22 Март 2019петък11:35 ч.

Позиция

Изненаданите калинки

"Те ви излъгаха, хора!" - и за пенсиите, и за медицинските услуги

/ брой: 201

автор:Ева Костова

visibility 874

Моя позната, която работеше в НОИ преди време, се оплака, че пенсията й била с няколко лева по-малко от очакваното след индексацията от 1 юли, а дори бившите й колежки не могли да кажат защо. Като нея обаче са хиляди пенсионери, неполучили обещания "скок" на пенсиите. Сега НОИ е залят от жалби, социалният министър бил супер изненадан. Той бил разбрал неофициално, че ще се появи такъв проблем, но оттогава досега си оставал все така в положение на изненада. Дори той, който е бивш шеф на националното осигуряване. Добре, че депутатът от БСП в регион Ловеч Милко Недялков повдигна в НС завесата на тази мистерия гранде. Да се чуди човек какво толкова смятат и пресмятат специалистите в НОИ вече месеци наред, след като отдавна се разбра за увеличението на пенсиите. И без туй там се спускат политически решения от ГЕРБ, които трябва само да се облекат в подходящи финансови дрехи. Но не във вреда на осигурените. И без грях към ощетените и без туй пенсионери в многострадалната изтощена от нелепи и некомпетентни намеси през годините сфера.
Какви ли не пернати, с какви ли не окраски прелетяха над НОИ. И докараха системата до просешка тояга. Продължават да я докарват и сега. С назначения на хора, дето хал хабер нямат от ведомството, до което опират всекидневно стотици хиляди българи. Некомпетентността на гербаджиите е чиста напаст. Доказва се в какви ли не сфери и ситуации, с какви ли не удобни, но неподходящи за работа "отличници". Сега опря и до срамно ниските пари на възрастните, от които два лева да спестиш е жив пладнешки обир. А изненаданите калинки в социалната политика обещават да напишат догодина текст в закона, който да не позволява повече да се ощетяват пенсионерите при индексация. Боже, прости им, ако го правят, без да искат, но те хързулват проблема към време, когато, който оживял - оживял, останалите - да пият по едно за бог да прости.
Сега при увеличението на 200 лв. вече около 800 хиляди са пенсионерите с минимална пенсия. Хората с реален принос към осигуряването за пенсия получават едва 2,4 на сто към парите си. Справедливост го нарекоха управляващите, но май никой не е съгласен, още повече, че дори и това минимално увеличение някои пенсионери не са го получили. Или, ако са го получили, някой е чопнал от парите им по-малко... Един познат навремето мечтаеше всеки българин да му даде по една стотинка. Тогава бяхме близо 9 милиона. Сега пенсионерите са около два милиона, но и по левче от техните пари стигат за по-големи "спестявания". Спестявания, на които от ГЕРБ са царе.
Разумно обяснение за споменатия абсурд няма. В абракадабрата се намесват постановления, години, ограничения за определени пенсии, нови размери, увеличени коефициенти на око и т.н., и т.н. Има грешка с изчисляването на пенсиите, рече първо социалният министър. Той и управителят на НОИ Ивайло Иванов побързаха да дадат съвместна пресконференция, чак когато скандалът се разгоря. На нея ни повече, ни по-малко Бисер Петков се отметна - няма грешка, пенсиите са преизчислени по нов механизъм, приет през 2015 г., като част от пенсионната реформа и т.г. за първи път беше приложен на практика. Целта е да се стимулира участието в пенсионната система и да се отчита осигурителният принос на лицата в по-голяма степен... Някой да разбра нещо?
През юли т.г. Бисер Петков на въпрос дали е възможно преизчисляване на всички пенсии отговори, че не може да се ангажира с конкретен отговор. По думите му една такава мярка е скъпа, но веднъж взета - трябва да се изплащат тези пенсии. Но не би! Тази шашма обаче се оказа предизвестена. Още през юни, когато се обсъждаха в НС новите идеи за увеличаване на пенсиите, Корнелия Нинова написа: "Те ви излъгаха, хора!" По това време ГЕРБ и "Обединени патриоти" говореха едно, а правеха друго. Тези две партии обещаха 300 лв. минимална пенсия и преизчисляване на другите. Тогава бе отхвърлен и законът за преизчисляване на пенсиите на БСП. Нинова призова хората да не се заблуждават, че пенсиите ги плаща премиерът Бойко Борисов. Не той, плащат ги българските граждани с вноските на работещите, припомни тя. Нещо, което винаги се забравя удобно от управляващите и услужливите им калинки. 
Идентичен случай е и сътвореното от бившия министър на здравеопазването Петър Москов. Преди дни Върховният административен съд отмени наредбата, която определя основния пакет медицински дейности, които здравната каса плаща - изследвания и болнично лечение. Съдът я отменя, тъй като текстът в закона, на базата на който тя е приета, всъщност е обявен за противоконституционен. Последва въпросът: ще останат ли болниците без пари и как здравната каса ще им плаща? Според експерти в тази област разделянето на два пакета на медицинските услуги е без всякакви мотиви, а от МЗ заявиха, че  работна група към ведомството ще направи преглед на Наредба № 2. Да видим как ще се разджуркат отново нещата - в полза на пациентите и болниците, или пак ще се търси ефектът на спестяването и липсата на връзка с масовото лишаване от здравеопазване, даването на жертви от страна и на болни, и на лекари. В този стрес и с изискването само за повече години възраст и стаж за пенсия бързо ще се решат проблемите, при положение че и без туй се топим със скоростта на светлината. А калинките пак пърхат с крилца в оня рай, който сами си сътворяват...

"Топлофикация София" пак трупа дългове

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 56

"Булгаргаз" ще купува газ извън Русия

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 56

Съдбата на пакета "Макрон" остава неясна

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 56

Няма да има дълго отлагане на Брекзит

автор:Дума

visibility 62

ЕС готов да отложи Брекзит до 22 май

автор:Дума

visibility 173

"Брекзит" се заплете още повече

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 56

ЕНП замрази членството на ФИДЕС

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 56

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 570

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 207

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 238

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 140

/ брой: 56