15 Декември 2018събота21:45 ч.

Бутафорен конгрес на ГЕРБ преизбра Борисов за лидер

Демонстрация на блясък и пари, без никакви политики съпътстваха т.нар. отчетно-изборно събрание на управляващата партия

/ брой: 232

автор:Ростислава Иванова

visibility 781

Бутафорен и бляскав конгрес на ГЕРБ преизбра вчера лидера си Бойко Борисов. Това стана с гласовете на всичките 1084 регистрирани делегати, без нито един против и въздържал се. Самото гласуване бе явно, но закрито за медиите. Четвъртото отчетно-изборно събрание на ГЕРБ се проведе в "Интер Експо център" в столицата и ще остане в историята с помпозност, технически ефекти, славословия за лидера и хвалби за постигнатото през трите управленски мандата на Борисов. Самият той се появи като месия на фона на модерна музика, внушаваща могъщество. Водещи на шоуто бяха актьорът-депутат от ГЕРБ Евгени Будинов и певицата Йоана Драгнева.
Цветан Цветанов, Йорданка Фандъкова и Димитър Николов бяха преизбрани за зам.-председатели на ГЕРБ. В Изпълнителната комисия бе направена промяна - шефката на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова изненадващо зае мястото на правосъдния министър Цецка Цачева. Очакваше се там да влезе отстраненият парламентарен шеф Димитър Главчев, но той стана председател на Контролната комисия.
Волен Сидеров поздрави предварително Борисов за преизбирането му като лидер, макар това да стана три часа по-късно. От името на патриотите някогашният яростен критик на ГЕРБ пожела успех на Борисов, защото от него зависело бъдещето на страната. Атакистът и съпредседател на ОП обеща "стабилен, предвидим и последователен партньор и пожела пълен мандат на "Борисов 3".
Финансовият министър Владислав Горанов първо обеща на Борисов, че ще гласува за него, а после обяви, че ГЕРБ има тежка участ "винаги да управляват успешно след кризи". Горанов благодари на лидера, че се е съгласил да инвестира в образованието, заклейми популизма на другите като "по-лош и зловреден и от алкохолизма". Томислав Дончев пък се похвали с управленските резултати на ГЕРБ, които можело да се измерят в пари, километри, кв. метри, доходи и т.н. Бургаският кмет Димитър Николов и столичният Йорданка Фандъкова подчертаха пък колко много пари са потекли към общините през последните 10 години на управление.
В кулоарите вървеше вяла продажба на биографична книга за вожда - "Бойко, който винаги се завръща", на цена от 25 лв., а в залата течеше документален филм за 11-годишнината на ГЕРБ и изборните победи. По ирония обаче при споменаване на БСП звукът изчезна и се наложи филмът да бъде спрян. В речта си вторият в партията Цветан Цветанов също се фокусира върху победите на ГЕРБ и отдаде на "фалшивите новини в някои вестници" катастрофална загуба на Цецка Цачева на президентските избори срещу Румен Радев. Той обяви Борисов за "лидер не само на България, но и на Балканите", а по-късно премиерът го смъмри от трибуната, че така ще го скара с другите лидери от региона. Цветанов обеща да номинира Борисов за лидер.
В обърканата си реч Борисов се обърна към "тези, които искат предсрочни избори", обясни, че те стрували 50 милиона, и пак натърти, че толкова са коледните бонуси на пенсионерите. После тръгна да защитава Фандъкова от протестиращите, да мотивира разследването на приватизационните сделки и да оневинява дупките по граничната ограда. Слушащите го в захлас партийци и министри чуха, че и Левски можело да я прескочи, ако по негово време имало ограда. Накрая Борисов обвини опозицията, че иска да провали председателството.
Конгресът на ГЕРБ прие декларация, че не иска да управлява с БСП. "ГЕРБ заявяват категорично, че не желаят да се коалират с БСП сега и в бъдеще заради непреодолими различия във визиите си за развитието на България", гласи текстът, прочетен от Главчев. Това беше единственото гласуване, в което се появи глас, различен от "за". Незнаен делегат гласува "въздържал се".


 

Стотици почетоха паметта на шестте ястребинчета

автор:Дума

visibility 30

Президентът даде Бюджет 2019 на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 546

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 346

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 348

Швеция свали цената за Грипените

автор:Дума

visibility 210

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 243

16 000 "жълти жилетки" отново заляха улиците на Франция

автор:Дума

visibility 2

Франция очаква нови погроми на "жълтите жилетки"

автор:Дума

visibility 122

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 273

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 274

Косово се разпада на две?

автор:Дума

visibility 267

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 638

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 438

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 243