24 Април 2019сряда08:04 ч.

Чичо доктор-касичка

/ брой: 205

автор:Ева Костова

visibility 907

Тук такса, там таксичка, замязахме на крачеща касичка. Отиваме за медицинска бележка на детето при личния лекар, а той иска я три, я пет лева, за да я издаде. Защото издаването й не влизало в основния пакет на Здравната каса. Детето държавата го осигурява, но и то не влиза в "основния" пакет комай. Затова таксата при джипито да стане като при възрастните и да се раздели по левче за родителя, другото - от държавата. И да се обвърже с минималната заплата ... Ей такива мисли се въртят из главите на нашите лични лекари, бог да ги поживи.
Да ги пита човек защо сами си плюят на лицето при положение, че повечето имат по няколко хиляди пациенти в големия град. Но сигурно си правят сметката на принципа капка по капка... На чичо доктор-касичка сигурно му е все едно какво мислят пациентите му, за да се реши на подобно искане. След като навсякъде ги притискат да плащат, защо и те да не поискат левче или пет от ошмулените си доверени лица. А иначе ще вдигаме раждаемостта! Това принизяване е обидно, откъдето и да го погледнеш. Да печелиш от бедни не е кой знае какво геройство. Въобще не приляга на хората, които първи ни посрещат в болест и първи трябва да ни предпазват от излишни нерви, ако не дай си боже трябва да ни изпратят в болница примерно. А там се вихри една търговия в храма... И да питаме какво правят личните лекари за превенцията на честите заболявания, профилактиката, за която само се говори или най-често се забравя, особено ако направленията не достигат.
Но личните лекари не са лична грижа на пациентите. Държавата превърна здравеопазването в търговия. Ако някога имахме най-добрата доболнична помощ, днес тя е последна дупка на кавала. Личните лекари трябва да воюват със системата, а не с обеднелите българи. А ако не се премахне търговският статут на болниците и не се намери истинското място на личните лекари, тая страна ще се стопи много преди 50-та година. 
 

Липсва важен препарат за хиляди пациентите с рак

автор:Дума

visibility 0

4 месеца бавят тунела край Ловеч

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 79

Борисов обеща 20% скок на БВП с построяването на "Хемус"

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 79

БСП: Законът за розата не решава проблемите в сектора

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 79

Панелките почти изчезнаха от пазара на имоти

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 79

Не е ясно реален ли е ръстът в приходите от туризъм

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 79

"Еврохолд" увеличава капитала заради сделката с ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 79

Джордж Фридман: НАТО е анахронизъм

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 79

Ким пристига във Владивосток

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 79

Новата софийска крепост на фюрера

автор:Мирослав Попов

visibility 210

/ брой: 79

Каварна, любов моя!

автор:Аида Паникян

visibility 134

/ брой: 79

Хомеопатията е илюзия, която вреди

автор:Велиана Христова

visibility 104

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ