17 Декември 2018понеделник17:41 ч.

Вехне цветът ни...

/ брой: 218

автор:Ева Костова

visibility 676

330 хиляди българи в трудоспособна възраст нито учат, нито работят. Това не е добър атестат за една държава. Особено за нашата, обрулена от всякакви ветрове на промяната, страна на ЕС. Това означава, че схемата мотивация-демотивация е тотално сбъркана. И удря най-вече хора между 18 и 29 години - цвета на нацията. Който вехне, преди да даде плод и да стигне "попрището жизнено в средата". Ако работещите у нас са някъде към 3 милиона, тези десет процента са изпадналите по пътя млади, здрави и прави българи, които или намират начин да не умрат от глад, или бойкотират сегашната държава с нейната липса на държавност и усет за собственото й оцеляване.
Не всички са на социално подпомагане, разчитат на заплатата на родител или на пенсията на баба и дядо. През това време не разчитат и на бюрата по труда, защото оттам им предлагат места, които не са "атрактивни". Тоест, нито те бягат, нито някой ги гони и времето си минава във взаимни обвинения. За пазара на труда примерно, който си кара агале-агале, пък безработицата пада. Пада, но и заетостта не се изправя кой знае колко. Заплатите - колкото за работещи бедни, по-добре да си седиш поне вкъщи. Нямало добре обучени професионалисти. Ами, ако са семейни, младите отлагат ученето и квалификацията за други времена, примерно докато детето порасне, защото и за детските заведения трябват пари. През това време трудовите навици, ако ги е имало, съвсем закърняват. А пък и на село не размитат за такива кадри, които често пълнят местната кръчма и от време на време подхващат някоя дребна работа за дребни пари. Едно време държавата наказваше т.нар. тунеядци, помните ли тази дума? Не можеше да не работиш, защото навсякъде имаше работа. А сега защо може?
Кой днес в тази държава ще се наеме да обърне схемата мотивация-демотивация в правилната посока? Докато не всичко още е загубено...

Ботевград чества 125 години партийна организация

автор:Дума

visibility 0

11 млрд. евро годишно губи България заради корупция

автор:Дума

visibility 39

Запалиха колите на свидетели по "Суджукгейт"

автор:Дума

visibility 68

Благодариха с плакат на Борисов за новото трасе от АМ "Струма"

автор:Дума

visibility 124

77 млн. евро глоба за БЕХ заради монопол

автор:Дума

visibility 38

Българинът харчи една трета от доходите си за храна

автор:Дума

visibility 43

Протестиращи се опитаха да нахлуят в сградата на КЕВР

автор:Дума

visibility 157

Тръгва поръчката за нов газопровод за 2.8 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 244

Лавров: Порошенко готви провокация на границата с Русия

автор:Дума

visibility 78

Автобус се заби челно в стена, 44 ранени

автор:Дума

visibility 123

Взривиха бомба в гръцката телевизия "Скай"

автор:Дума

visibility 49

Фейлетонни щрихи на труда

visibility 147

/ брой: 244

Дълговите роби

visibility 224

/ брой: 244

Датата

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 244