18 Декември 2018вторник20:08 ч.

От редактора

А да се обиждаме ли на Ботев?

/ брой: 226

автор:Боян Бойчев

visibility 1254

Има един момент в "Под игото", когато на годишния изпит малката Събка казва това, което другите мислят и споделят помежду си, но не смеят да изрекат на глас. В настъпилата неловка ситуация верните хора на бея злорадстват. И само кака Гинка се провиква: "Па какво сте такива втрещени? Бога ли разпна момичето? Казва си правото!"
Сетих се за тази сцена покрай бурята от коментари, свързана с репликата на проф. Иво Христов за дебилните, които не могат да се подписват.
Да си призная, слаб съм в процентите. Както и в медицинската терминология. Обаче като човек, боравещ с думите, знам, че понятието "дебил" има и преносно значение: глупав, ограничен, твърдоглав човек.
И ето, че почнах да си задавам едни такива риторични въпроси. Грамотни ли са днес хората и по-грамотни ли стават? Изразяват ли се на правилен български? Нови стихотворения и проза ли търсят, ровейки се през пет минути в телефоните си? Четат ли книги? Могат ли зрелостниците да изкарат заветните 23 точки за тройка на матурата със същата лекота, с която играят кючек на масата и трият картончетата от различни лотарии?
Та как се нарича това, а?
Когато агресията стана водещ модел на поведение в обществото. Когато чалгата с нейната елементарност и простащина задоволява културните потребности на голяма част от народа. Когато парите и печалбата са основна цел в живота. Когато подражанието на Запада изтласква в забвение българското. Когато хората не са вдъхновени да направят нещо смислено и стойностно за нацията, а са потънали или в еснафско самодоволство, или в тресавището на ежедневната борба за насъщния. Когато вече мястото да бъдеш забелязан е най-близкият "мол". Когато посрещат, но и изпращат по модела телефон, марката на дрехите и обувките. Когато все повече деца не ходят на училище. Когато най-ценният подарък за дъщерите е силиконов бюст. Когато си безчувствен към социалната неправда. Когато положителният герой на времето е отрицателният тип.
Как се нарича това?
Аз обаче не се чувствам засегнат. Имам самочувствието на интелигентен човек. Някои обаче се почувстваха. Бяха много яростни.
Това за опростачването на нацията много хора си го мислят и говорят помежду си. Както и че политиците често лъжат. Странно... Когато един политик се опита да каже това, което мисли, веднага го наругаха. И какво излиза? Добър си, когато караш с лустрото. Какво има отдолу, е без значение.
"А вий... вий сте идиоти!" Какъв ли вой би се надигнал срещу тези Ботеви думи?
 

Нощният труд остава 25 стотинки

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 246

БСП: Чии интереси обслужва КЕВР?

автор:Павлета Давидова

visibility 20

/ брой: 246

За 10 години тежките престъпления нарастват

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 246

Ценко Чоков в кръчма, вместо на зъболекар

автор:Павлета Давидова

visibility 15

/ брой: 246

Проблемът "Зелена карта" може да ни спре за Шенген

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 246

Жирардели не казва от кого е купил "Юлен"

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 246

Разрешиха на Банка ДСК да купи Сосиете

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 246

Само 12% от българите планират зимна ваканция

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 246

ООН одобри вредната политика на Киев

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 246

Хиляди унгарци отново протестираха срещу Орбан

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 246

Путин предупреди за крах на световната сигурност

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 246

Гласуват "Брекзит" след месец

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 246