24 Март 2019неделя03:49 ч.

Сами да плащат

/ брой: 235

автор:Мая Йовановска

visibility 722

По жалба на една от най-големите браншови организации в земеделието - Националния съюз на земеделските кооперации в България (НСЗКБ), на първа инстанция ВАС е отменил наредба на бившия министър на земеделието Десислава Танева, която понастоящем оглавява парламентарната агрокомисия. Заради административни нарушения пада наредбата за прием по една от подмерките на ПРСР, по която се отпускат европари за инвестиции в земеделските стопанства. Иде реч за ресурс от 237 млн. евро, или близо половин милиард лева. Стопаните, които имат сключени договори, ще си получат парите, но ако и на втора инстанция съдът потвърди решението си, тези половин милиард лева ще са за сметка на държавния бюджет.     
От МЗХГ нищо не казват, имат право и да обжалват, но едва ли цялата история е останала незабелязана от Брюксел. А като оттам ни кръцнат половината милиард, всички ние ще платим масрафа. От миналата година НСЗКБ се оглавява от бившия заместник-министър на земеделието Явор Гечев, който разбира тия работи и трудно от погледа му могат да убегнат подобни нарушения. Организацията е внесла и втора жалба в съда по още една подмярка на ПРСР, където става въпрос за около 70 млн. евро.
Това е само един пример от множеството законови нарушения, доказани в съда - я в нашия, я в международните, а в крайна сметка всеки българин плаща щетите от джоба си чрез бюджета. А става въпрос за милиони.
Преди дни стана известен нов случай - фирма осъдила НАП за 3 млн. лв. заради незаконосъобразен акт. А държавата, сиреч ние, вече плаща и адвокатските разноски по делата за незаконните й санкции. През миналата година прокуратурата е изплатила над 7 млн. лв. обезщетения за незаконно водени разследвания срещу граждани. Да не говорим за делата в международните съдилища - парите пак от нас ги взимат. А е крайно време нарушителите сами да плащат за зулумите си.

 

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1246

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 372

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 418

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 217

/ брой: 56