18 Ноември 2018неделя00:32 ч.

БСП:

Целият преход на масата и мутрите вън от властта

Социалистите настояват за проверка на сделките от масовата и касовата приватизация, концесиите и на групировките

/ брой: 224

автор:Ростислава Иванова

visibility 730

Целият преход на масата и мутрите вън от властта. Това предлага БСП в отговор на инициативата на ГЕРБ и ДПС за промяна в конституцията, с която да падне давността за престъпления, свързани само с приватизацията. Групата на левицата ще внесе предложението си в парламента още тази седмица, съобщи вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя определи като половинчато гербаджийското предложение за разкриване на престъпленията в приватизацията и подчерта, че за да се разбере как е била разграбена България, трябва да се обхване и раздържавяването с компенсаторни бонове, и раздадените с концесии национални богатства и природни ресурси, както и благата, придобити от мутрите, които днес имат представители в политическото ръководство на държавата. Запитана кои са мутрите във властта, тя отговори, че след консултации с партиите, скоро ще изготви поименен списък.
"Приватизация - да, но прибавяме и масовата приватизация. Какво стана с боновите книжки, кои фондове купиха предприятия, получават ли хората дивиденти от книжките, кой се облагодетелства от тях? Към темата включваме концесиите на прехода, защото освен чрез приватизация националните богатства бяха раздадени и чрез концесии. Кой раздаде националните богатства и природните ресурси, кой ги владее днес, с какви договори, какви държавни такси плаща, какви печалби прави? Плаща ли народът високи цени в резултат на такива концесионни договори? Към темата прибавяме и третата характеристика на прехода - групировките. Голяма част от материалните богатства на държавата се преразпределиха през групировките. Няма да скъсаме с прехода, докато начело на политическото ръководство на държавата ни днес стоят членове на групировките на прехода. Искаме да се отвори този въпрос и да се приключи. Мутрите на прехода - вън от политическото ръководство на държавата! Каквото и друго да правим, докато те стоят начело на държавата, този преход няма да приключи. Приватизацията е половинчато решение. За да не си правим юридически експерименти само за отвличане на вниманието от сегашната корупция, за да го направим работещо, да даде резултат, да има възмездие и справедливост и да сложим край на този преход и да движим България напред по нов път", заяви лидерът на левицата.
БСП ще внесе искане в Правния съвет в парламента за становище как да се промени законодателството така, че да има резултат. Левицата ще поиска и изслушване в парламента на министъра на икономиката Емил Караниколов, който дълго оглавяваше Агенцията за приватизация - да докладва колко сделки, с кого и за какви суми са сключени.
Във връзка с обвиненията на ГЕРБ за нейно участие в приватизацията Нинова уточни, че сделката е само една - за "Техноимпекс", която никога не е била тайна, винаги я е декларирала и вече е била обект на няколко прокурорски проверки, които нищо незаконно не са установили. Тя не се притеснява да я проверят за "енти път", но попита защо сделките за "Булгартабак" и ЕРП-тата никога не са проверявани, нито столичната приватизация от времето на Бойко Борисов.
Запитана дали БСП ще подкрепи герберското предложение за конституционна промяна във връзка с давността за приватизационните сделки, лидерът на социалистите отговори, че това ще стане само ако ГЕРБ се съгласят да включат всички теми на прехода.Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова за оценка на целия преход
Снимка Емилия Костадинова

ГЕРБ готови да обсъждат с БСП промени в Конституцията
"ГЕРБ ще участва във всяка инициатива, по всякакъв повод и по всички теми, които БСП предлага да станат цел и промяна на Конституцията". Това заяви вчера Десислава Атанасова на брифинг в парламента, свикан веднага след пресконференцията на "Позитано". "Разговаряхме с Бойко Борисов, който е в Рим, непосредствено преди срещата му с италианския премиер и съм упълномощена да предам решението му", поясни тя.
Неясно с какви мотиви Атанасова определи пресконференцията на БСП като "истерична". "Време е да нормализираме тона и да водим нормален политически дебат. Готови сме още утре да излъчим екип и да напишем всички предложения до всички парламентарни групи за изменения или допълнения на Конституцията", каза депутатката. Тя увери, че партията й иска "прозрачност във всички процеси, истината за абсолютно всички сделки на прехода, без значение през кое управление са били факт. Искаме справедливост за престъплениятаУ, изрецитира Атанасова и обяви, че трябвало да се действа веднага.
 

Зимата нахлува от утре

автор:Дума

visibility 0

ДПС: Закъснялата оставка не решава проблемите

автор:Дума

visibility 21

Майките сложиха сиви шалове, свалиха черните знамена

автор:Дума

visibility 26

Сидеров пак в атака: Иска оставката и на Каракачанов

автор:Дума

visibility 44

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 448

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 223

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 206

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 223

Медиите на Острова скептични за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 223

Лепило за конструкцията

автор:Ралица Николова

visibility 235

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 631

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1304

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 257

/ брой: 223