15 Декември 2018събота03:12 ч.

Актуално

Гарван гарвану КТБ не дава

С пародия и абсурди мегапроцесът срещу Цветан Василев тръгна с фалстарт. Пеевски, Путин и Обама да дишат спокойно

/ брой: 245

автор:Ина Михайлова

visibility 2448

Очаквано мегаделото за КТБ тръгна с фалстарт. Историческият процес предколедно не отлепи от дъното, след като главният обвиняем Цветан Василев е нередовно призован, няма отговор от Сърбия на съдебната поръчка за него, починал е адвокатът на единия от другите подсъдими, а и не са връчени граждански искове на всички обвиняеми. Мегадело, историческо дело, Специализиран съд, хиляди страници обвинителен акт, маса разпитани, куп ангажирани, а резултатът... Работата е свършена, резултатите са отрицателни. И очаквани. Адекватни на цялостното трагично и абсурдно състояние на съдебната система у нас.
Абсурдно е, след като цяла България знае, че Цветан Василев е в Белград, държавата да го издирва на адреса му в София, по арестите и в затворите. Хи-хи! Че да бяха гледали телевизия, да бяха попитали журналистите, дето интервюта с Василев пуснаха. Ама не! Супер подготовка за мегапроцес, а съдебната поръчка до Сърбия, изпратена преди месец от МВнР. И това ако не е формализъм, здраве му кажи.
Ама и прокуратурата сериозно е поработила по делото - шапка да й свалиш! Хиляди страници, томове с материали - кой и кога ще ги чете? Че само за това ще са необходими месеци, да не кажем година, както твърдят експертите. Иначе много са работили в прокуратурата, ама сред толкоз страници и дума няма за някои ключови лица, забогатели рязко, докато ситуацията у нас е нараствала. Те дори не са закачани по това дело. Като Делян Пеевски например. Но както каза за него ръководителят на спецпрокуратурата и наблюдаващ прокурор по делото за източването на КТБ Иван Гешев, Специализираната прокуратура не се е натъкнала на данни, че Пеевски е получавал кредите от КТБ. Нямало обаче пречка в хода на делото да бъдат призовани всякакви политици, рече преди време главният прокурор Сотир Цацаров. Това пък какъв цирк ще е - отсега е ясно. Ще има пак редовно и нередовно призовани, с адвокати и без...
Едно не може да се отрече в думите на спецпрокурор Гешев - че делото е "уникално". По собствените му признания в сравнение с останалите разследвания на прокуратурата делото "КТБ" е като "сравнение между операция от апандисит и присаждане на глава". "Задачата пред разследващия екип беше със сложност, близка до това с дизелов двигател да кацнеш на Луната. Кацнахме, а дали ще дишаме, тепърва ще видим", рече преди време Гешев. Пак според него на върха на престъпната схема е стоял собственикът на КТБ Цветан Василев, подпомаган от двамата бивши подуправители на БНБ Цветан Гунев и Румен Симеонов. И от никого другиго. За жалост на мнозина, "в това изложение (обвинителния акт - б.р.) ги няма и г-н Путин, и г-н Обама".
Изобщо не е смешно, след като става въпрос за милиарди. Цирковият подход към мегаделото може да доведе до логичната прогноза, че и този исторически процес ще завърши със същия исторически успех, с какъвто завършиха куп други "мегадела". До никъде! Няма да ни кажат кой източи КТБ. За това работи прокуратурата, ще поработи и съдът. Просто през последните 20 и повече години с учудваща последователност у нас всеки дава нещо или някого на прокуратурата, а след това резултат под формата на справедливост и истина няма. И все остават встрани виновни, които са можели да спрат далаверата, преди да се намеси Темида.
В цялата предопределеност на вчерашния фалстарт на мегапроцеса за КТБ се вписа и състоялото се преди дни посещение на главния прокурор Сотир Цацаров в Сърбия. Да не си помислите, че е бил там заради Цветан Василев? Не думайте! Протоколен е бил воаяжът. Що да се потърси официално съдействие на най-високо ниво, за да се реши въпрос с огромна обществена значимост? Щото няма такъв интерес - нито от страна на прокуратурата, нито от страна на официалната власт. Я по-добре топката да се тупка, месеците да вървят и... до под кривата круша. Че там сянката е сигурна.
Дали да прогнозираме какво ще стане по това мегадело, работата по което е сравнима с "изкопаване с лопата на гребен канал до Пловдив"? Възможностите са няколко. Връщане за доразследване - най-сигурният, най-лесният и най-често използваният подход за забавяне на процеса и за измъкване от ситуацията, в която никоя от страните, в т.ч. и властта, няма интерес да каже истината за КТБ и за милиардите. Истината за участниците в един от най-наглите грабежи на века у нас. Адвокатите тепърва ще се хващат за всяка буква на закона. Защитниците на Цветан Василев например отказаха на прокурор Иван Гешев да връчат лично обвинителния акт на своя клиент, тъй като това по закон е работа на прокуратурата. Ами да си я свърши! Ама не иска!
Мегапроцесът ще се точи с години, а обществото най-накрая ще осъзнае, че изобщо вече не му дреме и за тези престъпници, също както и за предишните, и за по-предишните. И ще забрави. За всичко ще бъдат виновни адвокатите, които срещу подобаващи хонорари ще се възползват от неефективните ни закони и от нежеланието на властта да извади наяве собствените си кирливи ризи. Ако прокуратурата толкоз не може да си свърши работата, да поиска помощ от Европа. И това обаче не е изгодно на Цацаров и компания. Оплетените свински черва не се разплитат току-тъй и от само себе си. Защото гарван гарвану око не вади. И КТБ лесно се не дава.
Твърде оптимистично във вчерашния ден след края на мандата си бившият шеф на Върховния административен съд Георги Колев каза, че политическите структури убеждавали хората, че състоянието на правосъдието е трагично, а то не е. Дали? Българското правосъдие днес не е правосъдие, а напротив - пародия и отрицание на правосъдие. Що се отнася до мегаделото за КТБ - следващият опит е догодина.

 

Президентът даде Бюджет 2019 на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 8

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 126

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 136

Валери Симеонов е номиниран за "Човек на годината"

автор:Дума

visibility 384

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 243

ЕЦБ спира да изкупува дългове

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 243

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 103

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 115

Евролидерите отрязаха Мей за нови преговори

автор:Дума

visibility 150

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 471

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 283

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 243

Как могат да се убиват деца в една европейска държава?

visibility 416

/ брой: 243