19 Април 2019петък06:17 ч.

Очакват бързо решение на ВАС за наредбата на Танева

Ако тя падне и на втора инстанция, близо половин милиард лева ще бъдат за сметка на държавния бюджет, заяви председателят на НСЗКБ Явор Гечев

/ брой: 241

автор:Мая Йовановска

visibility 424

Срокът за произнасяне на петчленния състав на Върховния административен съд (ВАС) за отменената на първа инстанция от съда наредба за подмярката от ПРСР 4.1 за инвестиции в земеделските стопанства, издадена от бившия министър на земеделието Десислава Танева, е месец. Надявам се обаче съдът да се произнесе по-бързо, заяви вчера пред журналисти адвокатът на Националния съюз на земеделските кооперации в България (НСЗКБ) Диньо Бозаджиев.
С решение на първа инстанция от октомври ВАС отмени наредбата на Танева по жалба от НСЗКБ. Става въпрос за наредба с финансов ресурс от ПРСР за 237 млн. евро. На първа инстанция съдът реши, че са допуснати съществени закононарушения и наредбата следва да бъде отменена, заяви Бозаджиев.
Вчера петчленен състав на административния съд даде ход на делото, с което пък Министерството на земеделието, горите и храните обжалва решението на тричленния състав, за отмяна на наредбата. Адвокатът на НСЗКБ поиска на делото да не се дава ход. За мен съществува съмнение по отношение на бързината, с която беше назначена датата за делото, освен това считам, че е нарушен Законът за съдебната власт за начина на формиране на съдебните състави на случаен принцип, обясни адвокат Бозаджиев. ВАС обаче не прие възражението на НСЗК за нарушаване на процедурата за избор на случаен принцип на председател на съдебния състав, беше отхвърлено и искането за отвод на съдебния състав.
Прокурорът също поиска на делото да не се дава ход, защото счита, че решението на тричленния състав е законосъобразно и правилно. В крайна сметка на делото беше даден ход и съдебният състав съобщи, че ще излезе с решение. По-късно от ВАС съобщиха, че съдът ще се произнесе в едномесечен срок. Това е последната инстанция на ВАС и нейното произнасяне ще реши изхода от делото.
Ако и петчленният състав на съда потвърди решението на първа инстанция наредбата ще падне, което обаче няма да застраши земеделците, които има сключени договори по тази наредба за подмярката 4.1, заяви пред журналисти председателят на НСЗКБ Явор Гечев, който е и бивш зам.-министър на земеделието. Ако наредбата падне окончателно в съда, Европа няма обаче да ни възстанови тези 237 млн. евро и те ще се водят неусвоени по ПРСР. Това означава, че може още веднъж по същата подмярка 4.1 да бъде отворен прием. Парите обаче, които са близо половин милиард лева, ще трябва да бъдат покрити от държавния бюджет, обясни Гечев. 

Токът поскъпва най-малко с 3,5% от юли

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 76

Росен Желязков: На всички е ясно, че корупция в ДАИ има

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 76

Над 600 млн. евро срив на чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 76

Въвеждането на тол системата се отлага

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 76

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 184

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ