24 Април 2019сряда08:07 ч.

Затишие пред буря

/ брой: 195

автор:Ева Костова

visibility 991

Все е било, но такова чудо не беше се случвало - хората от цяла една болница - Врачанската, да подават оставка. Защото им е прекипяло под шапката от години очаквания нещо да се промени към по-добро за 600-те медици и персонал в най-голямото здравно заведение в региона. За които държавата нехае и обрича пациентите на сигурна смърт. И това се случва в един край на страната, където и без туй нито заплатите са толкова високи, нито социалните придобивки за нуждаещите се са в излишък.
Това, освен всичко друго, не е просто болница на края на града. Това е лечебно заведение в близост до АЕЦ "Козлодуй", място, в което са разположени ТЕЛК-ове, отделения по съдебна медицина. То е и база за обучение на лекари, които са избрали да продължат своя трудов път в България и да специализират във Враца. Години наред тук се въртят като в параграф на абсурда между натрупани дългове, запори, неизплатени заплати с месеци наред, невъзможност да практикуват по правилата на професията, пациенти без здравни осигуровки заради бедност и т.н. Директорът в оставка на болницата поиска оздравителна субсидия от държавата, за да не спре работата и да се задържат специалистите, които и без туй са кът в нашата многострадална територия.
Субсидия от 2,7 млн. лева би спасила болницата. С тази сума кажи-речи държавата бълха я е ухапала, като знаем какви други пари се зариват тук и там или се дават даром на "отличниците" в ГЕРБ. Дано съдбата на Врачанската болница не последва и други лечебници в страната, които също са на ръба на оцеляването. А хората да продължават да се питат трябва ли да мрем, защото някой си е правил експерименти в тази система на изкуствено дишане, наречена здравеопазване?
Тишината около този и още толкова много въпроси засега е пълна. А ако е затишие пред буря?

 

Липсва важен препарат за хиляди пациентите с рак

автор:Дума

visibility 0

4 месеца бавят тунела край Ловеч

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 79

Борисов обеща 20% скок на БВП с построяването на "Хемус"

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 79

БСП: Законът за розата не решава проблемите в сектора

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 79

Панелките почти изчезнаха от пазара на имоти

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 79

Не е ясно реален ли е ръстът в приходите от туризъм

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 79

"Еврохолд" увеличава капитала заради сделката с ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 79

Джордж Фридман: НАТО е анахронизъм

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 79

Ким пристига във Владивосток

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 79

Новата софийска крепост на фюрера

автор:Мирослав Попов

visibility 210

/ брой: 79

Каварна, любов моя!

автор:Аида Паникян

visibility 134

/ брой: 79

Хомеопатията е илюзия, която вреди

автор:Велиана Христова

visibility 104

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ