24 Април 2019сряда08:04 ч.

КНСБ прави национален протест на 27 октомври

Основните искания са за повишаване на доходите с поне 10 на сто в бюджетните сектори и ръст на заплатите в реалната икономика, запазване на класа за стаж и опит

/ брой: 206

автор:Ева Костова

visibility 577

КНСБ организира национален протест на 27 октомври в столицата. Основните искания са за повишаване на доходите в бюджетната сфера с поне 10 на сто и на заплатите в реалната икономика, както и за запазване на класа за стаж и опит. Шествие и митинг ще има пред сградата на правителството и пред седалището на Асоциацията на индустриалния капитал. Очакват се около 6000 протестиращи.
Това стана ясно вчера след решение на Координационния съвет на синдиката. По-рано същия ден се състоя пресконференция, на която бяха коментирани и промени в бюджета на ДОО 2018. Както вече стана ясно, първите дни от болничните ще бъдат орязани - фирмите ще продължат да ги плащат, но в намален размер - вместо сегашните 70 на сто от среднодневното брутно възнаграждение, ще се изплащат само 50 на сто. Сред промените, заложени в бюджета на ДОО за 2018 г., е и намаляването на обезщетението за безработица, изтъкна лидерът на синдиката Пламен Димитров. Сумата от сегашните 7 лева ще стане 9, но се въвежда изискване за по-дълъг осигурителен период - човек трябва да се е осигурявал поне 12 месеца в последната година и половина, а не 9 месеца, както досега. Освен това максималното обезщетение ще се полага само при стаж над 15 години, а не при 12, както е сега. От КНСБ оспорват изцяло тази рестрикционна мярка, тяхното виждане е обезщетението да стане 60 на сто от заплатата - около 15 лева. Становището на конфедерацията ще бъде представено в понеделник на Надзорния съвет на НОИ.
Българският пазар на труда наистина е изправен пред липсата на квалифицирана работна сила, бе подчертано на пресконференцията, където бе представен анализ за възможностите за законна работа у нас на чужденци от трети държави. През 2016 г. общо наетите от страни извън ЕС са 857 работници, а само за първите 9 месеца на т.г. те са 3898. Промените в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, които улесняват достъпа на чужди граждани до нашия пазар на труда, доведоха до увеличаване на подадените декларации от работодателите за наемане на чужденци, сочат данните на синдиката, изнесени от Атанаска Тодорова, главен експерт по заетостта.
Регистрираните сезонни работници до 90 дни са най-вече от Украйна - 2691, Молдова - 133, Турция - 71. Има и наети от Русия, Македония, Армения, Беларус, Индия, Грузия, Тайланд. Разрешения за трудова заетост по различни механизми са предоставени на инженернотехнически персонал, консултанти, преподаватели и спортисти. При проверки за работата на чужденците Главната инспекция по труда е констатирала 217 нарушения, съставени са 135 акта. Сред най-честите нарушения са липса на разрешение за работа или на регистрация в Агенцията по заетостта, има и случаи на полагане на труд от незаконно пребиваващи у нас чужди граждани от трети държави. Според шефката на синдикат "Туризъм" Таня Джилянова в сектора масово се укриват доходи.
КНСБ е против предлаганите промени от ГЕРБ, според които например синя карта може да вземе всеки, пребиваващ в България, дори и да е на почивка. Това е отваряне не само на нашия пазар, но и на пазара на ЕС, алармират от синдиката. Най-малко заради заплахата от дъмпинг, допълват оттам.

 

Липсва важен препарат за хиляди пациентите с рак

автор:Дума

visibility 0

4 месеца бавят тунела край Ловеч

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 79

Борисов обеща 20% скок на БВП с построяването на "Хемус"

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 79

БСП: Законът за розата не решава проблемите в сектора

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 79

Панелките почти изчезнаха от пазара на имоти

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 79

Не е ясно реален ли е ръстът в приходите от туризъм

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 79

"Еврохолд" увеличава капитала заради сделката с ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 79

Джордж Фридман: НАТО е анахронизъм

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 79

Ким пристига във Владивосток

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 79

Новата софийска крепост на фюрера

автор:Мирослав Попов

visibility 210

/ брой: 79

Каварна, любов моя!

автор:Аида Паникян

visibility 134

/ брой: 79

Хомеопатията е илюзия, която вреди

автор:Велиана Христова

visibility 104

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ