18 Ноември 2018неделя04:52 ч.

Старинните къщи на Пловдив - разпиляна броеница от бисери

/ брой: 234

автор:Петра Ташева

visibility 716

"Старинните къщи на Пловдив - разпиляна броеница от бисери" е нарекъл поредната си изложба арх. Славчо Мерджанов. Тя бе открита на 23 ноември т.г. в софийския Дом на архитектите на ул. "Кракра" 11. Името на архитекта-художник е познато на любителите на хубави картини и в Пловдив, и в София, и в Асеновград. Вестник ДУМА пише за неговите изложби, за красивата му дворна ограда в пловдивското село Златитрап, която той е изрисувал с нашите манастири и мадоните на Майстора.
След изложбите на арх. Мерджанов с църкви от Пловдив и Асеновград, с реплики на картините на големия художник Васил Стоилов - негов преподавател по рисуване в Инженерно-строителния институт, сега маестрото се представя със 104 акварелни платна на красивите старинни къщи от Стария Пловдив. Славчо Мерджанов е запълнил стените на зала 2 на Дома на архитектите с най-забележителните къщи на Стария град. Вярно е, къщите са архитектурни бижута, но и заслугите на художника са за адмирация! Защото те греят, светят с невероятната си хубост и наистина са като разпиляна броеница от бисери. Картините са подредени по ансамбли, като някои от къщите са представени от различни страни, и така се открояват с цялата си хубост.
Вдъхновен от очарователната красота на старинните пловдивски къщи, арх. Мерджанов ни ги представя в акварелните си рисунки така, че ние се влюбваме в тях. А ако имате удоволствието самият маестро да ви покаже картините си, както моя милост и проф. арх. Маргарита Харбова - негова състудентка, тогава ще разберете какъв компетентен и сладкодумен екскурзовод е той. И как добре познава и обича старинния Пловдив.
Изложбата е посветена на НИПК - филиал Пловдив, където дълги години е работил архитектът, а също и на Управление "Старинен Пловдив", благодарение на чиято дейност Старият град е в сегашния си вид.
Неуморен труженик е Славчо Мерджанов. Надарен е с талант, но и трудолюбието му е пословично. Ние, неговите почитатели, сме му благодарни, че ни радва с творчеството си и от сърце му пожелаваме здраве, дълголетие, за да ни подарява  още наслада с бъдещи изложби. И да ни бъде пример със светлото си вдъхновение и с щедрата си плодовитост!
Изложбата може да бъде разгледана до 1 декември.

Автопортрет


Зимата нахлува от утре

автор:Дума

visibility 0

ДПС: Закъснялата оставка не решава проблемите

автор:Дума

visibility 21

Майките сложиха сиви шалове, свалиха черните знамена

автор:Дума

visibility 26

Сидеров пак в атака: Иска оставката и на Каракачанов

автор:Дума

visibility 44

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 448

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 223

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 206

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 223

Медиите на Острова скептични за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 223

Лепило за конструкцията

автор:Ралица Николова

visibility 235

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 631

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1304

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 257

/ брой: 223