19 Април 2019петък04:22 ч.

От редактора

Допингът на антиолимпизма

/ брой: 241

автор:Боян Бойчев

visibility 1101

Не е ясно точно кога са възникнали олимпийските игри. Според легендата царят на Елада се допитал до Делфийския оракул какво да направи, за да спре братоубийствените войни сред гърците. Отговорът бил: възстановете Олимпийските игри в чест на Зевс. По време на Игрите всички военни конфликти са прекратявани. Естественият човешки стремеж към надмощие и победа се удовлетворява не чрез оръжие и смърт, а със силата, ловкостта, пъргавината и уменията на човека. Олимпийските победители са обявявани за герои, на тяхна чест са изграждани статуи, а родните им градове се гордеят с тях.
Барон Пиер дьо Кубертен, е човекът, на когото дължим възстановяването на олимпийските игри в наши дни. За него те са път към мир и разбирателство, "младежта на света" трябва да мери сили на спортната арена, а не на бойното поле.
Каква идеална цел! Не че олимпийските игри спират двете световни войни на 20 век. Но те са алтернатива - начин за доказване на превъзходство по мирен път. 
Макар че идеята е да не бъдат смесвани с политиката, докато има различни държави, това няма как да се случи. Атлетът си е атлет, но за да се появи на спортното поле и да победи, зад него стоят години къртовска работа и грижи: цял екип от хора, както и държавата, която представлява. Както и много пари.
Тази ретроспекция и размисли са свързани с безпрецедентен факт - изхвърлянето на Русия от Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг.
Поводът - системно злоупотребяване с антидопинговите правила и държавна подкрепа на програмата за употреба на допинг.
Истинската причина? Чисто политическа - нарасналата мощ на Русия и цялата бясна антируска кампания, която се води по всички направления през последните години.
Защото успехите на спортното поле са важна част от самочувствието на една нация. Самочувствие, което трябва да бъде смачкано.
А допингът е само прах в очите. Още в древността са използвани екстракти от гъби и разни билки за преодоляване на умората и  подобряване на постиженията, за да се спечели... маслиново клонче. Нали не се самозаблуждавате, че днес елитен атлет, трениращ с нечовешки натоварвания, седи на чаша кисело мляко и настъргана ябълка? Независимо коя страна представлява.
Но в древността са били лишавани от победа само нарушилите правилата атлети, не и градовете.
Днес чиновниците в спорта клекнаха за пореден път пред натиска на политиците.
Това обаче е грубо нарушаване на олимпийските правила. С антиолимпийски политически допинг.
 

Токът поскъпва най-малко с 3,5% от юли

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 76

Росен Желязков: На всички е ясно, че корупция в ДАИ има

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 76

Над 600 млн. евро срив на чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 76

Въвеждането на тол системата се отлага

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 76

Светна като крушка

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 76

България - държава или племе?

visibility 184

/ брой: 76

Докога, г-н премиер?

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 76

За хернията на управляващите

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ