15 Декември 2018събота19:18 ч.

200 издателства на Панаира на книгата

Премиери на най-новите книжни заглавия, срещи с български и чуждестранни автори и издатели, литературен фестивал с над 60 гости са в програмата

/ брой: 241

автор:Дума

visibility 263

Две от най-значителните и мащабни събития, свързани със съвременната литература и книгоиздаване в България - 45-ият Панаир на книгата и петият Софийски международен литературен фестивал, организирани от асоциация "Българска книга", се откриват на 12 декември. Те се провеждат паралелно на общо шест етажа на Националния дворец на културата и ще продължат до 17 декември, информира Милена Димитрова. Събитията са част от Културния календар на Столичната община за 2017 г.
Участват повече от 200 издателства от страната и чужбина. Изключително наситена е съпътстващата програма с премиери на най-новите книжни заглавия у нас, десетки срещи с български и чуждестранни автори и издатели, литературен фестивал с над 60 гости.
Официалното начало ще бъде дадено във вторник от 11 ч. в централното фоайе на НДК с гостуването на Софийския духов оркестър под диригентството на Юли Дамянов. Още през първия ден от изложението ни очакват вълнуващи литературни срещи на сцената на културната програма на ет. 4, западно крило.
Петото издание на Софийския международен литературен фестивал отново има своя международен фокус - литературата на страните от Вишеградската четворка. В програмата му гостуват 12 писатели: Кая Малановска, Кшищов Варга, Еугениуш Ткачишин-Дицки от Полша, Михал Хворецки, Яна Беньова, Петер Били от Словакия, Виктор Хорват, Ласло Мартон, Дьорд Драгоман от Унгария, Михал Айваз, Ива Прохазкова, Милош Урбан от Чехия. Над 60 писатели от България домакинстват срещите-разговори и заедно със своите колеги от чужбина ще говорят по важни обществени теми.
Също на 12 декември, но от 18 ч. на сцената на фестивала на Мраморното фоайе (ет. 2) ще се проведе официалното му откриване със "Среща на поколенията", в която Ани Илков, Владимир Зарев и Владимир Левчев представят част от дебютантите на 2017 г. Антон Стайков, Боян Крачолов, Десислава Николова, Марианна Георгиева, с модератор Тодора Радева.

Стотици почетоха паметта на шестте ястребинчета

автор:Дума

visibility 30

Президентът даде Бюджет 2019 на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 546

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 346

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 348

Швеция свали цената за Грипените

автор:Дума

visibility 210

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 243

16 000 "жълти жилетки" отново заляха улиците на Франция

автор:Дума

visibility 2

Франция очаква нови погроми на "жълтите жилетки"

автор:Дума

visibility 122

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 273

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 274

Косово се разпада на две?

автор:Дума

visibility 267

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 638

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 438

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 243