24 Март 2019неделя01:45 ч.

Бизнесът не вярва в прозрачността на обществените поръчки

Ръст на данъци, енергийни цени и цени за суровини очакват предприемачите догодина

/ брой: 248

автор:Ася Гардели

visibility 807

80% от предприемачите са скептично настроени и смятат, че обществените поръчки са насочени към предварително определен изпълнител, а 42 на сто са на мнение, че не се спазват изискванията за публичност. Това важи особено в сферата на строителството, съобщи пред журналисти вчера зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Камен Колев, който представи проучване на мнението на бизнеса у нас за икономическата ситуация на страната ни през 2017 година. Анкетирани са 790 собственици и управители на предприятия.
58,2% анкетирани предприемачи смятат, че корупцията през тази година е нараснала, като в сравнение с миналата година процентът бележи повишение с над 12 на сто. През 2016 година 46% от анкетираните са считали, че през годината е имало ръст на корупцията. Тази година с 8% се увеличава и делът на предприемачите, които смятат, че престъпността у нас се повишава. През 2016 г. 42% са дали негативна оценка по този показател, а тази година това са 50,6 на сто от представителите на бизнеса.
Обществените поръчки са важен проблем на бизнеса, каза зам.-председателят на БСК. Положителна тенденция има на нивата на регулаторната тежест на сивата икономика, като тази година 42% от предприемачите са отговорили, че има ръст в сивата икономика, докато миналата година са били 50% от анкетираните. 41% от представителите на бизнеса не виждат ползи от влизането на страната ни в еврозоната.
Липсата на преки чуждестранни инвестиции е най-сериозният проблем за икономиката ни, каза  Камен Колев. През 2017 г. преките чужди инвестиции паднаха наполовината в сравнение с 2016 г., когато също намаляха наполовина спрямо 2015 г.
В оценката на предприемачите към институциите у нас, 78,5 на сто от тях дават негативно мнение по отношение на работата на Народното събрание. 60,8 на сто от бизнеса дава отрицателна оценка и на Министерски съвет, а 67,1% посочват негативно мнение и на работата на съдебната власт, като положителна оценка дават едва 7,6 на сто от анкетираните. От съдебната система очакваме ускорени процедури по несъстоятелност, прозрачност, бързина и защита на частната собственост, допълни Камен Колев. Според 15% от тях има ръст и при задълженията към контрагенти за материали, стоки и услуги, като през миналата година 14 на сто са посочили увеличение на дълговете. За заплати задълженията също нарастват и през 2017 г. 18% от фирмите посочват трудности при изплащането им, а през предходната година това са били 14 на сто от участниците в анкетата.
Притеснителен факт е, че делът на просрочените несъбрани вземания за период над една година се увеличава двойно - от 28% през 2016 г. на 41 на сто през тази година, каза Камен Колев. Сред просрочените вземания най-много са в сектора на услугите, а най-малко - в преработващата промишленост, допълни още той.
През тази година се запазва тенденцията на сериозна липса на тесни специалисти и изпълнителски състав, като най-голям дефицит на работна ръка отчитат предприятията от преработващата промишленост и тези в сектора на услугите.
В проучването става ясно, че 25% от анкетираните смятат, че задълженията на предприятията към финансовите институции се увеличават, като за сравнение през миналата година това са били 22%. 
Очакванията на предприемачите за следващата година са за увеличение на данъците и таксите, както и на енергийните цени. 66% от анкетираните смятат, че ще има ръст и на цените на производствените суровини, и на бизнес кредитите.
По отношение на средствата по еврофондовете Колев посочи, че досега почти 50 на сто от средства от новия програмен период са договорени, а възстановените и разплатени са 14 на сто. Следващата година ще е ключова при усвояването на еврофондовете и затова от БСК съветват фирмите да са активни, защото основните средства ще бъдат усвоени тогава.


снимка Авторът

 

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1246

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 372

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 418

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 217

/ брой: 56