24 Април 2019сряда08:06 ч.

Срамна статистика, нагла стъкмистика

/ брой: 203

автор:Ростислава Иванова

visibility 1230

До болка сме наясно, че сме най-бедните в Европа. Ама боли и ни е срам, когато Брюксел мине не мине ни го припомня чрез негативни класации - единствените, които България успява да оглави. А последната, братя, е от срамна по-срамна. Според нея страната ни е "отличник" на ЕС по показател население в риск от бедност и социално изключване. Данните на Евростат, изпратени надлежно от нашето НСИ, сочат, че от мизерия са заплашени 40,4% от българите, при средно за ЕС 23,4%. Това ще рече, че всеки четвърти гражданин на измъчената ни родина е потенциално заплашен да стане бедняк в обозримо бъдеще. В случая попада и голяма група работещи хора, които все пак вземат някаква заплата. От тежка мизерия пък е заплашен всеки трети българин, ще рече да стане клошар и да започне да рови по кофите.
За 11 години членство в ЕС не се оправихме, ами не отлепихме и от дъното. От години си казваме, че по-лошо от това няма, а то все се задълбочава. Сякаш изпълняваме национален план да дълбаем все по-дълбока дупка в дъното.
На фона на тази злощастна реалност някак парадоксално, нагло и дори комично (според гледната точка) звучи поредната хвалба на властта в лицето на Агенцията по заетостта.
Видите ли, безработицата у нас продължавала да се топи и спаднала до нищожните 6,5% и че по този показател удряме в земята дори старите западни демокрации. Може пък за трудова заетост стъкмистиката на Борисов да брои и ровенето в кофите (като разделно събиране на отпадъци), че и просията в градовете (като тротоарен отдих за бездомниците след изнурителен ден в боклуците).
Като стана реч за хвалбите на Борисов, нe ще пропуснем и мантрата с невъобразимия ни икономически възход от 3,9%, с който направо тръшнахме в земята западноевропейските демокрации, които се борят да натаманят 3%. Тази истина, братя българи, е опашата лъжа! Поредната фалшива новина, разпространявана от ГЕРБ. Защото най-добрата лъжа по правило е онази, гарнирана с полуистина. В случая се пропуска малката подробност, че ръстът ни не иде от производителност с добавена стойност, а от струпани в даден момент евросубсидии, които обаче после секват. Пропуска се и голямата подробност, че държава, която само консумира и разчита да живее от услуги, няма друга посока освен надолу в пропастта. Това пък е в резултат на известния факт, че бизнесът не ще да инвестира в производство, защото средата е лоша, корупцията е страшна, а правосъдието калпаво.
И ако някой посмее да ни критикува, че сме негативни и не отчитаме успехите на Борисов, само ще му изброим няколко съвсем горещи новини от социалната действителност в България. При това без коментар: Поредна болница затваря, хората в Поморие няма къде да се лекуват. Кой го позволи? Хиляди шивачки в Гоце Делчев протестират срещу експлоатацията на западен инвеститор. Кой му позволи? Оптимисти, кажете!

Липсва важен препарат за хиляди пациентите с рак

автор:Дума

visibility 0

4 месеца бавят тунела край Ловеч

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 79

Борисов обеща 20% скок на БВП с построяването на "Хемус"

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 79

БСП: Законът за розата не решава проблемите в сектора

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 79

Панелките почти изчезнаха от пазара на имоти

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 79

Не е ясно реален ли е ръстът в приходите от туризъм

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 79

"Еврохолд" увеличава капитала заради сделката с ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 79

Джордж Фридман: НАТО е анахронизъм

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 79

Ким пристига във Владивосток

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 79

Новата софийска крепост на фюрера

автор:Мирослав Попов

visibility 210

/ брой: 79

Каварна, любов моя!

автор:Аида Паникян

visibility 134

/ брой: 79

Хомеопатията е илюзия, която вреди

автор:Велиана Христова

visibility 104

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ