15 Декември 2018събота19:18 ч.

БСП иска временна комисия в НС за санирането

Социалистите искат яснота за определянето на цените и отчет за разходите по програмата

/ брой: 231

автор:Юлия Кулинска

visibility 344

БСП внася проект за решение за създаване на временна комисия в НС за установяване на фактите и обстоятелства, свързани с изпълнение на Националната програма за саниране. Това обяви вчера зам.-председателят на ПГ на левицата Жельо Бойчев пред журналисти в парламента. "Настояваме да станат ясни критериите на програмата и изпълнението на целите й. Искaмe яснота за начина на определяне на пределните цени на строителните дейности, които многократно бяха коригирани, колко са изразходваните пари до момента, както и постигнатите резултати, подчерта Бойчев. Социалистите настояват и за обяснение какво ще е бъдещото развитие на програмата.
Бойчев припомни, че по искане на "БСП за България" в НС се проведоха дебати, на които са били приети решения. "От информация на МРРБ стана ясно, че към момента има подписани договори за близо 2 млрд. лв. Над 4759 са контрактите, сключени между общините и съответните етажни собствености, но няма предвидени финансови средства в бюджета за продължение на програмата и изпълнение на договорите", заяви Бойчев. Министър Нанков твърди, че се нуждаем от разработване на цялостна жилищна стратегия и е необходим ангажимент на собствениците за продължаване на бъдещата програма, добави той. Според него към момента не е ясно дали програмата ще продължи и какъв процент ще бъде заплащан от хората, ако продължат намерението си да санират жилищните си сгради.
"Създава се дискриминация с тези, които ползваха 100% финансов ресурс до момента и тези, които трябва да доплащат. Притеснени сме от констатациите, отразени в доклада на Сметната палата, че е нарушен чл. 119 от Закона за публичните финанси, където е казано, че бъдещи ангажименти за стартиране на програми, които ангажират бюджетен ресурс, може да стане само чрез бюджета и решение на НС. В одита се цитира Националната програма за саниране и ангажирането над 1 млрд. лв. ресурс за 2017 г., който не е гласуван в държавния бюджет", коментира Бойчев. Той изрази надежда, че чрез създаването на анкетна комисия ще стане ясно как са били избирани и определяни фирмите, които са извършвали санирането.
Не сме се договаряли с президента за създаването н анкетна комисия, отговори Генов на въпрос дали президентът Румен Радев е вдъхновил БСП за създаването й. Той напомни, че още в миналия мандат на НС, когато тази програма стартира, БСП имаше много забележки към нея и най-вече по начина, по който тя се провежда. "Акцентът, който се поставя, е как бяха формирани цените? Как се получи така, че бяха намалени около два пъти?", обясни Манол Генов. Той обясни, че 1/3 от сградите са завършени,1/3 са в изпълнение и 1/3 очакват приключване на обществените поръчки. По думите на Генов съвпадението на идеята на БСП за създаване на временна комисия и изказванията на държавния глава в тази насока са случайност. "Обвързването с г-н президента е радостно за нас. Явно всички мислим за резултата, който се е получил от тази програма", категоричен е Генов. Той подчерта, че Националната програма за саниране обхваща 2022 сгради и обърна внимание, че тази цифра се разминава с очакванията на хората.Социалистите настояват да станат ясни критериите на програмата за саниране и изпълнението на целите й
снимка Емилия КОСТАДИНОВА
 ГЕРБ отхвърлиха искането на левицата

Малко след като БСП обяви, че иска Временна комисия за програмата за саниране, ГЕРБ свикаха спешен брифинг, на който обявиха, че няма да подкрепят искането им. Гербаджията Николай Сираков определи програмата като "голям и сериозен успех" за управляващата партия, и се впусна да хвали финансовите ползи за гражданите от нея. Според него благодарение на нея хората са започнали да се сдружават. Колежката му Даниела Севеклиева пък нарече "недопустимо" искането на депутатите от БСП и ги прати да четат в деловодството за ефектите от санирането. Тя обвини левицата, че произвежда фалшиви новини, докато хората се радвали на ниските сметки за ток.
За повече тежест ГЕРБ привикаха на пожар в парламента ресорния зам.-регионален министър Малина Крумова. Тя докладва, че програмата не е спряна, над 850 сгради са санирани, близо 600 се изпълняват, за останалите се готвят обществени поръчки, а средствата за саниране са осигурени от бюджета. Бъдещето на програмата обаче зависи от разработваната жилищна стратегия, която щяла да е готова до края на годината.
Междувременно вчера парламентът гласува кандидатурата на Емил Христов от ГЕРБ за зам.-председател на Народното събрание. Той отрече повишението му да е награда за добре свършената работа от оглавяваната от него временна комисия за изтребителите. Той смята, че е забелязан заради опита си като председател на Общинския съвет в Стара Загора. Христов призна, че в ГЕРБ още преживяват случилото се с бившия парламентарен шеф Димитър Главчев.
 

Стотици почетоха паметта на шестте ястребинчета

автор:Дума

visibility 30

Президентът даде Бюджет 2019 на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 546

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 346

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 348

Швеция свали цената за Грипените

автор:Дума

visibility 210

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 243

16 000 "жълти жилетки" отново заляха улиците на Франция

автор:Дума

visibility 2

Франция очаква нови погроми на "жълтите жилетки"

автор:Дума

visibility 122

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 273

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 274

Косово се разпада на две?

автор:Дума

visibility 267

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 638

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 438

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 243