25 Март 2019понеделник04:46 ч.

Има ли пилот в кабината?

/ брой: 193

автор:Георги Христов

visibility 1009

За референдума в Каталуния има аргументи както "за", така и "против". Безспорно е обаче безобразното мълчание на Европа по въпроса. Едва вчера, когато нещата вече заприличаха на гражданска война, а не на нормален политически процес, Европейската комисия реши да излезе със становище. В което взе, че обяви, че напрежението между Барселона и Мадрид си било вътрешен проблем. Демек оправяйте се сами. Да, ама след "Брекзит" и при заявените амбиции за независимост на шотландци, фламандци и други етнически групи, референдумът на каталунците заплашва да подпали цяла серия от местни конфликти из цяла Европа. А както знаем - или поне тези, които не се намираме в Брюксел в удобни кресла и с десетки хиляди евро месечна заплата - междуособиците на дребно винаги са били най-голямата спънка пред обединена и просперираща Европа. А и 700 ранени насред Европа, това вътрешен проблем ли е?
Означава ли това, че Брюксел показва среден пръст на Каталуния? Позицията на ЕК със сигурност ще бъде приета по този начин в Барселона. Което на свой ред най-вероятно още повече ще задълбочи конфликта. А той се породи именно от замитането на проблема под килима - за което основна вина носи именно правителството на Рахой. Не че националистите в Каталуния са водени изцяло от чисти и идеалистични мотиви, но пет години Рахой отказва всякакъв диалог. А в неделя дори прати полицаи да бият мирни граждани... и други полицаи. Мнозина оприличиха действията му на тези на фашиста Франко. Сега ЕК ще разчита на същия този човек да оправи нещата. Ами няма да ги оправи. Защото по този начин Рахой разчита да обедини останалата част на Испания зад себе си в момент, в който партията му е с намаляващ рейтинг и е раздирана от корупционни скандали.
С бездействието и дистанцираността си ЕК залага мини не само в Испания, а в целия ЕС. Затова Каталуния е много по-голям проблем за ЕС, отколкото "Брекзит" например. И изобщо не е вътрешен проблем на Испания, а проблем на цяла Европа. Трябва ли да избухне някоя от тези мини, за да се осъзнаят в Брюксел? А не избухнаха ли вече достатъчно? Дано ЕК отвори очи и уши, преди да е прекалено късно. Иначе ще страдаме всички.

ГЕРБ станаха заложник на Цветанов

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 57

БСП настоява Цветанов да напусне политиката

автор:Юлия Кулинска

visibility 91

/ брой: 57

БСП е против изграждането на нови бежански центрове

автор:Юлия Кулинска

visibility 66

/ брой: 57

С 427 млн. евро намаляват чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 57

"Гражданска отговорност" е поскъпнала с 30% за година

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 57

Предлагат да няма гражданство срещу краткотрайни вложения

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 57

"Фич" повиши перспективата за кредитния рейтинг на България

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 57

Кампанията на Тръмп не е имала връзки с Русия

автор:Дума

visibility 0

Почина Рафи Ейтан

автор:Дума

visibility 16

Мълър предаде доклада за Тръмп

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 57

Посегателство върху вечната корона на върха

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 57

Отпочва надпреварата за вузовете

автор:Велиана Христова

visibility 81

/ брой: 57

Всички сме за Одрин и Мармарис!

visibility 57

/ брой: 57