24 Март 2019неделя18:36 ч.

На фокус

Валентин Димитров:

Вярвам, че референдумът ще отхвърли добива на газ

Всички партии, цялата местна общност, граждани и зърнопроизводители, са обединени в инициативен комитет срещу бизнес проекта на "Русгеоком" в Добруджа, твърди кметът на Генерал Тошево

/ брой: 216

автор:Ростислава Иванова

visibility 1067

Валентин Димитров е роден през 1978 г. Семеен, с две деца. Кмет първи мандат, издигнат и подкрепен от БСП. Икономист по образование, завършил е Стопанска академия "Димитър Апостолов" в Свищов. Преди да стане кмет, е бил финансист 6 години на община Генерал Тошево.

- Г-н Димитров, като гражданин каква е позицията ви по въпроса за добива на газ в Добруджа?
- По ред причини предпочитам да отговоря първо в качеството ми на кмет на община Генерал Тошево. Като такъв законодателят ми е вменил по Наредбата за реда и оценката по ОВОС да организирам заедно с инвеститора "Русгеоком БГ" публични обсъждания във връзка с намерението му да търси и добива газ в региона. Като кмет на общината аз трябва да застана между хората и инвеститора, за да се направи добра и прозрачна кампания, която да запознае детейлно населението  с инвестиционните предложения. Направихме 9 публични обсъждания, на които поканихме жителите на 18-те потенциално засегнати села плюс община Генерал Тошево. От по-малките села извозвахме хората в по-големите, където се проведоха обсъжданията. Така почти всички жители се запознаха с бизнес намерението и мога да кажа, че си свършихме работата. Лично присъствах на 8 от 9-те дискусии, за да разбера какви са настроенията на хората. Още на 16 октомври заявих, че ще инициирам местен референдум след публичните обсъждания и това вече е факт - ще го проведем на 17 декември.
- Вие лично как ще гласувате - "за" или "против" добива на газ?
- Ще гласувам за Добруджа, за децата си, за земята и за поминъка, за да ги запазим. Обещах на хората, че ще чуя гласа им и ще застана зад тях, защото те са ме избрали. Ще защитавам техните интереси. Единственият законов начин да отхвърлим добиването на газ е да инициирам референдум. На 1 ноември на редовното заседание на ОС внесох тази докладна, която бе гласувана единодушно от всички общински съветници, но имаше и дебати по въпроса. Последвахме примера на община Трън, която инициира референдум и спря добива на злато там.
- Референдумите определено станаха мода, но дали този ще е успешен? Дали гласовете на добруджанци ще надвият бизнес интересите на Сашо Дончев?
- За мен това е законовият начин, който мога да инициирам като кмет, да се чуе гласът на всеки жителите на община Генерал Тошево и той да има голяма тежест пред централната власт. Едно е кметът на общината да се срещне с министри или с премиера и да им обясни, че населението е против, съвсем друго 99% от хората да заявят на легитимно проведен референдум, че не са съгласни да се проучва и добива природен газ в земята им. Отделно си има специален закон за прякото участие на гражданите в държавната власт и в местното самоуправление, където са описани тези процеси.
- Сигурен ли сте в обществената нагласа? Какво ще стане, ако повечето хора по селата се окажат равнодушни към темата и не отидат да гласуват и вотът се провали?
- Няма как да се провали референдумът. Сигурен съм в обществените нагласи против добива на газ, защото видях с очите си и се убедих, че хората масово са против. Не чух нито един, който е "за". Не чух нито един човек да е останал убеден от независимите експерти, изготвили позитивния доклад по ОВОС.
- Иронизирате ли експертите?
- Въобще не иронизирам. В крайна сметка те трябва да са независими.
- Трябва, ама дали наистина са?
- Не мога да коментирам. Всички хора обаче бяха възмутени. Усетих пулса на всички жители, на всички населени места, които посетих. Говорих с много хора - общината ни не е толкова голяма, познаваме се с повечето. Затова съм убеден, че хората са твърдо против и са страшно уплашени и притеснени. Затова съм убеден, че референдумът ще е успешен и че масово ще излязат да гласуват.
- Областното ръководство на БСП заяви, че е твърдо против добив на газ в Добруджа. Какво мислят останалите партии?
- Местната общност тук се обедини в инициативен комитет с идеята да се направи силна разяснителна кампания и хората да гласуват с разбиране и по съвест. В комитета влизат представители на местната общност, политическите партии, земеделските производители от местната организация на зърнопроизводителите. Всички са против. Имаше много притеснения от хора, които ми казаха: "Абе кмете, ако тръгнат парите, какво правим?". Аз съм убеден, че ще има много висока избирателна активност - над 90%, които живеят на територията на общината. Над 98-99% от тях ще са против.
- Какво ви притесни в инвестиционното намерение на "Русгеоком" и в доклада по ОВОС?
- Не само аз, всички жители на общината ни са притеснени основно за питейната вода. В Добруджа черпим вода от над 100 м дълбочина, между 100 и 900 метра дълбочина са трите водни хоризонта в Добруджа. Отделно притесненията ни са и за почвата. Ние притежаваме най-плодородните почви в цяла България. Златна Добруджа - най-хубавият чернозем е тук, разбира се, и въздухът. Комулативно, като ги съберем, това застрашава живота и здравето на хората, а и нашият поминък е изцяло свързан със земеделието и отчасти с животновъдството. Колкото и гаранции да ни дават, нито един от присъстващите на публичните обсъждания не бе убеден, че водата, почвата и въздухът няма да бъдат заразени и това няма да се отрази на здравето на хората. Хората искат да има земеделие, да има животновъдство, да няма никакъв добив на какъвто и да е природен газ. Искаме да си остане Добруджа земеделски район. Имаме си стратегия за развитие, която не включва вредни ефекти от добив на газ.
- Хипотетично, ако РИОСВ Варна даде положително становище на проекта на Дончев, какво ще се случи?
- В момента има такова положително становище по доклада за ОВОС и до 45 дни се очаква да излязат с решение. Ако това решение е положително, ще се даде ход на процеса с търговско откритие, регистрация на търговско откритие, министърът на енергетиката ще излезе с искане за концесия и Министерският съвет ще решава.
- Но решението от референдума не задължава властите да се съобразят с него.
- Така е, правителството не е длъжно да се съобразява с това, но ще се чуе гласът на хората с референдума и е трудно да не го вземат предвид.
- Защо толкова голям инвестиционен проект се промъкна тихо и незабелязано? Изненада ли се Добруджа от този проект?
- По принцип е изненадана Добруджа, да. Но нещата са започнали още след първото разрешение за проучване за нефт и газ през 2003 г. Оттогава е първото решение, мисля, че беше от 22 декември 2003 г. - за търсене и проучване за нефт и природен газ по Закона за подземните богатства. След това има няколко удължавания на това разрешение, за да се стигне до тази ситуация. Мога да коментирам нещата от 2015 г., откакто съм кмет. Това, което трябваше да направя като кмет заедно с общинската администрация в последните две години, го свършихме. Направихме бизнес намеренията по-публични и по-прозрачни, информирахме населението достатъчно, за да се запознае с проблема. Оттук нататък решението ще го вземат съответните държавни органи - РИОСВ Варна, министърът на енергетиката и кабинетът. Всичко е в ръцете на държавната власт.
- Как си обяснявате мълчанието на институциите до момента? Добруджа ври и кипи, толкова протести, шествия, трактори, обсъждания... Всяка вечер сте в новините, а в София мълчат, Борисов също мълчи.
- Ами какво да ви кажа, в момента целият процес е в процедура. Така или иначе всяка една от институциите следва да се произнесе. Местна власт си свърши работата, нека и държавните институции си я свършат, пък да видим... Аз съм оптимист, гледам позитивно. Убеден съм, че добруджанци ще победят.

 

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1474

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 434

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 470

/ брой: 56