18 Ноември 2018неделя00:34 ч.

Има ли пилот в кабината?

/ брой: 193

автор:Георги Христов

visibility 765

За референдума в Каталуния има аргументи както "за", така и "против". Безспорно е обаче безобразното мълчание на Европа по въпроса. Едва вчера, когато нещата вече заприличаха на гражданска война, а не на нормален политически процес, Европейската комисия реши да излезе със становище. В което взе, че обяви, че напрежението между Барселона и Мадрид си било вътрешен проблем. Демек оправяйте се сами. Да, ама след "Брекзит" и при заявените амбиции за независимост на шотландци, фламандци и други етнически групи, референдумът на каталунците заплашва да подпали цяла серия от местни конфликти из цяла Европа. А както знаем - или поне тези, които не се намираме в Брюксел в удобни кресла и с десетки хиляди евро месечна заплата - междуособиците на дребно винаги са били най-голямата спънка пред обединена и просперираща Европа. А и 700 ранени насред Европа, това вътрешен проблем ли е?
Означава ли това, че Брюксел показва среден пръст на Каталуния? Позицията на ЕК със сигурност ще бъде приета по този начин в Барселона. Което на свой ред най-вероятно още повече ще задълбочи конфликта. А той се породи именно от замитането на проблема под килима - за което основна вина носи именно правителството на Рахой. Не че националистите в Каталуния са водени изцяло от чисти и идеалистични мотиви, но пет години Рахой отказва всякакъв диалог. А в неделя дори прати полицаи да бият мирни граждани... и други полицаи. Мнозина оприличиха действията му на тези на фашиста Франко. Сега ЕК ще разчита на същия този човек да оправи нещата. Ами няма да ги оправи. Защото по този начин Рахой разчита да обедини останалата част на Испания зад себе си в момент, в който партията му е с намаляващ рейтинг и е раздирана от корупционни скандали.
С бездействието и дистанцираността си ЕК залага мини не само в Испания, а в целия ЕС. Затова Каталуния е много по-голям проблем за ЕС, отколкото "Брекзит" например. И изобщо не е вътрешен проблем на Испания, а проблем на цяла Европа. Трябва ли да избухне някоя от тези мини, за да се осъзнаят в Брюксел? А не избухнаха ли вече достатъчно? Дано ЕК отвори очи и уши, преди да е прекалено късно. Иначе ще страдаме всички.

Зимата нахлува от утре

автор:Дума

visibility 0

ДПС: Закъснялата оставка не решава проблемите

автор:Дума

visibility 21

Майките сложиха сиви шалове, свалиха черните знамена

автор:Дума

visibility 26

Сидеров пак в атака: Иска оставката и на Каракачанов

автор:Дума

visibility 44

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 448

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 223

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 206

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 223

Медиите на Острова скептични за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 223

Лепило за конструкцията

автор:Ралица Николова

visibility 235

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 631

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1304

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 257

/ брой: 223