15 Декември 2018събота19:16 ч.

Ердоган скандализира в Гърция

Първо посещение на турски президент в страната от 1952 г.

/ брой: 241

автор:Дума

visibility 814

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристигна на историческо посещение в Гърция по покана на гръцкия си колега Прокопис Павлопулос. Турция и Гърция, които заедно се присъединиха към НАТО през 1952 г., са ключови фактори по редица важни регионални въпроси като мигрантската криза, а също и преговорите за повторно обединение на Кипър. От същата година датира и последното посещение на турски президент в Гърция.
Между двете страни обаче продължават да съществуват дълбоки спорове, включително за въздушното пространство, границите на континенталния шелф и правата върху природните ресурси в Егейско море, за положението на мюсюлманското малцинство в Северна Гърция и др. Поради многобройните спорни въпроси, включително кипърската криза, двете страни са били на ръба на войната поне 3 пъти - през 1974, 1987 и 1996 г.
Освен това Турция настоява за екстрадиране на осем турски военни, намерили убежище в Гърция след осуетения опит за преврат на 15 юли 2016 г. Искането за екстрадиция бе отхвърлено от гръцкото правосъдие през януари, което предизвика гнева на Анкара.
Още преди да замине за Атина, Ердоган предизвика минискандал, като пред гръцки медии намекна за промяна в Лозанския договор от 1923 г., който установява границите на Турция и Гърция, а по-този начин и българо-турската граница, макар България да не е страна по него. "Това е договор, който засяга целия регион и поради това аз смятам, че с течение на времето всички договори имат нужда от преформатиране, ревизия, ако щете", заяви Ердоган пред телевизия "Скай" и в. "Катимерини".
Веднага последва отговор на говорителя на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос, в който се казва, че договорът не подлежи на преразглеждане и че подобни изявления не помагат на опитите да се установят добри отношения. "Гръцкото правителство очаква, че визитата на Еродган ще строи мостове, а не стени", се чете още в изявлението му.
Вчера Ердоган имаше срещи с президента Прокопис Павлопулос и премиера Алексис Ципрас. Днес той трябва да посети Северна Гърция, където са предвидени срещи с мюсюлманското малцинство там. Очаква се също двете страни да подпишат различни споразумения и спогодби, с които да се улесни транспортът и търговията между тях, както и да бъде обсъден въпросът за няколко малки острова в Егейско море, към които и двете страни имат претенции. 
Макар отношенията в последните години да се подобряват, много гърци все още смятат, че Турция има териториални претенции към тяхната страна. По повод напрежението Ердоган коментира, че "гърците трябва да са сигурни, че лошите отношения между Турция и Гърция са част от историята".

Стотици почетоха паметта на шестте ястребинчета

автор:Дума

visibility 30

Президентът даде Бюджет 2019 на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 546

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 346

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 348

Швеция свали цената за Грипените

автор:Дума

visibility 210

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 243

16 000 "жълти жилетки" отново заляха улиците на Франция

автор:Дума

visibility 2

Франция очаква нови погроми на "жълтите жилетки"

автор:Дума

visibility 122

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 273

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 274

Косово се разпада на две?

автор:Дума

visibility 267

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 638

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 438

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 243