15 Декември 2018събота21:42 ч.

БСП иска лидерска среща за конституционните промени

Левицата кани ДПС да уточнят кога внасят вота на недоверие срещу кабинета и сферите на корупция

/ брой: 234

автор:Ростислава Иванова

visibility 478

БСП кани председателите на парламентарните партии на среща следващата седмица, на която да излязат с общо, юридически и политически обосновано, решение за ревизия и оценка на целия преход, а не само за исканите от ГЕРБ и ДПС промени в Конституцията относно давността за престъпленията в приватизацията. Това съобщи вчера лидерът на социалистите Корнелия Нинова. ДУМА припомня, че преди две седмици БСП обяви, че ще подкрепи промени в основния закон, само ако обхванат престъпленията в масовата и касовата приватизация, концесионните сделки, обществените поръчки и ролята на силовите групировки.
Нинова бе категорична, че социалистите няма да подкрепят нито предложението за конституционни промени на ДПС, нито пък на ГЕРБ - в папката, връчена й от шефа на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов. Според нея и двете предложения са напълно еднакви и непълни и няма да доведат до разкрития, наказателна отговорност и връщане на чувството за справедливост. Тя подчерта, че именно това е смисълът да се правят конституционни промени, а не само да се отбие номерът, за да се отвлече общественото внимание от темата за новия бюджет. Затова Нинова инициира лидерската среща по темата веднага след разглеждането на бюджета.
"Целта е да потърсим съгласие за оценката на прехода, за ревизията на прехода, да не бъде това еднократен акт и пиарска кампания", посочи тя. И отсече, че "папката на ГЕРБ ще бъде върната без подпис", а целта е на срещата да се излезе с общо решение за промени в Конституцията. Нинова припомни, че БСП е единствената партия, която е дала оценка на прехода и то на най-висшия си форум - Конгресът, на 8 май 2016 г. С ирония лидерът на БСП коментира, че ГЕРБ са отказали да подпишат промените на ДПС, а ДПС - тези на ГЕРБ. "Обединени патриоти и "Воля" пък "никакви ги нямало по темата".
Председателят на БСП обяви, че след приемане на бюджета ще поканят ДПС на втора среща следващата седмица, на която да уточнят кога ще внесат искането за вот на недоверие към кабинета и кои сфери на корупция ще засегне той. Нинова припомни за съществените различия между БСП и ДПС по отношение на правителството "Борисов 3" - движението не било принципно срещу кабинета и искало само демонтаж, т.е. отстраняване на патриотите от властта.
Относно новия бюджет на страната, който тази седмица влиза за второ четене в парламента, лидерът на левицата изтъкна, че БСП е направила 149 предложения по законопроекта за Бюджет 2018, 46 за проектобюджета на ДОО и 17 по проектобюджета на НЗОК. От БСП предлагат да се дават повече пари в проверени модели и се надяват да има състезание на идеи, а не на средства, допълни тя.


Лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя за ревизия на целия преход
Снимка Емилия Костадинова

Стотици почетоха паметта на шестте ястребинчета

автор:Дума

visibility 30

Президентът даде Бюджет 2019 на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 546

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 346

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 348

Швеция свали цената за Грипените

автор:Дума

visibility 210

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 243

16 000 "жълти жилетки" отново заляха улиците на Франция

автор:Дума

visibility 2

Франция очаква нови погроми на "жълтите жилетки"

автор:Дума

visibility 122

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 273

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 274

Косово се разпада на две?

автор:Дума

visibility 267

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 638

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 438

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 243