15 Декември 2018събота19:17 ч.

Елена Йончева представя филма си "Границата"

Лентата за оградата на българо-турската бразда ще се прожектира на 13 ноември в клуб "Перото" на НДК

/ брой: 221

автор:Юлия Кулинска

visibility 363

Депутатът от ПГ "БСП за България" Елена Йончева обяви датата, на която ще представи филма си за българо-турската граница "Граница". Той ще бъде излъчен в 15 часа на 13 ноември в клуб Перото" на НДК. Документалната лента е около 20 минути и в нея има смущаващи факти, доколко е ефективно инженерно-възпрепятстващото съоръжение. Йончева е проследила и съществуването на бежански канали от Турция през България за Европа. Тя уточни, че първоначално не е имала намерение да прави филм, а е събирала факти за охраната на границата и изграждането на оградата, които да послужат като аргументи в дебата по темата. "Още по време на предизборната кампания представители на ГЕРБ обясняваха, че границата се охранява много добре и как тя не може да се преминава. Моята информация като депутат от Хасково беше противоположна, но нямах доказателства. Накрая се събра достатъчно много материал и реших да го представя като филм", сподели Йончева.
Припомняме, че след разкритията, които анонсира Йончева около изготвянето на филма, Министерският съвет трескаво обяви оградата по границата за обект на националната сигурност и я засекрети. Социалистите заподозряха, че управляващите се опитват да попречат на разследването на Йончева. ОТ БСП реагираха остро и настояха за незабавните оставки на вътрешния министър Валентин Радев и вицепремиера Валери Симеонов. Тогава лидерът на БСП Корнелия Нинова алармира, че след цензурата на правителството депутатите вече не могат да подлагат състоянието на граничната ограда на парламентарен контрол. Тя попита репортажът на Би Би Си, който казва, че корумпирани представители на българските власти помагат на мигранти да преминат през границата с Турция на път към Европа, също ли е нарушение и заплаха за националната сигурност. Нинова подчерта, че 3 месеца Йончева снима, говори със свидетели и събра документи, които уличават в корупция длъжностни лица. Засне в реално време преминаване на организирани групи мигранти и този филм показва паднала ограда, отворени шахти, безконтролно преминаване със стълби или под оградата, възмути се Нинова.
В края на октомври лидерът на БСП обяви, че партията ще покани всички европейски посланици и ще им предоставим кадрите от филма на Йончева, ще им представи и документите, които уличават правителството в корупция. "От името на ПГ "БСП за България" обявявам, че всички ставаме съавтори на кадрите, документите и филма. Ще го излъчим и сме готови да понесем отговорност. Г-н Борисов, ще ви информираме специално кога и къде ще бъде излъчен този филм и очакваме да изпратите да ни арестуват 80 депутати от БСП", закани се преди по-малко от месец Нинова. БСП обяви и гражданска подписка за "съучастници" в предполагаемото престъпление, свързано с филма за разследването на границата.Във филма има смущаващи факти, доколко е ефективна оградата и ще научим за  съществуването на бежански канали от Турция през България за Европа, обясни Елена Йончева
снимка Емилия Костадинова
 

Стотици почетоха паметта на шестте ястребинчета

автор:Дума

visibility 30

Президентът даде Бюджет 2019 на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 546

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 346

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 348

Швеция свали цената за Грипените

автор:Дума

visibility 210

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 243

16 000 "жълти жилетки" отново заляха улиците на Франция

автор:Дума

visibility 2

Франция очаква нови погроми на "жълтите жилетки"

автор:Дума

visibility 122

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 273

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 274

Косово се разпада на две?

автор:Дума

visibility 267

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 638

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 438

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 243