23 Март 2019събота09:50 ч.

Гришо пропусна "Икарите"

Майка му Мария получи неговия приз

/ брой: 249

автор:Владимир Николов

visibility 287

Големият победител в годишната класация "Спортен Икар" Григор Димитров не успя да присъства на награждаването на най-добрите спортисти, което предхождаше вчера и 60-ата юбилейна церемония за "Спортист на годината". Гришо тренира в САЩ за новия сезон.
Вместо него големия "Спортен Икар" - уникалната пластика на скулптора Христо Христов, и диплом получи майка му Мария Господинова. Тенисистът бе отличен за победата в заключителния турнир на 8-те най-добри на АТП в Лондон, която го изкачи до №3 в световната ранглиста, както и за спечелените турнири в Бризбейн, София и "Мастърс"-а в Синсинати. Майка му изрази благодарност за отличието от името на сина си и и увери, че той оценява любовта на хората като изключителен стимул в представянето му като българин.
Гришо се готви в Маями от седмица, заради ниските температури в Монте Карло, които не му позволяват да тренира подобаващо.
На стилна церемония в Националната художествена галерия Българският олимпийски комитет връчи своите награди заедно с годишните спортни Икари за 2017 година.
На събитието присъстваха много олимпийски, световни и европейски шампиони и медалисти, стотици заслужили спортисти, треньори и деятели, журналисти, представители на бизнеса и културата.
Овации получиха и момичетата от определения за "Отбор на годината" национален тим по волейбол за жени до 23 години с треньор Тони Зетова, които спечелиха бронзови медали на Световното първенство в Словения. Те бяха наградени от спортния министър Красен Кралев, който отбеляза, че радващите успехите при младите дава добри надежди за бъдещето на българския спорт.
Министър Кралев пък бе награден от БОК с традиционния медал „Спортът за един мирен свят“ по повод на 50-годишния му юбилей. Със същия медал бяха отличени Вера Маринова – спортен журналист за принос към отразяване на олимпийските игри и олимпийското движение, и Боряна Тончева – спортен журналист за принос към дейността на Националната олимпийска академия на БОК.
Първата трикратна световна шампионка по художествена гимнастика Мария Гигова бе отличена с „Почетен знак на БОК“, по повод навършване на кръгла годишнина и за приноса й в развитието на художествената гимнастика в България и по света.
Медал за „Олимпийска заслуга“ във връзка с кръгли годишнини получиха легендите на българския спорт Иван Лебанов, Николай Бухалов, Илиян Недков и Стефан Георгиев, със златна значка бяха отличени други известни спортисти сред които медалистите и техните треньори от последните европейски младежки олимпийски фестивали. Първият ни олимпийски медалист в зимните спортове Иван Лебанов получи и Специален приз за благородна постъпка, връчен му от председателя на Българската параолимпийска асоциация Илия Лалов.
Призът „Надежда Лекарска“ за етика, олимпийско образование и възпитание бе връчен на генералния секретар на БОК Белчо Горанов за принос в дейността на Олимпийската академия и разпространяване на олимпийските ценности.
Със златни значки на БОК бяха отличени и
Дейвид-Джъстъс Хъдълстон – англичанчето, избрало да се състезава за България, което спечели бронзов медал по спортна гимнастика от Европейския младежки олимпийски фестивал в Гьор 2017, както и личният му треньор Дамян Игнатов.
Спортен Икар за "Млад и талантлив спортист" получи Йоана Илиева (16 г., фехтовка) - носител на Европейската купа на сабя за кадети, и европейска вицешампионка за същата възраст от първенството в Пловдив.Мария Грозданова получи от името на сина си Григор Димитров големия "Спортен Икар" за 2017 г. от председателя на Асоциация "Български спорт" Николай Божинов
Снимка Емилия Костадинова

 

Мей и европейците - отсрочка по милост

автор:Дума

visibility 2

Сблъсъците в Сирия продължават

автор:Дума

visibility 395

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1037

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 336

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 368

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 198

/ брой: 56