24 Април 2019сряда08:08 ч.

Интервю

Мика Зайкова:

Черпят конкурентоспособност от мизерията на българските работещи

В България заплатата по стар обичай е резултативна остатъчна величина и никой не говори за цена на труда. Колкото има, толкова плащат, казва известната експертка

/ брой: 193

автор:Ева Костова

visibility 1185


"Нашите депутати влизат с хавлиени чорапи и часовник "Зрънчо", а излизат с "Ролекс" и "Армани" още на първия месец"


- Госпожо Зайкова, правителството взе решение да ограничи административната тежест за работодателите при наемане на работна ръка от държави извън ЕС. Как ще се отрази това на наетите българи?
- Управляващите правят този ход, защото наистина в България потенциалът откъм работна сила, и то квалифицирана работна сила, намалява по първата причина, че нашата квалифицирана работна ръка работи в европейските страни, където заплащането е по-добро. Нямаше да се наложи да правим това, ако равнището на работните заплати беше такова, каквото е в Европа. В никакъв случай молдовските или индийските камериерки, които идват тук, няма да получават заплата по-малка от 1200 лева. Ако даваха на нашите камериерки такава заплата, и те щяха да си стоят тук. Но нашите работодатели и политици искат да докажат, че българите са мързеливи и че българите не искат да работят. Ако ние получавахме достойни заплати, нямаше да сме на последно място по минимални доходи и по бедност. Разбира се, че и образователната система допринесе за това по простата причина, че нито образованието ни е ефективно, нито правилно, нито пък сме обхванали всички младежи и фактът е, че излизат 37% от средното образование функционално неграмотни. Естествено, човек иска да има грамотни работници.
- Смятате ли, че ще бъдат качествени тези, които ще дойдат?
- Не мога да кажа качествени ли ще бъдат, защото работодателите ще си правят подбора. Не мога да обиждам другите нации качествени ли са или не са качествени, но при всички случаи нашите са европейци, нашите млади хора имат сравнително добро образование, тези, които го имат, а не тези, които го нямат, а за това, че го нямат, пак е виновна държавата. Извинявайте, не може да държиш един цял етнос в гета само, за да ти бъде електорат и да гласува за теб, и да искаш после тези хора да работят. Както виждате, има определен етнос, който нито учи, нито работи, нито плаща данъци, нито плаща сметки, но го държат, защото той е електорат. Грешната политика води до тези дисбаланси в пазара на труда и до упадък на нацията.
- А смятате ли, че наистина ще им дадат такива големи заплати на тези, които дойдат?
- При всички случаи никой няма да дойде да работи за 200 евро.
- В същото време нашите отиват някъде си.
- Нашите отиват да работят за повече пари. Ние нямаме медицински сестри, ние нямаме лекари достатъчно, идете и вижте в "Пирогов", където  работят 80-годишни доктори, защото няма лекари и защото нашите специалисти не можеш да им плащаш в държавните и общинските болници 650 или 700 лв. На лекар с квалификация, който има специалност, той, ако отиде в частната болница, ще получава 3000 лв., а ако иде навън, ще получава 5 хил. евро. Няма какво да гледаме много надалеч, да погледнем какво правят румънците. Те увеличават двойно, макар че техните заплати са по-големи от нашите, възнагражденията на медицинските сестри и на лекарите, защото искат да имат здравеопазване. Но ние май не искаме това, говорим за доктори и за сестри, и хората ще умират пред вратите на болницата, както вече има такива случаи.
- Добре, като се намалява на работодателите административната тежест, не може ли подобни облекчения да се приложат и към българските работници?
- Е да де, ама те намаляват за външните, защото им дават по-високи заплати. Като им намаляват данъчно-административната тежест, те освобождават едни средства, с които, без да си нарушават печалбите за купуване на яхти, самолети и т. н., могат да си позволят по-високи заплати. Докато в България работната заплата по стар обичай от време оно е резултативна остатъчна величина и никой не говори за цена на труда, ще бъде така. Аз бях на една почти стачка преди няколко дни в Гоце Делчев, и чух да ми казват: ами, имам 1 млн., не мога да дам повече. От 2015 г. знаете ли какво се случва, попитах аз? Да, повиши се електроенергията. Ама вие си плащате тока, нали? Защо тогава не плащате истинската цена на труда?
Обаче, пак казвам, в България не се говори за цена на труд, а колкото има, толкова дават на българските работници. Защото черпят конкурентоспособност от мизерията на българските работници, от ниски доходи. Това е дълбоко погрешно и е път, който води наникъде.
- И не само ниски доходи, отнемат се и социални, вече извоювани права, придобивки, които са заслужени допълнително - за лоялност, за професионализъм. Въпроси, които през ден се обсъждат, гарнирани със скандали, и все не се решават докрай.
- Да, защото непрекъснато говорят за някакъв клас, такъв клас имаше при бай Тошо. Става въпрос за професионален опит. Да сте виждали вие конкурс, в който да не се изисква професионален опит? Може ли един току-що завършил лекар да стане специалист в дадена област? Не, не може, защото му се изисква трудов стаж по дадената специалност. Може ли да се яви на конкурс един главен счетоводител и да стане такъв, ако няма определен професионален опит? Не, не може. Значи може да изискваш на конкурс професионален опит, а не искаш да плащаш за това, защото работодателят не плаща за стаж въобще след промяна в Кодекса на труда, а плаща за това, че този работник е стоял при него и е работил лоялно 10, 15, 20 години. За това плаща. Ако той е бил, да речем, на позиция инженер, а сега работи на позиция метач, естествено, че няма да му признае трудовия стаж и няма да му признае професионалния опит. Всички обаче мислят, че въртенето на Земята започва от тях...
- Нашите работодатели обаче мислят, че става точно така и със страшна сила демонстрират своите псевдоикономически мускули. Вицепрезидент на "Подкрепа" не напразно ги призова: вразумете се, тръгнали сте на война с народа.
- Да, защото и ножът, и хлябът са у тях. Защото няма промяна нито в Кодекса на труда, нито в който и да е български закон, която да няма лобистки или корупционен характер. Защото от време оно имаше Ванко 1, ще има Ванко 2 и не знам кой си още. Защото корупцията е от главата, от парламента. Защото нашите депутати влизат с хавлиени чорапи и часовници "Зрънчо" и излизат с "Ролекс" и с "Армани" още на първия месец. А това откъде е? Да не би да е от заплатите им, макар че са много високи. Не, не е оттам. Защото всяка дума поправка значи пари. И не се страхувам да го кажа, защото вече ми омръзна. Защото преди време цял ден тръбяха, че видите ли България си подобрила конкурентоспособността, само че не казват, че сме на последно място по корупция, не казват, че сме на предпоследно място по ефективност на държавната бюрокрация, не казват, че сме на четвърто място отзад напред по отношение към работната сила и т.н. От 16-те показателя за конкурентоспособност, в 9 сме на последните места.
- Значи заетостта и конкурентоспособността управляващите от ГЕРБ сега ще борят с вкарване на чужди работници отвън?
- Ама така няма да оправим дисбалансите на пазара на труда.
- Заетостта на българите къде отива тогава? Или само се отчита в мастити стратегии и краткосрочни подпирания на лопатите?
- Чуждият работник ще дойде, ще си вземе парите и ще си отиде. Ще иде да си роди детето в родината и няма да оправим нищо. По този начин ще си плати нищожните данъци тук, докато работи, след това ще си вземе парите и ще иде да си ги похарчи там и няма да създаде ръст на потреблението. Защото и без това в България т. нар. растеж, с който се хвали правителството, е резултат на потребление. Чужд инвеститор не се свърта в България, даже се изтеглят бързичко често. Това е защото има корупция, защото има контрабанда, защото има дисбаланси в най-основните сфери.
- А вероятно тези, които ще дойдат отвън, извън страните на ЕС, няма да бъдат толкова "капризни", както са българските работници за някои работодатели...
- Те не идват от ЕС, а идват от трети страни. Те няма да дойдат и никой няма да им даде данъчно облекчение, ако вземат IT специалист от Париж или от Лондон. Те идват от Индия, от Пакистан, от Молдова...
- И се разчита, че ще бъдат по-послушнички, така ли?
- Ще бъдат, разбира се, защото в техните страни е мизерия. Ама ние с тях ли трябва да се сравняваме? Не сме ли страна членка на ЕС? Така не се оправят дисбаланси, нито в пазара, нито във финансите. По този начин не.
И накрая нещо "малко вън" от темата: ще ми се хвали министърът, че повишил минималната пенсия на 200 лв. А другите? Това не е ли мизерия, когато на един човек му трябват 565 лв., за да живее? Защото никой не мисли за заместващия доход при пенсия, който пак е свързан със заплатите ни. Защото човек, който взима 1000 евро заплата цял живот в Швеция, ще получи 900 евро пенсия, ако живее във Франция ще получи 700 евро пенсия, ако живее в България ще получи 350 лева. Ето затова нямаме нищо.


 

Липсва важен препарат за хиляди пациентите с рак

автор:Дума

visibility 0

4 месеца бавят тунела край Ловеч

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 79

Борисов обеща 20% скок на БВП с построяването на "Хемус"

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 79

БСП: Законът за розата не решава проблемите в сектора

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 79

Панелките почти изчезнаха от пазара на имоти

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 79

Не е ясно реален ли е ръстът в приходите от туризъм

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 79

"Еврохолд" увеличава капитала заради сделката с ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 79

Джордж Фридман: НАТО е анахронизъм

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 79

Ким пристига във Владивосток

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 79

Новата софийска крепост на фюрера

автор:Мирослав Попов

visibility 210

/ брой: 79

Каварна, любов моя!

автор:Аида Паникян

visibility 134

/ брой: 79

Хомеопатията е илюзия, която вреди

автор:Велиана Христова

visibility 104

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ