24 Март 2019неделя18:41 ч.

Предлагат поставяне на втори топломер извън абонатната станция

Той да се монтира задължително, за да следят собствениците какво наистина е потреблението, иска Федерацията на потребителите в България

/ брой: 239

автор:Мая Йовановска

visibility 957

Във входовете на жилищните сгради задължително да се поставя още един общ топломер, но той да е извън абонатните станции. Целта е потребителите да имат достъп до него, за да следят какво наистина е потреблението. Това е едно от предложенията за промени в Закона за енергетиката в частта му за топлофицирането, подготвени от Федерацията на потребителите в България (ФПБ).
Предлагаме задължително да има втори топломер след абонатната станция, съобщи пред ДУМА изпълнителният секретар на федерацията инж. Емил Георгиев. "С него хората ще имат възможност да разберат какви са им разходите. В момента има само един топломер на входа на абонатната станция. Достъп до него би трябвало да има само домоуправителят, но "Топлофикация" и тук се опитва да ги заблуждава и не ги допуска. Затова хората нямат информация какъв е разходът за топлинна енергия, какъв е разходът за топлата вода. А когато се сложи още един топломер, извън абонатната станция, и всеки има достъп до него, тогава предпоставките за подвеждане на хората ще се сведат до минимум. Оттам нататък отговорност на потребителите е да си следят разходите", обясни инж. Георгиев.
Другото предложение е да се сключва задължително договор с етажната собственост. Дали това ще бъде с топлинен счетоводител или със самата топлофикация, да решат потребителите, даде пример инж. Георгиев. Следващото ни важно предложение е собствениците да имат право да решават как да се разпределя топлинната енергия. Това може да е дялово разпределение, както сега налага законът, или на кубатура, но хората да решат, каза експертът. Федерацията ще предложи потребителите да имат възможност да решат и как да става отчитането - дистанционно или с посещение. Ние препоръчваме отчитането да се извършва месечно дистанционно, защото при това отчитане предпоставките за подвеждане на хората са най-малки, заяви Георгиев.
Инж. Георгиев съобщи, че Федерацията на потребителите ще представи пред всички парламентарни групи своите предложения за промени в Закона за енергетиката. В хода на разговорите ние ще търсим и промяна на формулата, по която сега се изчисляват разходите за топлинна енергия, съобщи експертът. Освен това ще предложим много сериозни промени на Наказателния кодекс във връзка с кражбите. В момента се извършват колосални кражби на топлинна енергия. Но това няма да е само за парното, а и за водата, и за тока, обяви Георгиев. Това са нашите предложения, всички други, които ни се приписват, че подкрепяме, са инсинуации, заяви той. Причина за изявлението на Георгиев бяха оповестени вчера по-рано предложения за законови промени, за които се твърди, че са подкрепени от федерацията. Според тези предложения потребителите, които са остъклили балконите си и са ги приобщили към жилището, трябва да плащат повече за парно, защото кубатурата на апартамента им е увеличена. Другото предложение е собствениците на апартаменти, които не ползват парно и топла вода в топлофицирани сгради да не плащат за сградна инсталация, а сметките да се поемат от "Топлофикация", стана ясно вчера от информация на "Епицентър". Промените били изготвени от екип на Техническия университет и специалисти на неправителствени организации и били внесени в парламентарната комисия по енергетика на 23 октомври 2017 г. Според информацията проектът бил подкрепен от омбудсмана Мая Манолова, Федерацията на потребителите в България и Комисията за защита на потребителите. През ДУМА инж. Емил Георгиев  обаче заяви, че е чувал за подобни идеи, но те според него са абсурдни, освен това никога не са подкрепени от организацията, която той оглавява. Това са инсинуации, заяви той.

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1474

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 434

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 470

/ брой: 56