16 Ноември 2018петък21:11 ч.

Увърташ, Горанов!

/ брой: 233

автор:Валентин Георгиев

visibility 1752

Държавата не трябва да отделя пари от бюджета, за да финансира АЕЦ "Белене", обяви министърът на финансите Владислав Горанов. Тя трябвало да стои максимално встрани и да чака появата на частен инвеститор. Съвсем друго обаче казаха специалистите от БАН, а енергийният министър Теменужка Петкова, чието ведомство поръча експертния доклад, изглежда съгласна с оценките им - участието на държавата в проекта е необходимо, то би подобрило финансовите параметри и резултати. "Белене" е необходима за държавата ни мощност, защото през 2030-2035 г. у нас и в региона ще има недостиг на електроенергия, а както е известно, токът произвеждан от АЕЦ, е най-евтин, се посочва в документа. Според Петкова БАН е дала категоричен отговор трябва или не да се реализира проектът. Във всяка цивилизована държава, където управляват отговорни правителства, да поръчаш такъв сложен анализ с варианти означава да се ангажираш и с неговото изпълнение. А дали ГЕРБ и неговият кабинет умеят да ценят труда и знанията на по-умните и как ще постъпят е съвсем отделен въпрос.
Толкоз за "Белене". Горанов обаче продължава с увъртанията си и по отношение на харчовете в държавата. Бюджетът давал възможност за повече разходи, твърди той, с което внушава, че едва ли не властта ще развърже кесията и ще вдигне парите за хронично недофинансираните обществени дейности и сектори. Факт е, че България разпределя най-малко от БВП - едва около 39 на сто, поради което е и ще си остане най-бедната в ЕС. А ако се изпълнят и намеренията на Горанов да свие още този процент до 35.5% през 2020 г., обедняването ще стане още-по-голямо. Нека му припомним, че държавите, по които управляващите много обичат да се мерят и сравняват, заделят за социални разходи около 44-45% от бюджетите си, а някои като Дания и Швеция дори над 50. Неслучайно страната ни традиционно е окупирала последното място в ЕС по показателя за социална справедливост. Защото и тази година Индексът на Бертелсман, който показва как държавите в съюза се справят с бедността и равноправието между гражданите, ни нареди на последното 28-мо място, докато Чехия изплува на първо. Там обаче си нямат Горанов и ГЕРБ.
Няма как да убедиш някого с фискални еквилибристики и риторика, че си станал по-социален, когато цялостната ти политика е насочена към орязване на разходите в името на прословутата "финансова стабилност". Нея на хартия и статистически може и да я докарвате, за да се харесате на "началниците", но цената й няма нищо общо с поведението на една европейска държава. Колкото до харчовете, които настъпват ударно в края на всяка година, те вече стават по добре отработена схема - за обществени поръчки и "усвояване" на еврофондове от близки до властта кръгове и фирми. Което няма нищо общо с фиксираните мизерни разходи за здравеопазване, образование, наука, социални дейности. Има общо с изкуствено надути буфери и скрити партийни касички. И така до следващото раздаване...

Валери Симеонов подаде оставка

автор:Дума

visibility 29

Нинова: Коалиция с ГЕРБ е изключена

автор:Дума

visibility 70

Съдът пусна Иванчева и Петрова под домашен арест

автор:Дума

visibility 102

Борисов прие поканата на Радев, даде му домашно

автор:Дума

visibility 557

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 223

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 88

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 223

Медиите на Острова скептични за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 223

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 461

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 928

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 194

/ брой: 223

Датата

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 223