24 Април 2019сряда08:04 ч.

С ръка на шалтера

/ брой: 224

автор:Ева Костова

visibility 723

Като същи будители от Института по социални и синдикални изследвания на КНСБ отварят очите за нещо, което всекидневно мори нацията ни - беднотията. Подробност, която управляващите подминават с широко затворени очи. От института обявиха, че 2301 лв. са необходимите средства за издръжка на 4-членно домакинство. Само за най-необходимото, за пустия му живот български днес. Нали се сещате по колко пари трябва да получават двамата родители, за да издържат семейство. Нали се сещате и колко от работещите получават дори близка до тази сума. А и да я получават, тя пак няма да стигне. Наетите през третото тримесечие на 2017 г. получават средно в страната 1037 лв. заплата, която е с близо 30% по-ниска от необходимите средни стойности за издръжка. А цената на тази издръжка пълзи ли пълзи все нагоре. Заради завръщането на инфлацията при днешните рязко растящи нагоре цени - по-скъпи храни, скок в цените на газ, топло, ток, транспорт, образование, бензин, горива и т.н. 
На този фон правителство и работодатели направо подритват доходите с досада, социалните трансфери - и тях, минималната работна заплата, допълнителните плащания... С една ръка не дават, но с две вземат и на босия цървулите. Привличат уж инвестиции с евтина работна ръка и с това само бетонират икономическата изостаналост. Какво ти потребление и възпроизводство тук! И е цяло чудо, че потреблението още мърда. А това се дължи най-вече на "трансферите", които нашите гурбетчии правят за близки и за стари родители - всяка година почти 2 млрд. лв. За последните 10 години тези пари са близо 16 млрд. долара и се равняват на 3 на сто от БВП. Без да се броят тези, изпратени по автобуси и хора. Но какво ще стане, когато старите роднини измрат и парите отвън секнат? Резервен вариант не се очертава. Държавата е оставена на самотек. Накрая последният ще дръпне шалтера...    

Липсва важен препарат за хиляди пациентите с рак

автор:Дума

visibility 0

4 месеца бавят тунела край Ловеч

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 79

Борисов обеща 20% скок на БВП с построяването на "Хемус"

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 79

БСП: Законът за розата не решава проблемите в сектора

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 79

Панелките почти изчезнаха от пазара на имоти

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 79

Не е ясно реален ли е ръстът в приходите от туризъм

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 79

"Еврохолд" увеличава капитала заради сделката с ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 79

Джордж Фридман: НАТО е анахронизъм

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 79

Ким пристига във Владивосток

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 79

Новата софийска крепост на фюрера

автор:Мирослав Попов

visibility 210

/ брой: 79

Каварна, любов моя!

автор:Аида Паникян

visibility 134

/ брой: 79

Хомеопатията е илюзия, която вреди

автор:Велиана Христова

visibility 104

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ