17 Януари 2019четвъртък10:13 ч.

Акцент

Лошо, много лошо живеем

Оцеляваме само по случайност и с луд късмет

/ брой: 231

автор:Петра Ташева

visibility 531

Не повярвах на очите си, като прочетох вестта за поредната трета катастрофа с жертви в Ловешко! Зла прокоба ли е? Магия ли е?
Истината ще излезе наяве, но тя няма да върне жертвите. Отидоха си много невинни хора, деца! Причините? Много са! Но не само аз съм уверена, че ние всички сме виновни. Станахме много безотговорни и най-вече - лоши. Лоши сме към себе си, защото не се щадим в нищо. Ние не се пазим, не се предпазваме, впускаме се в рисковани дела и действаме безразсъдно. Така обричаме на опасности не само себе си, но и хората с нас и около нас.
Защо е нужно да се пътува в дъждовно време, когато пътищата са мокри? Защо е нужно да поемаме работа, която не е за нас? Всяка дейност си иска специфичните условия, иска си добре подготвените  специалисти и не всеки е за работата, която желае и която поема. Дали всеки, който шофира, е подходящ за това? Има ли прецизен контрол над шофьорите? Пък и те самите водят ли здравословен и хигиенен начин на живот, за да са винаги във форма за шофиране? Силно се съмнявам в това, защото повечето от българите днес употребяват почти всяка вечер твърд алкохол. Кой от тях си казва: "Утре ще карам кола, ще возя себе си или много хора и не бива да пия"? Кой от тези водачи на превозни средства си ляга навреме, за да е свеж, бодър и уверен на волана?
И сигурни ли сме, че контролните органи са безупречни в проверките си? Ако да, защо тогава всеки ден черната хроника ни е толкова "богата" на жертви?
Всички сме подложени на невероятен стрес, който е пагубен за здравето ни. Стресът ни е сервиран от нашия труден живот. Но и самите ние сме виновни, защото много е важен начинът, по който го живеем този труден живот. Здравословен ли е ежедневният ни режим? Здравословна ли ни е храната? Ами питиетата, които изпиваме? А почивката каква ни е?  
Сега много от младите, пък и от зрелите хора имат абсолютно вредни навици и ритъмът им на живот предразполага към сериозни болести. Повечето от трудещите се се прибират от работа късно и чак тогава сядат на масата, за да се хранят. Отдавна няма вече столове в предприятия, институти и фирми. Много от гражданите отиват на работното си място, без да са закусили, защото са си легнали късно, стават недоспали и тръгват, без да са хапнали и залък. Това е много вредно. И с децата ни е така. На колко от тях родителите имат възможност да им поднесат сутринта топла закуска, да ги изпратят на училище с плод в чантата?
Денят на много българи започва лошо. Как искаме такива работници да са прецизни в работата си, като те не са си отпочинали добре, не са нахранени както трябва, а и много от тях са ядосани на себе си, на близките си, на всичко и на всички!
У нас за много от трудещите се вечерята е единственото им хранене за деня, като тя започва с обичайното "успокоително" -  с алкохола. Мнозина от тях заспиват в малките часове на другия ден и пак почва ежедневната им въртележка: късно ставане, бързане, късно лягане, недохранване, недоспиване! В почивните дни пък нощта е време за забавления, а денят се проспива и ето ти го лошия резултат от целия този нездравословен начин на живот. Като се прибавят и вредните храни, които предлага пазарът ни, ясно е защо сме болни и защо живеем кратко.  
Отдавна у нас не се виждат усмихнати и приветливи хора. Почти всички са недоволни от живота си, от обкръжението си, от колегите си, от началниците си, от управленците, от държавата, от слънцето, от климата, от всичко! Може ли при това недоволство да се работи съвестно и резултатно?  Много чести са и пагубните инциденти по работните места. Почти всеки ден има жертви на работни площадки и по пътищата ни. Оцеляваме само по случайност и с луд късмет. Жалко е, но такива са фактите. Ние станахме врагове помежду си! А врагове сме най-вече на себе си.
                          
 

Близо милион са мъртвите души в избирателните списъци

автор:Дума

visibility 2

Слънчево и топло

автор:Дума

visibility 21

25-годишна жена е открита убита в „Банишора”

автор:Дума

visibility 339

Автобусните превозвачи готвят протести

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 11

"Дженерал електрик" иска да оборудва АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 11

Борсата за ток преговаря със съседни държави

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 11

Путин: „Турски поток” - през България

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 11

Унизително поражение за Мей

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 11

Постиженията на Кубинската революция

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 11

Пловдивската Вавилонска кула

visibility 160

/ брой: 11

Кодекс на заробването на труда

автор:Ева Костова

visibility 233

/ брой: 11