15 Декември 2018събота19:16 ч.

Очакват бързо решение на ВАС за наредбата на Танева

Ако тя падне и на втора инстанция, близо половин милиард лева ще бъдат за сметка на държавния бюджет, заяви председателят на НСЗКБ Явор Гечев

/ брой: 241

автор:Мая Йовановска

visibility 370

Срокът за произнасяне на петчленния състав на Върховния административен съд (ВАС) за отменената на първа инстанция от съда наредба за подмярката от ПРСР 4.1 за инвестиции в земеделските стопанства, издадена от бившия министър на земеделието Десислава Танева, е месец. Надявам се обаче съдът да се произнесе по-бързо, заяви вчера пред журналисти адвокатът на Националния съюз на земеделските кооперации в България (НСЗКБ) Диньо Бозаджиев.
С решение на първа инстанция от октомври ВАС отмени наредбата на Танева по жалба от НСЗКБ. Става въпрос за наредба с финансов ресурс от ПРСР за 237 млн. евро. На първа инстанция съдът реши, че са допуснати съществени закононарушения и наредбата следва да бъде отменена, заяви Бозаджиев.
Вчера петчленен състав на административния съд даде ход на делото, с което пък Министерството на земеделието, горите и храните обжалва решението на тричленния състав, за отмяна на наредбата. Адвокатът на НСЗКБ поиска на делото да не се дава ход. За мен съществува съмнение по отношение на бързината, с която беше назначена датата за делото, освен това считам, че е нарушен Законът за съдебната власт за начина на формиране на съдебните състави на случаен принцип, обясни адвокат Бозаджиев. ВАС обаче не прие възражението на НСЗК за нарушаване на процедурата за избор на случаен принцип на председател на съдебния състав, беше отхвърлено и искането за отвод на съдебния състав.
Прокурорът също поиска на делото да не се дава ход, защото счита, че решението на тричленния състав е законосъобразно и правилно. В крайна сметка на делото беше даден ход и съдебният състав съобщи, че ще излезе с решение. По-късно от ВАС съобщиха, че съдът ще се произнесе в едномесечен срок. Това е последната инстанция на ВАС и нейното произнасяне ще реши изхода от делото.
Ако и петчленният състав на съда потвърди решението на първа инстанция наредбата ще падне, което обаче няма да застраши земеделците, които има сключени договори по тази наредба за подмярката 4.1, заяви пред журналисти председателят на НСЗКБ Явор Гечев, който е и бивш зам.-министър на земеделието. Ако наредбата падне окончателно в съда, Европа няма обаче да ни възстанови тези 237 млн. евро и те ще се водят неусвоени по ПРСР. Това означава, че може още веднъж по същата подмярка 4.1 да бъде отворен прием. Парите обаче, които са близо половин милиард лева, ще трябва да бъдат покрити от държавния бюджет, обясни Гечев. 

Стотици почетоха паметта на шестте ястребинчета

автор:Дума

visibility 30

Президентът даде Бюджет 2019 на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 546

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 346

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 348

Швеция свали цената за Грипените

автор:Дума

visibility 210

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 243

16 000 "жълти жилетки" отново заляха улиците на Франция

автор:Дума

visibility 2

Франция очаква нови погроми на "жълтите жилетки"

автор:Дума

visibility 122

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 273

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 274

Косово се разпада на две?

автор:Дума

visibility 267

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 638

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 438

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 243