чии са фирми, заводи, комбинати, РМД-та, външнотърговски дружества, чии са построените две България по времето на т.нар. недоносче "социализма"?
Нека през 2018 г. поне да кажем истината на паралелната държава, за социалистическите завоевания и новите алтернативи - 127 години след началото на организираното социалистическо движение. Дължим го пред всеки от нас, дължим го пред Мечтателя Благоев, пред паметта за първите, които поведоха социалистическото хоро, което и днес се извива лятос в местността "Историческа поляна" в Стара планина. И ако честваме 127-те години, честването да е и за БРСДП, и за БРП-комунисти, и за БКП, и за БСП! И за началото. И в него да потърсим отговора за днес и за утре.
 

Токът поскъпва най-малко с 3,5% от юли

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 76

Росен Желязков: На всички е ясно, че корупция в ДАИ има

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 76

Над 600 млн. евро срив на чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 76

Въвеждането на тол системата се отлага

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 76

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 184

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ