17 Януари 2019четвъртък10:07 ч.

Тънки сметки по късна доба

/ брой: 236

автор:Валентин Георгиев

visibility 1200

Един от най-важните закони за държавата пак се приема тихомълком, по късна доба, за да не се коментира много и работата да мине ачик-ачик. А иначе претенциите и воят за това каква "съвременна и демократична страна" сме, какво развито "европейско мислене" имат управляващите, стигат до небесата. 
Няма що, най-важните въпроси като това как и къде ще отиват парите ни не трябва да се съобщават на обществото. Затова и съвсем дърварски решиха да приемат набързо бюджета по нощите. Хем няма кой да ги гледа и слуша, хем няма много да се шуми. Пито-платено! Като капак стратегическите ходове и процедурни хватки на ГЕРБ бяха така замислени, че да създават постоянно напрежение с неколкократно удължаване на дебатите и прегласувания на текстове - за да се стигне до малките часове на утрото.
Нещо повече - абсурдът на това омерзително упражнение еволюира в решения дневните заседания да се отлагат с час-два, за да могат депутатите да се наспят. Вместо всичко да става денем под зоркия поглед на журналисти и наблюдатели.
Какво пропуснахме да видим и чуем ли?
Отново подценени приходи и разходи по план,  подценен БВП и прогнози, чиято цел е накрая да се демонстира свръхсъбираемост. Отново несправедлива данъчна политика, връзване на ръцете за всякакъв външен контрол върху хазната, растящо социално неравенство в обществото - всичко това ще ни се стовари догодина. Отново! Подготвено от ведомството на Владислав Горанов, без нито едно прието предложение на опозицията за промени в бюджетите на отделните министерства. Нито ще има преференциално ДДС за хляба и лекарствата, нито ще има необлагаем минимум по ДОД, а хората с една и съща заплата около минимума у нас ще плащат много повече данъци от румънците, защото у нас се живее много по-зле, дори само заради дрането им с данъци.
В същото време парите за здравеопазване са над 5 пъти по-малко от парите за МВР и над 2 пъти по-малко от парите за образование. После ревем и се чудим защо качеството е толкова ниско. За отбраната изобщо няма и да питам, тези пари очевидно потъват в някоя черна дупка.
Права е Нинова да си задава риторично въпроса "Какво става в държавата". Защото докато Симеонов открива тоалетни, ДПС получи едни 22 млн. лв. извън бюджета за "инвестиционни проекти". Сякаш извън техните и на ГЕРБ общини не живеят български граждани. Сякаш останалите нямат право на финансиране, въпреки че имат одобрени проекти... Та какво става ли? Ами същото, което наблюдаваме от години: ГЕРБ прави бюджет не за гражданите, а за купуване на влияние, за послушание на непослушните, за задкулисни договорки и за печелене на избори. За тях милиардите, които раздават, изглеждат формалност, след като има роби, които да ги плащат.      
 

Близо милион са мъртвите души в избирателните списъци

автор:Дума

visibility 2

Слънчево и топло

автор:Дума

visibility 21

25-годишна жена е открита убита в „Банишора”

автор:Дума

visibility 339

Автобусните превозвачи готвят протести

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 11

"Дженерал електрик" иска да оборудва АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 11

Борсата за ток преговаря със съседни държави

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 11

Путин: „Турски поток” - през България

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 11

Унизително поражение за Мей

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 11

Постиженията на Кубинската революция

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 11

Пловдивската Вавилонска кула

visibility 160

/ брой: 11

Кодекс на заробването на труда

автор:Ева Костова

visibility 233

/ брой: 11