19 Декември 2018сряда08:51 ч.

Такса "благодарност"

/ брой: 230

автор:Мая Йовановска

visibility 639

След години непрестанно увеличаване на цените на водата у нас, които винаги са обосновани с уж повече инвестиции в подобрения и ремонти на остарялата мрежа, секторът си остава един от най-нереформираните. КЕВР си подписва плановете на дружествата, а те продължават да отчитат огромни загуби. Най-големите в ЕС. Средните са 60%, а в Добрич отчитат над 84%, само в няколко града са под 50%. Какъв е контролът има ли реално инвестиции - никой не може да каже, еле пък КЕВР. Въпреки вложените милиарди през последните 8 години, основно европари, ситуацията не е добра, признава Ивайло Касчиев от регулаторната комисия.
От десетилетия слушаме как 12 млрд. лв. са необходими, за да доближим качеството на водните си услуги с това в ЕС. Уж има вложения, но сумата не намалява. Най-важно било обаче да се запълни критичната дупка от 8 млрд. лв. Парите трябвали за справяне със загубите на вода и подобряване качеството на доставките. Е, нали досега твърдяхте, че все в това инвестирахте?
Преди ден зам. регионалният министър Малина Крумова заявява, че основен финансов инструмент за ВиК сектора трябва да е не ОП "Околна среда", а цената на услугата и това е целта на реформата. А т. нар. реформа вече е изготвена от МРРБ. Новото е, че ще има цена за социално слаби, но с максимален праг 1,5 куб. на човек, а още по-новото е, че освен за доставка, отвеждане и пречистване на вода всички ние ще плащаме и нова такса "солидарност" от по 10 ст. на кубик.
С плашилото, за да не фалира едно или друго, държавно или общинско дружество, властта за наша сметка все ги спасява години наред. Ние и сега си плащаме загубите и кражбите на вода, но от 2020 г. ще плащаме и допълнителна такса "солидарност", за да покриваме необходимите 8 млрд. лв. Честито на всички потребители! За тях управниците не се интересуват дали няма да фалират. Честито и на властта. Тя сигурно ще си получи такса "благодарност".
 

ЕК не е искала приватизация на "Булгартрансгаз"

автор:Дума

visibility 1

Нощният труд остава 25 стотинки

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 246

БСП: Чии интереси обслужва КЕВР?

автор:Павлета Давидова

visibility 83

/ брой: 246

За 10 години тежките престъпления нарастват

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 246

Проблемът "Зелена карта" може да ни спре за Шенген

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 246

Жирардели не казва от кого е купил "Юлен"

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 246

Разрешиха на Банка ДСК да купи Сосиете

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 246

Само 12% от българите планират зимна ваканция

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 246

ООН одобри вредната политика на Киев

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 246

Хиляди унгарци отново протестираха срещу Орбан

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 246

Путин предупреди за крах на световната сигурност

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 246

Гласуват "Брекзит" след месец

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 246