18 Ноември 2018неделя23:49 ч.

От редактора

Ние пак сме тук!

/ брой: 246

автор:Боян Бойчев

visibility 1756

Помня, бях съвсем млад. Станах студент през 1989 година и почувствах бурните събития на промените съвсем отблизо. Вълнения, спорове, събирания, митинги, разделение, омраза. Време, в което, ако кажеш, че си комунист или че защитаваш лявата идея, можеше да бъдеш пребит на улицата. Време, в което лумпените определяха правилата. Време, в което изведнъж от всички дупки като мишки изпълзяха "борци за демокрация", "репресирани" и реваншисти.
Чудех се защо заради моите убеждения трябва да бъда пращан в затвора, в Сибир и т.н., каквито призиви имаше по сините митинги, след като току-що съм напуснал ученическата скамейка и нямам вина за нищо. Както и моите родители, убедени комунисти - достойни хора, които и до днес за мен са пример за скромност, трудолюбие, справедливост, честност, интелект и морал. Но такова беше времето - мътната вода на промяната, която ни донесе дивият капитализъм, искаше да отмие заедно с грешките и извращенията и всичко светло и хубаво, постигнато през социализма.
И в тези брутални години си спомням как всеки ден отивах до кварталния РЕП и си купувах вестник "Дума" - Продевия вестник. Написаното в него даваше надежда, упование, отговор на въпросите, които ме измъчваха. Спасяваше от омразата, която беше навред. Бях поразен от острото Продево перо, от точните стрели на словото му, които попадаха винаги в целта. И съм убеден, че в голяма степен благодарение на "Дума" социалистическата идея оцеля, възроди се и продължава да е силна и до днес.
Не познавах лично Стефан Продев. Виждал съм го най-често на Първи май - в Борисовата градина на празника на "Дума" и левия печат. Правеше ми впечатление с благородното и достолепно излъчване. Но най-вече с написаното. Като човек, още тогава изкушен от журналистиката, препрочитах неговата публицистика и се удивлявах на дълбочината на думите му и на майсторското им поднасяне.
Разбира се, тогава и не предполагах, че един ден ще стана част от колектива на ДУМА, че самият аз ще пиша в този вестник, който успя да се опази от пожълтяване - и като остаряване, и като опошляване - през тези вече близо 30 години. И да съм тук, на неговите страници, сред журналистите, част от които са работили със Стефан Продев, за мен е и предизвикателство, и задължение, и удоволствие.
За тези неща си мислех, като се прибирах след честването на Продев. И затова, макар че не се познавахме лично, ми се иска да му кажа:
"Спокойно! Ние пак сме тук!"

Утре става ясна съдбата на коалицията

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 224

Предстоящо

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 224

2000 униформени бяха на пост

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 224

За Цветанов оставката на Симеонов заздравявала властта

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

Пускат в продажба е-винетките от 17 декември

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

Борисов иска 20% от гръцкия терминал за газ

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 224

Въглища и дърва вече с опаковки и етикети

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 224

Лавров: Газ през България само с гаранции от ЕС

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 224

Шрьодер иска нови съюзници на Берлин

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 224

Кратки новини

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 224

Чехите протестират срещу премиера Бабиш

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

И докога ще продължава това чудо?

автор:Петра Ташева

visibility 62

/ брой: 224

Думи за Велко Вълканов

автор:Методи Георгиев

visibility 95

/ брой: 224

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 134

/ брой: 224

С бюджет 2019 кабинетът нарушава Конституцията

автор:Велиана Христова

visibility 63

/ брой: 224