11 Декември 2018вторник07:58 ч.

Генерал Тошево категорично против добива на газ

Само 172 души от участвалите в референдума подкрепиха намеренията на "Русгеоком" да дупчи Добруджа

/ брой: 248

автор:Дана Русева

visibility 454

Категорично "Не" на добива на газ в община Генерал Тошево заявиха жителите на местния референдум в неделя. Както ДУМА вече писа, въпросът беше: "Против ли сте община Генерал Тошево чрез Общинския съвет или кмета на общината да одобрява устройствени планове, определящи територии за проучване, добив, преработка на следните подземни богатства: нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци?". Решението за допитването бе взето от Общинския съвет на 1 ноември след масови протести срещу намеренията на инвеститора "Русгеоком БГ" за 35-годишна концесия за добив на природен газ от находище "Спасово", което обхваща 18 села в региона и 41 сондажа.
6671 от 12 654, имащи право на глас, упражниха правото си на вот. Избирателната активност е 52,72%. С "Да" са отговорили 6465 души или 96,91% от гласувалите. Само 172 са гласували с "Не" и подкрепят намеренията на "Русгеоком" за Добруджа. 34 са невалидните бюлетини, което е 0,51%.
За първи път проведохме местен референдум и най-важното е, че той беше законен и успешен, доволен бе кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров. Той изказа огромна благодарност на жителите на общината, които въпреки лошото време са излезли да дадат своя глас "за земята и за по-доброто бъдеще на община Генерал Тошево". Димитров определи като нормален факта, че избирателната активност е по-висока от последните парламентарни избори, защото въпросът е от местно значение и касае пряко бъдещето, здравето и поминъка на живеещите в общината. Той посочи, че макар и сложен, така зададен въпросът отговаря на закона. След допитването кметът на общината няма право да одобрява промяна на устройствени планове, свързани с подобни инвестиционни намерения за дупчене на Добруджа.
В понеделник резултатите от допитването ще бъдат внесени в ЦИК. Следващата стъпка на местната власт е в най-скоро време да поиска среща с премиера, за да му представи волята на жителите в община Генерал Тошево.
 Кметът припомни, че още не е приключила процедурата по одобряване на доклада за оценката на въздействието на околната среда от РИОСВ-Варна за предложението на "Русгеоком". Силно се надявам решението на РИОСВ-Варна да е отрицателно, заяви кметът от БСП.
"Респект и уважение към всички, които гласуваха против добива на природен газ на референдума в Генерал Тошево. Преди месец и половина на протеста им заявих, че Добруджа е национална кауза. Те защитиха българската земя", поздрави добруджанци Корнелия Нинова в социалните мрежи.

 

Искаме да останем и да създадем семействата си тук

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 240

Няма доставчик за храна на войската

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 240

Родителите на деца с увреждания - "Човек на годината"

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 240

Опасност от нова катастрофа край Своге

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 240

ВОДАТА ПОСКЪПВА

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 240

"Булгаргаз" поиска 3,5% по-скъп газ от Нова година

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 240

Фермерите длъжни да колят животните си по заповед на БАБХ

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 240

Вдигнаха ставките за подпомагане на малките планински ферми

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 240

Макрон обяви извънредно икономическо положение

автор:Дума

visibility 14

Приеха Пакта за миграция

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 240

Разрешиха на Великобритания да не напуска ЕС

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 240

Кратки новини

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 240

Завинаги на 25

visibility 89

/ брой: 240

Една векове таена омраза

автор:Славчо Кънчев

visibility 118

/ брой: 240

Нулев резултат от мерките срещу мръсния въздух

visibility 58

/ брой: 240

С програми срещу смога

автор:Деси Велева

visibility 52

/ брой: 240