14 Декември 2018петък10:59 ч.

Балонът се пука, бизнесът в бяло

/ брой: 191

автор:Ева Костова

visibility 880

Вчера от БСК мастити работодатели, специалисти по всичко, разкатаха фамилията на сивия сектор у нас. От цялата грамада от думи стана ясно, че балонът се пука, само бизнесът е целият в бяло. По ирония на съдбата в този колосален анализ намери място и твърдение като този бисер: работниците притискали бизнеса да не плаща осигуровките им!
Тези хора нормални ли са? Не стига, че точно бизнесът плаща осигуровки върху минималната заплата, че и по-малко понякога, ами сега и съвсем да ги няма. Даже, видите ли, и емигрантите, които се връщат у нас, не искат да вземат официално заплати, защото искат да получават социални помощи от чужбина. Най-съществен срив при приходите пък бил при ДДС и данък "печалба", където приходите нараснали на общия фон едва с 13 на сто. Ах, ти да видиш каква мъка! Стигна се по-далеч във влаченето на вода от девет кладенеца в десети - добра мярка срещу неплащането на осигуровките било да отпаднат минималните осигурителни прагове. Тогава бизнесът щял да започне да осигурява работниците върху по-високи доходи. Тук се сещаме за онзи анекдот за Бърнард Шоу и красивата дама на един бал, която рекла на известния писател: представяте ли си, ако двамата имаме деца - умни като вас и красиви като мене. Ами ако стане обратното, рекъл Шоу...
Но да си дойдем на думата - тези прагове  отдавна са трън в очите на работодателите. Повтарят любимите си рефрени срещу тях безспир. Като този: никъде в ЕС нямало минимални осигурителни прагове. Пак вчера социалният министър Бисер Петков обаче информира, че от догодина тези прагове ще се увеличат с 3,9 на сто. Шум по линията, може би. Или речовитите бизнесмени не слушат друг освен себе си. Иначе щяха ли така да оплетат яростните си анализи все в своя поза. Наред с много изречени глупости, с извинение. Стигнаха дотам, че зададоха и въпроса: защо досега, три години след криминализирането на неплащането на осигуровки, няма водено дело или вкаран в затвора нарушител. Ха, че досега всички да са с раирани костюми точно от техните среди. НАП била виновна, че осигуровките не са върху реалните заплати, а не работниците. Че работниците не са виновни е ясно. Но дали бизнесът е вода ненапита? Явно, в осигуряването е пълно с полтъргайсти, дето правят бели и изкарват от равновесие тези мили хора, дето не спят от мисъл за благото на народа. Защо ли тогава ги нарочват заедно с управляващите за това, че правят конкурентоспособност на страната от мизерията на работещите. Или са си напазарували достатъчно властници по изборите, та сега смятат, че щенията им ще минат? Един вицепрезидент на синдикат направо им каза в очите: вразумете се, не тръгвайте на война с народа. Който прави това, е обречен.

Анкетна комисия ще търси корупция в ДАБЧ

автор:Дума

visibility 0

Сняг в половин България

автор:Дума

visibility 33

Лекарите в ужас от хаоса с детските клиники

автор:Велиана Христова

visibility 170

/ брой: 243

Богатите българи получават осем пъти повече от бедните

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 243

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 243

ЕЦБ спира да изкупува дългове

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 243

Евролидерите отрязаха Мей за нови преговори

автор:Дума

visibility 15

Полицията застреля терориста от Страсбург

автор:Дума

visibility 173

Мей остава начело засега

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 243

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 266

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 179

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 243

Как могат да се убиват деца в една европейска държава?

visibility 242

/ брой: 243