23 Април 2019вторник06:09 ч.

От редактора

Нуждата от идеал

/ брой: 206

автор:Боян Бойчев

visibility 1434

Повод за следващите редове станаха два разговора. Единият - с Анжел Вагенщайн, и другият - с моите ученици. И ключовата дума е идеал.
С големия интелектуалец говорихме за идеала, чиято липса в партията е осезаем. Без да формулираме този идеал, ние сме обречени. Като партия, защото без него партията няма собствено лице. Идеал, противопоставен на грозната, несправедлива реалност. Идеал, който да вдъхновява, да привлича младите. Макар и труднодостижим, младите тръгват след него.
С учениците говорихме за липсата на идеал в обществото. Разговорът тръгна от Ботев и неговата поезия. Оказа се, че тя не ги вълнува така, както ни вълнуваше нас навремето. Освен традиционната чисто ученическата слаба заинтересованост към нещата по задължение, има и нещо друго. Ще се опитам в резюме да предам гледната точка на едни средноинтелигентни българи, които утре ще навлязат в живота. Те считат, че, от една страна, живеем в твърде различно време от Ботевото, но от друга - нещата не са се променили кой знае колко. Борба срещу чуждото робство? Ами и сега у нас върви процес на турцизация на определени области. И сега сме зависими от чужди сили. И те питат - на кого му пука? Борба срещу социално робство? Разликата между бедни и богати е огромна. И пак питат - на кого му пука? Борба за свобода? Че ние свободни ли сме, се смеят. Управниците са готови на всичко, за да запазят властта си. Да гласуваме? За кого, като всички са еднакви. А и изборите се купуват, фалшифицират. Да протестираме? Ще ни смажат, няма да позволят промяна. Така че нищо от това, срещу което пише Ботев, не се е променило, напразно е писал, напразно е дал живота си.
Затова те казват - нямаме идеал. Единствената ни цел са парите.
И пак се връщам към разговора с Вагенщайн. Ако няма идеал, има само отчаяние и апатия. Или бягство през Терминал 2.
Не че ситуацията, като слезеш от самолета, е много различна... Защото обществата навсякъде са еднакви.
Харесвате ли такъв модел на обществото? Аз не го харесвам. И много от младите не го харесват, но се примиряват.
За да потърсим алтернативата, трябва да формулираме идеала, към който ще се стремим като партия. Да го постигнем може би не днес, в бъдеще - близко или далечно. Само тогава ще бъдем привлекателни за недоволството на мислещите млади хора.
Недей оставя, мили боже, народите без идеал, е казал Вазов.
И защо в един момент идеалът на нашата социалистическа партия да не стане идеал и на обществото?

БСП с още доказателства по "Ало, Банов съм"

автор:Павлета Давидова

visibility 87

/ брой: 78

Пенчо Милков: Не сме просто рутер за сигнали

автор:Павлета Давидова

visibility 76

/ брой: 78

Лъсна фирма на Атанас Камбитов

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 78

С 36% поскъпнал токът на борсата само за месец

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 78

Държавният фонд на Оман се отказа от претенции към КТБ

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 78

Умни машини за гласуване - честни избори

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 78

Двойният аршин на правосъдието

visibility 91

/ брой: 78

Никога повече!

автор:Велиана Христова

visibility 92

/ брой: 78

Датата

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ