16 Ноември 2018петък21:11 ч.

Сцена

Класика

"Кралят Елен" идва в театър "Азарян"

/ брой: 241

автор:Дума

visibility 206

Приказният спектакъл "Кралят Елен" по текстове на Карло Гоци ще можем да видим на 16 декември от 19 ч. на сцената на театър "Азарян" в НДК. Авторка е младата режисьорка Анастасия Събева, която събира осем, също съвсем млади актьори и представя постановката по свеж и оригинален начин, но и в традициите на театрите от миналите векове, когато се е разчитало най-вече на въображението на артистите и на душата, която те влагат в играта си.
В "Кралят Елен" решението на класическата приказка от XVII век е изцяло подчинено на гледната точка на една пътуваща трупа. Артистите отварят куфарите си, обособяват своята сцена и всичко започва като поредната среща на актьорите с публика. В хода на действието обаче сюжетът увлича напълно артисти и зрители и не след дълго класическият текст ги потапя в приказна магическа история.
"Щеше ни се да създадем красива, вълнуваща, любовна приказка... за възрастни. Сметнахме, че, улисани в бита, грижите и всекидневните трудности, забравяме поезията и романтиката на живота. Затова създадохме представление, което да вълнува, забавлява и трогва зрителите. Една топла, емоционална история, която да ни заведе на пътешествие в магическия, измислен град Серендипо, да ни запознае с тревогите на неговия крал и неговата неистова необходимост от любов. Необходимост, не измислена, а такава, като на всеки човек... Дали кралят, превърнат в елен, ще успее да извоюва своята загубена любов? Или само в измисления свят на актьорите, когато говорим за приказки и магии, любовта може наистина да ни се случи, Кралят да бъде щастлив, а предателят - наказан?..", споделя Анастасия Събева.
В спектакъла участват Августина-Калина Петкова, Борис Кашев, Боян Арсов, Веселин Петров, Елена Нацариду, Калина Георгиева, Ненчо Костов и Стелиан Радев. Изработката на маските и визуалната среда е дело на Елена Нацариду, Августина-Калина Петкова и Ада Паунова, пластика Калина Георгиева. Използвани са цитати от произведения на Федерико Фелини, Емир Кустурица и Том Стопард. Снимки Иво Чифлички и Иван-Александър Кютев
Анастасия Събева завършва, НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" випуск 2014 г. със специалност режисура за драматичен театър в класа на проф. Здравко Митков. Въпреки крехката си възраст зад гърба си има осем спектакъла и е поставяла пиеси на пет театрални сцени. Получила е награди и отличия - "Най-най-най" на НАТФИЗ за режисура за драматичен театър, випуск 2014, Специалната награда за "Полет в изкуството 2015" на фондация "Стоян Камбарев" за спектаклите "Женска управия" и "Антихрист", Специална грамота за "Антихрист" по Емилян Станев на Друмевите театрални празници 2015, информира Вера Банчева.

Валери Симеонов подаде оставка

автор:Дума

visibility 29

Нинова: Коалиция с ГЕРБ е изключена

автор:Дума

visibility 70

Съдът пусна Иванчева и Петрова под домашен арест

автор:Дума

visibility 102

Борисов прие поканата на Радев, даде му домашно

автор:Дума

visibility 557

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 223

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 88

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 223

Медиите на Острова скептични за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 223

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 461

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 928

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 194

/ брой: 223

Датата

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 223