24 Април 2019сряда05:59 ч.

От редактора

Книжарница

/ брой: 236

автор:Боян Бойчев

visibility 1167

Пътувам нанякъде в сребристата зимна сутрин. Автобусът величествено плава като бял лебед по тъмните води на улиците, осветени от лунната светлина на проблясващите фенери. Мислите се отнасят, реят се някъде далеч, може би в Страната на фантазиите...
Тази картина може да бъде описана и по друг начин.
Пътувам в студената зимна сутрин. Средностуденият автобус се движи по мръсната улица, осветена от уличните лампи. Мислите ми прехвърлят служебните ангажименти и проблемите, които трябва да реша днес в оставащите ми вече доста по-малко от 24 часа...
Разликата?
От прозореца на автобуса видях да свети малък, но ярък надпис: "Книжарница". Колко рядко се случва това! Не казино, не банка, не аптека, не мол, не реклами на големи корпорации. Не нашият брутален материализъм, облечен в лъскава опаковка, а... книжарница. Малка, кокетна, но с яркосветещи букви. Обикновена квартална книжарница, разцъфнала между панелните блокове.
Кой ли ентусиаст се е хвърлил в такова рисковано начинание? Някой може би силно вярващ в силата на словото, в магията на книгата. Някой, пренебрегнал лесната печалба от бързооборотни стоки.
Не съм бил в нея. Не знам какво продават. Дали книги, дали канцеларски материали, или може би и двете. Ако са книги, сигурен съм, че ще се намерят хубави, които да ни отнесат в един друг свят. Ще ни накарат да се замислим, да помечтаем, да се опитаме дори да променим живота. Ако са канцеларски материали, може би там са химикалката и тетрадката, която някой ще си купи, за да избродира красиви стихове. Може би...
Колко надежда има в тази думичка "книжарница"! Искрица надежда, че не всичко е загубено. Надежда, че духовното все пак го има. Напук на консуматорското мислене, напук на човешката алчност, напук на простотията. Напук на всички онези, които не са прочели нищо през живота си и не смятат за необходимо да четат, но са силните на деня. На безкнижовния ден.
Разликата между двете картини в началото е една книга.
Идва Коледа, идват празници. Вместо да слушате повика на материалното, идете в малката книжарничка и си поръчайте книгата. Напук на рекламите, които осветяват пътя на автобуса ви сутрин, които пълнят пощенската ви кутия, с които заспивате вечер по телевизията. Поръчайте както за себе си, така и за подарък на близките си. И ще получите целия свят.
Аз вярвам, че Дядо Коледа е някъде там, скрит сред книжните рафтове, и ще изпълни на драго сърце желанието ви. 

Липсва важен препарат за хиляди пациентите с рак

автор:Дума

visibility 0

4 месеца бавят тунела край Ловеч

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 79

Борисов обеща 20% скок на БВП с построяването на "Хемус"

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 79

БСП: Законът за розата не решава проблемите в сектора

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 79

Панелките почти изчезнаха от пазара на имоти

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 79

Не е ясно реален ли е ръстът в приходите от туризъм

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 79

"Еврохолд" увеличава капитала заради сделката с ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 79

Джордж Фридман: НАТО е анахронизъм

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 79

Ким пристига във Владивосток

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 79

Новата софийска крепост на фюрера

автор:Мирослав Попов

visibility 210

/ брой: 79

Каварна, любов моя!

автор:Аида Паникян

visibility 134

/ брой: 79

Хомеопатията е илюзия, която вреди

автор:Велиана Христова

visibility 104

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ