18 Ноември 2018неделя00:32 ч.

Актуално

Объркана и смутена ли е властта?

Някой реши, че посочването на мястото, което без възражение сме заели, е право на силния на деня

/ брой: 198

автор:Зорница Илиева

visibility 654

Страната ни за пореден път е във вихъра на скандал. Всъщност скандалите са повече, даже много повече от претръпналите ни вече души, но когато са замесени журналисти, някак кипенето повдига капака с риск да го обърне и разлее манджата.

За "честта на пагона" ще се стачкува


пред Министерския съвет със столчета. Социалните мрежи завряха от поредните гневни слова в защита на пишещи и водещи братя, възмущение заля дори журналисти със завидни позиции в днешните времена и те заговориха за оставки на онези овластени лица, които станаха герои на "дай му власт, за да го видиш какъв е" (или "да му видиш акъла", според други източници). Управленци, които безсъмнено са носители на загрубелите ни през последните две десетилетия нрави, не успяват да убедят народа ни, че "това е манталитет", "това го искат хората", "те така разбират нещата" и "вижте, те не стачкуват, не излизат по улиците" и все в този дух...
Според защитниците на "недодяланите порядки", както са казвали в довоенното ни минало за деянията на необразованите хора, "забележките към един водещ" е проява на "несполучлив хумор", а шуробаджанащината е в реда на нещата, защото "като са роднини, да не работят ли". Неминуемо възниква въпрос за онези, които не са роднини и близки - те къде и как да работят, ако няма правила, законови изисквания и гаранция, че законите са за всички и се спазват?
Обяснява се, че хората били свикнали и не обръщали внимание на деяния, които наричахме загуба на благоприличие в едни други времена. Оглупелият от мизерно съществуване народец не се впечатлявал от "простонародния език", на който му се обяснявали постижения и се нахъсвали привърженици, защото "това е положението". Не се прокрадва и мисъл, че точно заемащи високи позиции в обществото са призвани преди всичко да говорят на книжовен език, да спазват правила и етикет, да бъдат пример за онези, които по стечение на обстоятелствата не са имали възможността да получат възпитание и образование, което да не ги оставя в долните слоеве на обществото.
Нещо трябва да ги води тези хора, някой трябва да им показва, насърчава и насочва, но на практика вместо пример за подражание, политиците се принизиха до нивото на простоватата част от населението, която не по своя вина остана през т.нар. преход в орбитата на чалга-съществуването. Всички чувстват, че са ощетени и са гневни, но не намират нито опора, нито разбиране, нито надежда, че някой би им посредничил да съхранят традиции и същевременно да бъдат в крак с новите времена и условия за съществуване. В това отношение и журналистите като цяло имат своя роля, но и провал. След като допуснаха да се поставят в позиция на "обслужващ персонал" на собственици, политици и институции, да надават ухо само на онова, което им се казва в слушалките, да не реагират масово на "пошло политическо баламосване и малограмотно забавление", както се изрази колега със завиден опит и доказан професионализъм. Тогава как да не им се сервира поведение, което показва пренебрежение, граничещо с невъзпитание и самозабравяне?

Заплаха? Едва ли


Просто някой реши, че посочването на мястото, което без възражение сме заели, е право на силния на деня. Ама нямало общо с права и етика, нямало общо с европейски ценности и поети задължения, с традиционен респект към интелектуален елит, към който журналистите по принцип принадлежат, на кого му пука, както днес се изразяват новите хора? Опасенията, че така се трови климата в обществото, че така се създава слугински манталитет и се принизява достойнството на последните мохикани в духовната област от живота ни, остават чужди, защото не се разбират. Хората нямат работа и пари, вие искате духовност! Е, тези които имат работа и пари, явно не се нуждаят нито от духовност, нито от въпроси защо и как. Някъде е загубен здравият разум, но в този случай Европа няма как да дърпа конци... Тя, както и Вашингтон, си  имат достатъчно други грижи. Още повече, че те също са потърпевши от модата на грубия език. Както се казва, ставаме опасни сами на себе си, ако не си отворим очите за пропастта, която допуснахме да се издълбае.
Въпросът е можем ли да променим ситуацията, за да си опазим държавата и интелектуалците, които са призвани да водят нацията, но не се знае колко и къде са днес? Сигурно можем, защото се появиха и извинения, и снишаване, и препоръки от високо ниво да не се говори персонално за най-високото ниво, и смутено-щадящи обяснения, и обещания за вдигане на заплати следващата година, и всякакви внушения, че "стоим зад свободата на словото" и "уважаваме журналистите като стожери на свободното изразяване на мнения" и все в този дух.

Задухал е нов вятър и страхът

че поривите му могат да отнесат добре устроеното време на удобното статукво няма как да не разтревожат властта. Този път реакциите за защита на унизените, открито изразената неприязън към непремерения език, призивите за протест в подкрепа на свободното слово и право на журналистите да си вършат работата съгласно правилата на добрата стара журналистика са в такава степен, че тонът се сниши, погледите се свеждат и очите не горят с пламъка на всепозволеното. Има обаче много път до "очистването на българската медийна среда", както се изразяват компетентните, до осветляване на финансовите потоци, които осигуряват безпроблемното съществуване на политическите "мумии", както се самоопределиха някои, до ликвидирането на механизмите, които манипулират хората и насаждат разделение, оглупяване или безразличие.
Дано този път не останем верни на установеното от същите личности правило на "всяко чудо за три дни". Наслагването на скандалите дава надежда за промяна, но и смущава с чувството, че "процесът на гниене в държавата" е в такава степен, че лечението изглежда като мираж. Важното е да повярваме, че ситуацията може да се промени. И да вярваме, че са останали сили за промяна.
 

Зимата нахлува от утре

автор:Дума

visibility 0

ДПС: Закъснялата оставка не решава проблемите

автор:Дума

visibility 21

Майките сложиха сиви шалове, свалиха черните знамена

автор:Дума

visibility 26

Сидеров пак в атака: Иска оставката и на Каракачанов

автор:Дума

visibility 44

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 448

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 223

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 206

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 223

Медиите на Острова скептични за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 223

Лепило за конструкцията

автор:Ралица Николова

visibility 235

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 631

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1304

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 257

/ брой: 223