18 Ноември 2018неделя09:00 ч.

Пътеки към изгрева на свободата

/ брой: 241

автор:Велин Георгиев

visibility 550

Когато се зачетох в този поетичен сборник на поета Петър Динчев, получих някакъв респект, стъписах се от избора на историческите личности - Паисий, Георги С. Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Панайот Волов, Петко Р. Славейков, Райна Княгиня, Кольо Фичето, Захари Зограф и други, общо 15 заглавия, монологични поеми. Трябва да кажа, че удивлението ми бе от смелостта на поета да влезе в кожата на толкова и такива титани - българи, и да говори от името на всеки.
Започнах да чета. И още в първия "Триптих за големия ден" се срещнах със заглавието на поетичния патриотичен сборник: "Втурват се задъхани пътеките/ първи да загребят светлина..." И навлизам в същността на авторовия замисъл: да покаже страданията на един поробен народ и неговите съпротивителни сили. Затова първият поетичен монолог е на Паисий Хилендарски: "...Имало е някога държава/ цъфтял е българският род..." Това като закана. И в дългия монолог на атонския монах се надига и бушува океан от мъка и народни страдания. И един безсмъртен дух в глъбините на вековете, който се вселява в болното тяло на един монах. Въпреки болежките си, той гради невероятен мост, по който да мине миналото на един народ и да потърси бъдещето си... И знаем каква необозрима сила е кондензирана в тънката книжица на "История славяноболгарская", за да се дивим на чудото на словото, което тръгва да спасява един велик народ, подложен на изтребление дълги векове. Удивлявам се на духа на атонския монах, на силата на словото, което намира пътеките към непредаващата се потисната народна душа, за да се сътвори чудото.
И когато стигнах до последната страница с монолозите на велики синове и дъщери, тези петнадесет монолога се превърнаха в един - на народа. И неслучайно гласът на Матей Миткалото казва от името на народа: "Широк е този божи свят, голям е/ и краят му не можеш да съзреш./ А всичко в него вика и примамва,/ придърпва в магнетизма на копнеж..." Многогласието в тази народна поема на Петър Динчев се превръща, както вече казах, в един - народен глас. А той е безсмъртен...
Книгата ще бъде представена във Файтона на 11 декември от 18 ч.
 

Зимата нахлува от утре

автор:Дума

visibility 0

ДПС: Закъснялата оставка не решава проблемите

автор:Дума

visibility 21

Майките сложиха сиви шалове, свалиха черните знамена

автор:Дума

visibility 26

Сидеров пак в атака: Иска оставката и на Каракачанов

автор:Дума

visibility 44

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 448

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 223

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 206

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 223

Медиите на Острова скептични за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 223

Лепило за конструкцията

автор:Ралица Николова

visibility 235

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 631

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1304

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 257

/ брой: 223