18 Декември 2018вторник20:10 ч.

Ако щете - вярвайте

Тайнствените благодетели

В навечерието на големите празници сред обичайните пликове със сметки за ток, вода и парно, о,чудо(!) понякога се появяват и пликове, пълни с пари

/ брой: 251

автор:Богдан Иванов

visibility 868

Преди три години благодетелят Дядо Добри, наричан още Светецът от Байлово, навърши 100 години. Вдигна се тупурдия, изведнъж всички започнаха да пишат за него, да снимат филми, да го показват в телевизионни предавания и се разбра, че безкрайно скромният човечец, истински аскет, е най-големият дарител на храма "Александър Невски" в София, че зиме и лете стои с протегната ръка на входа и за няколко години е събрал... 35 000 лева(!), които подарява за обновяване на черквата.
Отделно дава и на други черкви, също на манастири, и с благост, смирение и благородство служи предостойно на Божието дело. Докато в същото време висши държавни сановници, партийни величия и баш богаташи с костюми за 10 000 лева, часовници за 100 000 и лимузини за 1 милион не са оставили и лев в кутиите за дарения, но по служби и тържества в храма се пъчат най-отпред с парвенюшко безочие, за да бъдат снимани колко са набожни и праведни, че българите да ги избират за управляващи още поне... 200 години!
Разбира се, това не е единствената особеност на Бай-Ганювата демокрация. Интересно е да наблюдаваме дали тя няма пък да прихване от чужбинската мода през последните години, която ни изненадва с все повече екстравагантни примери:

х Хоспис в Брауншвайг, Северна Германия, откри преди време 10 000 евро в плик. Това е поредното дарение на щедър анонимен благодетел, който досега е оставил 190 000 евро на различни благотворителни организации.
- Стажантка намери плик под изтривалката на входа - заявява заместник-директорката на хосписа Ева Тоблесе.
И продължава:
- В плика имаше 20 банкноти по 500 евро с вестникарска статия за хосписа...
"Чудото в Брауншвайг" започва след публикуването в местен вестник на статия за открадната чанта. Няколко дни по-късно Асоциацията за подпомагане на жертвите на престъпления в града намира плик с 10 000 евро!

х "Таен Дядо Коледа" вече години наред дарява крупна сума пари на нуждаещи се семейства за празниците. За него се знае само, че е южнокореец. Подаръците му се "крият" в кутия със стойност 26 000 долара и надпис "Усмихнете се, работяги!"
От 2000 г. насам неизвестният щедър човек е дарил общо 62 000 долара. Предполага се, че той не е богат и събира парите през цялата година...

х Също "таен" Дядо Коледа се появи в американския град Ратленд, щата Върмонт. Той проявява по-различен подход и подарява пликове с пари на случайни минувачи, но сумите не надхвърлят 50 долара.

х Мъж, чиято самоличност британският вестник "Сънди телеграф" не разкрива, искал да стане космически турист, но повлиян от мнение на приятели, се отказал и започнал да раздава по 1000 британски лири на непознати хора в Лондон. Той просто се приближавал до случаен човек, на който гласувал доверие на око, и му подавал плик с парите.
Досега бизнесменът е подарил над 100 000 лири на хора от цял свят.

х Анонимен руски филантроп раздаде на съгражданите си 50 милиона рубли или над 700 000 евро! Щедрият руснак буквално засипа улиците на град Магнитогорск с пощенски пликове, пълни с пари. Първоначално гражданите помислили, че банкнотите са фалшиви, но след проверка в банките се оказало, че са истински. Филантропът поставял в пликовете банкноти с различен номинал - от 50 до 5000 рубли - и от 1 до 100 долара.
Отделно той похарчил около 1000 евро за пощенски пликове и за разпределяне на парите в тях.
Журналисти от местен вестник успели да се свържат с мецената, който разкрил само че се казва Артьом. Постъпката си обяснил с желанието да донесе радост на жителите на Магнитогорск.
- Аз живея достатъчно прилично с трудовите си доходи. Тези пари дойдоха при мен случайно и много лесно, затова реших, че е добре също така с лекота да се разделя с тях - изповядва се Артьом.
Той доверява, че акцията му ще продължи до Нова година, като в навечерието на празника ще могат да бъдат намерени и по-големи суми.

х В Хелмщад, съсед на Брауншвайг, също има тайнствен благодетел. Той е изпратил плик с 3000 евро за ремонт на местна черква.

х Българин тръгна миналата година по стъпките на американец и започна да скрива пликове с пари, като оставя указания за намирането им. Вече са открити пликове с пари в Заимовата градина в София и близо до спирката на метрото "Стадион "Васил Левски".
Инициативата започва от американски милионер от Сан Франциско, който оставя пликове с пари и дава указания как да бъдат намерени.

Знае се, че около 30 процента от хората са склонни на благотворителност и повечето не желаят да изтъкват това. Тази неизвестност, тайнственост дори, създава истински ореол около тях и предизвиква какви ли не предположения:
- тайнствените благодетели са престъпници, които така се опитват да откупят греховете си;
- тайнствените благодетели са възрастни милионери без наследници и така искат да оползотворят богатството си;
- тайнствените благодетели са възрастни хора с тежки болести и искат да направят добро приживе;
- тайнствените благодетели са укриватели на данъци, чиято съвест е заговорила;
- тайнствените благодетели са поклонници на Робин Худ и така се стремят да възкресят делото му в наше време...
И т.н. и т.н.
Казват, че по Коледа и по Нова година стават чудеса. Затова - оглеждайте се! И макар пликът, който изваждате от пощенската кутия или изпод изтривалката е най-вероятно да съдържа сметки за ток, вода, телефон и парно, току-виж (о, чудо!), от него изпаднат 1000 или дори 10 000 лева - "скромен" подарък за празниците. Още повече, че вие сигурно много го заслужавате...Ако това се случи в България...
(Коментари по темата от интернет)

Евала на такива хора! А не като тукашните "звезди", които подхвърлят 5 лева или някоя стара дрипа и започват да ходят от телевизия на телевизия да се обясняват как обичат да даряват.
                           Една

Ако изобщо това се случи и в България, ще знам, че все още има шанс и за нас, българите, и за България.
                           Анонимен

Новият Робин Худ.
                           Аз

Браво, ей това е човек.
                           Килъра

Първообразът на Дядо Коледа е Свети Николай Чудотворец, който някога е помагал на бедни и нещастни хора, като се е криел и тайно от всички през нощта е оставял парите в дворовете им.
                           eva

Луд маниак поръсил със силна отрова купчина пари и ги дарил на домовете за сираци в България. В резултат са загинали... 20 депутати, 3 кмета и 12 общински съветници!
                           Анонимен 

Нощният труд остава 25 стотинки

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 246

БСП: Чии интереси обслужва КЕВР?

автор:Павлета Давидова

visibility 20

/ брой: 246

За 10 години тежките престъпления нарастват

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 246

Ценко Чоков в кръчма, вместо на зъболекар

автор:Павлета Давидова

visibility 15

/ брой: 246

Проблемът "Зелена карта" може да ни спре за Шенген

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 246

Жирардели не казва от кого е купил "Юлен"

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 246

Разрешиха на Банка ДСК да купи Сосиете

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 246

Само 12% от българите планират зимна ваканция

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 246

ООН одобри вредната политика на Киев

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 246

Хиляди унгарци отново протестираха срещу Орбан

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 246

Путин предупреди за крах на световната сигурност

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 246

Гласуват "Брекзит" след месец

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 246