19 Март 2019вторник10:49 ч.

Точката на И-то

Децата на известните и известните на децата

/ брой: 215

автор:Иво Атанасов

visibility 1457

Случва се деца да пропадат заради своите бащи и майки. Да страдат без вина, доколкото не могат да избират родителите си. Случва се и родители да се провалят заради децата си. За страданието си обаче няма как да прехвърлят вината другиму, тъй като са отговорни за възпитанието им.
Оставката на здравния министър ген. Николай Петров породи вълна от разнопосочни коментари. Несъмнено той е специалист от висока класа, помогнал на хиляди пациенти. Които го познават отблизо, твърдят и че е морален. И смятат, че медиите са го хвърлили на кучетата. Каквито и препирни да се водят, безспорно е, че докато е бил на предишната си управленска позиция във ВМА, фирмата на зетя му, или по-точно на мъжа, с когото дъщеря му живее, е работила по обществена поръчка за солидна сума. Което даде основание и този случай да се впише в поредицата от скандали за шуробаджанащината в управлението.
Страстите около почтеността на министъра отклоняват вниманието от немаловажния въпрос що за хора са дъщерята и зетят. Медиите не се интересуват от това. Едва ли не генералът насила ги е вкарал в играта. Или пък е толкова нормално родителите да облагодетелстват децата си, та дори не си струва да се коментира. Само че не е така. Има синове и дъщери, както и зетьове, и снахи, които не искат да влизат в подобни схеми. И ако все пак им предлагат, категорично се противопоставят. В казуса със здравния министър това не бе изяснено. Той сигурно ще си отиде от поста, но проблемът ще остане. Защото случаят съвсем не е първият, няма да е и последният.
Само преди десетина дни пиянска компания, в центъра на която е син на бивша министърка, откри безразборна стрелба в столичния квартал "Лозенец", по чудо разминала се без жертви. Човекът черпел за новороденото си бебе, та гърмежите трябвало да покажат как се веселят героите на нашето време. А изстрелите произвел синът на престъпен бос. И в този случай остана без коментар въпросът това ли е средата, в която е редно да се движи потомъкът на министърката, тези ли са хората, с които да другарува и празнува. Сигурно са тези, ако се съди по снимките от почивки в примамливи курорти, от луксозните им коли и жилища. Така се харчат пари, спечелени лесно, а може би и престъпно. Това прави дружбата между подобни люде крепка и нерушима, но такъв ли пример трябва да дава министерският син?
Като чуят за пример, мнозина ще се изсмеят. Защото медиите буквално всеки ден им тикат в очите приключенията на не едно или две отрочета в света на силикона и чалгата. За тях напомпаните чак до запушване на носа устни са върхът на красотата, кючекът - кулминация на веселбата, а стрелбата напосоки - неизменен белег на мъжкарлък. Разбира се, не всички деца се развиват така, както искат родителите. Средата често е по-силна и се стига дотам дъщерята на известен политолог, смятан от някои дори за стълб на почтеността, да краде от мола. Може би момичето наистина е било принудено да действа под заплаха от по-голяма съученичка. (Впрочем и това остана неизяснено от иначе всевиждащите медии.) При всички случаи обаче подобни посегателства, както и непрекъснато натрапваните ни шумни влюбвания и още по-шумни раздели на знатни синове с изкуствени хубавици от светските хроники, подсказват каква е атмосферата във височайшите семейства. Издават за какво най-вече се разговаря, какви вкусове се култивират и какви личности се изграждат. Всяко обобщаване би било неточно, но в много от случаите се постигат "видими резултати", както се хвалят политиците. Толкова видими, че идеално служат за лош пример.
Другата страна на проблема е, че се тиражира тъкмо негативното. Независимо дали става дума за деца на политици - настоящи и бивши, на бизнесмени или на хора, известни само с това, че са известни, както се казва напоследък. Медиите, с много малки изключения, ни запознават надълго и нашироко с разпищоления живот на видните отрочета. С колите и часовниците им, със скъпите им сметки в заведенията, с луксозните хотели и красивите плажове на екзотичните им дестинации. И с гаджетата им като неразривна част от баровските атрибути. Показва се и пътят към сладкия живот - различните схеми за облагодетелстване, около които периодично избухват скандали, благодарение на които пък рейтингът скача, а с него - и приходите от реклама.
Известни на децата са най-вече децата на известните. Чийто пример често е развращаващ, но се възприема, защото друг не им се предлага. Така кръгът се затваря, а в него негативното влияние е в стихията си. Няма друго решение, освен кръгът да бъде разсечен. Дори и именитите бащи да пожелаят да го сторят, няма как да го направят без помощта на медиите. Които обаче нямат финансов интерес от това. Ето как кръгът си остава затворен. Поне докато печалбата е по-висша цел от човека.

Други текстове от автора на www.ivoatanasov.info

Слънце и дъжд се редуват днес

автор:Дума

visibility 26

Осъдиха бивш зам.-министър за източване на БДЖ

автор:Дума

visibility 27

Йончева призова за революция на доходите

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 53

Фермери осъдиха БАБХ заради чумата

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 53

Ще се плаща за роуминг при "Брекзит" без сделка

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 53

Ако не даваш за входа, ще плащаш в общината

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 53

Били сме с eдни гърди пред Сърбия за завода на "Фолксваген"

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 53

Холандия почита паметта на жертвите от Утрехт

автор:Дума

visibility 0

Заловиха стрелеца от Утрехт

автор:Дума

visibility 243

Шотландия подготвя нов референдум

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 53

Турчин застреля трима в Холандия

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 53

Наследство в ликвидация

автор:Велиана Христова

visibility 276

/ брой: 53

Време за губене

автор:Владимир Георгиев

visibility 174

/ брой: 53

Геополитиката на Мони Паси

visibility 295

/ брой: 53

Ах, колко "качествено" работи парламентът!

visibility 198

/ брой: 53