22 Март 2019петък11:34 ч.

БСП:

Целият преход на масата и мутрите вън от властта

Социалистите настояват за проверка на сделките от масовата и касовата приватизация, концесиите и на групировките

/ брой: 224

автор:Ростислава Иванова

visibility 1070

Целият преход на масата и мутрите вън от властта. Това предлага БСП в отговор на инициативата на ГЕРБ и ДПС за промяна в конституцията, с която да падне давността за престъпления, свързани само с приватизацията. Групата на левицата ще внесе предложението си в парламента още тази седмица, съобщи вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя определи като половинчато гербаджийското предложение за разкриване на престъпленията в приватизацията и подчерта, че за да се разбере как е била разграбена България, трябва да се обхване и раздържавяването с компенсаторни бонове, и раздадените с концесии национални богатства и природни ресурси, както и благата, придобити от мутрите, които днес имат представители в политическото ръководство на държавата. Запитана кои са мутрите във властта, тя отговори, че след консултации с партиите, скоро ще изготви поименен списък.
"Приватизация - да, но прибавяме и масовата приватизация. Какво стана с боновите книжки, кои фондове купиха предприятия, получават ли хората дивиденти от книжките, кой се облагодетелства от тях? Към темата включваме концесиите на прехода, защото освен чрез приватизация националните богатства бяха раздадени и чрез концесии. Кой раздаде националните богатства и природните ресурси, кой ги владее днес, с какви договори, какви държавни такси плаща, какви печалби прави? Плаща ли народът високи цени в резултат на такива концесионни договори? Към темата прибавяме и третата характеристика на прехода - групировките. Голяма част от материалните богатства на държавата се преразпределиха през групировките. Няма да скъсаме с прехода, докато начело на политическото ръководство на държавата ни днес стоят членове на групировките на прехода. Искаме да се отвори този въпрос и да се приключи. Мутрите на прехода - вън от политическото ръководство на държавата! Каквото и друго да правим, докато те стоят начело на държавата, този преход няма да приключи. Приватизацията е половинчато решение. За да не си правим юридически експерименти само за отвличане на вниманието от сегашната корупция, за да го направим работещо, да даде резултат, да има възмездие и справедливост и да сложим край на този преход и да движим България напред по нов път", заяви лидерът на левицата.
БСП ще внесе искане в Правния съвет в парламента за становище как да се промени законодателството така, че да има резултат. Левицата ще поиска и изслушване в парламента на министъра на икономиката Емил Караниколов, който дълго оглавяваше Агенцията за приватизация - да докладва колко сделки, с кого и за какви суми са сключени.
Във връзка с обвиненията на ГЕРБ за нейно участие в приватизацията Нинова уточни, че сделката е само една - за "Техноимпекс", която никога не е била тайна, винаги я е декларирала и вече е била обект на няколко прокурорски проверки, които нищо незаконно не са установили. Тя не се притеснява да я проверят за "енти път", но попита защо сделките за "Булгартабак" и ЕРП-тата никога не са проверявани, нито столичната приватизация от времето на Бойко Борисов.
Запитана дали БСП ще подкрепи герберското предложение за конституционна промяна във връзка с давността за приватизационните сделки, лидерът на социалистите отговори, че това ще стане само ако ГЕРБ се съгласят да включат всички теми на прехода.Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова за оценка на целия преход
Снимка Емилия Костадинова

ГЕРБ готови да обсъждат с БСП промени в Конституцията
"ГЕРБ ще участва във всяка инициатива, по всякакъв повод и по всички теми, които БСП предлага да станат цел и промяна на Конституцията". Това заяви вчера Десислава Атанасова на брифинг в парламента, свикан веднага след пресконференцията на "Позитано". "Разговаряхме с Бойко Борисов, който е в Рим, непосредствено преди срещата му с италианския премиер и съм упълномощена да предам решението му", поясни тя.
Неясно с какви мотиви Атанасова определи пресконференцията на БСП като "истерична". "Време е да нормализираме тона и да водим нормален политически дебат. Готови сме още утре да излъчим екип и да напишем всички предложения до всички парламентарни групи за изменения или допълнения на Конституцията", каза депутатката. Тя увери, че партията й иска "прозрачност във всички процеси, истината за абсолютно всички сделки на прехода, без значение през кое управление са били факт. Искаме справедливост за престъплениятаУ, изрецитира Атанасова и обяви, че трябвало да се действа веднага.
 

"Топлофикация София" пак трупа дългове

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 56

"Булгаргаз" ще купува газ извън Русия

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 56

Съдбата на пакета "Макрон" остава неясна

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 56

Няма да има дълго отлагане на Брекзит

автор:Дума

visibility 62

ЕС готов да отложи Брекзит до 22 май

автор:Дума

visibility 173

"Брекзит" се заплете още повече

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 56

ЕНП замрази членството на ФИДЕС

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 56

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 570

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 207

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 238

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 140

/ брой: 56