21 Март 2019четвъртък12:43 ч.

Не е луд тоя...

/ брой: 207

автор:Мая Йовановска

visibility 766

Неправителствената асоциация "Активни потребители" направи не едно и две изследвания на хранителни продукти през последните години и засече, меко казано, фрапиращи нарушения. През миналата седмица организацията огласи поредни резултати от свое проучване за маслото, в което откри отклонения и от изискванията за безопасност, и от тези за качество на продукта. Става въпрос за наличие на немлечни мазнини, наднормено съдържание на вода, забранен препарат и неправилно етикетиране. Още преди две години от "Активни потребители" тестваха маслата, та и тогава, както и сега, засякоха нередности. Разликата е в това, че първият път пробите бяха взети от продукти от търговските вериги, а сега от складове на едро.
Ако излезем извън детайлите изводът е един - че нарушенията продължават. Което означава, че или контролът е много слаб и санкциите малки, или въобще контрол няма. Впрочем три дни след огласяването на резултатите от проверките на "Активни потребители" няма ни дума, ни вопъл по темата от компетентния държавен орган - Българската агенция по безопасност на храните. Така че, не е луд тоя дето яде баницата, а тоя дето му я дава. В случая това е държавата в лицето на БАБХ.
Не от вчера се търкаля темата за забраната на немлечни мазнини в млечните продукти. Това не се случи, но те задължително трябва да бъдат обозначавани като имитиращи. Същият е и проблемът с хидрогенираните мазнини и с влагането на забранени съставки. Но щом няма контрол, няма и да знаем какво ядем.
А междувременно стана ясно, че само за седмица цената на маслото на едро се е повишила с близо 10%. За година то поскъпна с над 40%. Преработвателите каканижат някакви аргументи за цени, за недостиг на животни, за произведено мляко, но е интересно защо една и съща немска марка масло в Германия струва около 18 лв. килограмът, а у нас - към 24 лв. У нас обаче законово терминът спекула не съществува. Тук имаме свободен пазар. Честито!

Пак отлагат срока за концесията на летището

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 55

5000 таксита на протест срещу чужда компания

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 55

Появи се и трети кандидат за бизнеса на ЧЕЗ в България

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 55

"Росатом" готова да строи АЕЦ "Белене" само с печалба

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 55

Гигантска експлозия в химически завод в Китай

автор:Дума

visibility 0

US-бомбардировач прелетя край Русия

автор:Дума

visibility 40

Нова Зеландия забрани полуавтоматичните оръжия

автор:Дума

visibility 96

Лидерите на ЕС решават днес дали да отложат Брекзит

автор:Дума

visibility 98

Страховитата система на забавачките

автор:Деси Велева

visibility 182

/ брой: 55

Не е за вярване - днес цензурират и цар Борис III

автор:Христо Георгиев

visibility 474

/ брой: 55

Събудете се, политици!

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 55